10 cărți de citit pe plajă

10 cărți de citit pe plajă

E vară, e cald iar gândul ne stă numai la vacanțe. Ce poate fi mai plăcut decât să stai întins pe șezlong cu o băutură rece într-o mână și cu o carte bună în cealaltă? Nu știți ce roman își merită locul în bagajele voastre? V-am pregătit o listă de cărți citite de mine pe plajă de-a lungul anilor. Acestea vor fi mereu asociate în mintea mea cu marea, soarele și nisipul.

1. In compania curtezanei – Sarah Dunant

Anul 1527, Roma. Trupele Sfântului Împărat Roman atacă orașul, mulți oameni din diferite categorii sociale fiind nevoiți să plece spre alte provincii. Curtezana Fiameta Bianchini revine în Veneția natală alături de credinciosul său slujitor, piticul Bucino Teodaldo.

Fără bani care să-i asigure un aspect fizic demn de o curtezană, Fiameta se străduiește din răsputeri să-și refacă viața și faima. Apelează chiar și la serviciile unei vrajitoare pentru a-și atinge scopul.

Tânără se învârte printre personaje memorabile și excentrice. În scenă intra preoți cruzi și corupți, artiști celebri și bărbați seducători.

Fiameta nu scapă de flacăra dragostei care îi va mistui inima. Tițian este impresionat de soarta ei tristă și o imortalizează în celebrul tablou Venus din Urbino.

Un roman senzual, plin de intrigi și mister, tocmai bun de citit pe plajă.

2. O lungă petală de mare – Isabel Allende

Victor Dalmau s-a născut într-o familie de intelectuali din Spania, unde crește alături de fratele său Guillem și de orfana Roser.

Roser se îndrăgostește de colericul Guillem iar cei doi au o aventură în urma căreia a apărut Marcello. Acesta nu-și va cunoaște niciodată tatăl, care moare pe front.

Victor se înscrie la medicină dar după doar doi ani de studiu este și el nevoit să plece la război unde își va demonstra talentul de medic. Chiar dacă nu își finalizase încă studile, devenise chirurg în prima linie.

După venirea la putere a lui Franco, Victor își ia familia și fuge din țară. După multe peripeții, cu ajutorul marelui poet Pablo Neruda, reușește să ajungă în Chile. 

Dar povestea nu se termină aici, Victor și Roser având de înfruntat multe obstacole.

Un roman istoric, ușor de citit, care vă va transpune pe tărâmurile fascinante ale acelei lungi petale de mare, numită Chile.

3. Zorba grecul –  Nikos Kazantzakis

O carte pe care însuși titul o recomandă pentru a fi inclusă în bagajul de plajă.

Tânărul Bazil, intelectual de familie bună, poreclit de prieteni ”șoarecele de bibliotecă” s-a hotărât să-și ia viața în propriile mâini și să plece în insula Creta. Și-a propus să reactiveze o veche mină de lignit și să trăiască o perioadă printre țăranii de la malul mării.

Tocmai când se află în port în așteptarea vaporului, este abordat de un bărbat de 65 de ani, cu față aspră, ridată și arsă de soare care îi propune să-l înoțească. Se prezintă ca fiind Alexis Zorba, om bun la toate, inclusiv la extragerea lignitului. Bazil este sedus din prima clipă de energia și de pofta de viață a bătrânului și pornesc împreună pe mare spre insula Creta.

Bazil simte pentru prima dată că e fericit. Marea, stelele, Zorba și șanțuri-ul îi aduc bucuria de a trăi. Discuțiile filozofice cu bătrânul grec din nopțile petrecute în baraca de pe maul mării, bând vin, mâncând supă și dansând, i se păreau lui Bazil mai veridice decât toate cărțile pe care le citise până acum. Zorba propovăduia iubirea femeii cu o pasiune molipsitoare de care începuse să fie cuprins și tânărul scriitor. Mai ales că și lui ca și tuturor bărbaților din sat, i se aprinseseră călcâiele după văduva Surmelina.

4. Tatăl celuilalt copil – Parinoush Sanye

Este povestea unui băiețel de 4 ani din Teheran care nu vorbește. Părinții l-au dus pe Shahab la tot felul de medici, care au nu au reușit decât să-i întărească tatălui convingerea că are un copil cu retard.

Shahab se simte neiubit și neacceptat, construindu-și o lume a lui cu doi prieteni imaginari. Pe măsură ce trece timpul, chiar dacă nu capătă darul vorbirii, începe să realizeze că este bătaia de joc a celorlalți copii. Apar sentimente de răzbunare, pe care uneori le pune și în practică.

Tatăl este din ce în ce mai dezamăgit de Shahab, concentrându-și atenția pe Arash, fiul cel mare. Este exagerat în legătură cu rezultatele școlare ale acestuia, puând în același timp o mare presiune pe băiat.

Singura care îi ia apărarea lui Shahab este mama. Din caza aceasta apar tensiuni în familie care sunt din ce în ce mai greu de rezolvat.

O carte ușor de citit, dar care va răscoli orice părinte.

5. Muzeul inocenței – Orban Pamuk

Un roman excelent de citit la mare, mai ales dacă vă aflați pe o plajă din Turcia. Poate, cine știe, vă faceți timp și pentru o excursie la Istanbul să vizitați și acest muzeu.

Kemal Basmaci este un tânăr de 30 de ani, provenit dintr-o familie înstărită din “lumea bună a Istanbulului”. Se află în ajunul logodnei sale cu Sibel, o tânără frumoasă, modernă, școlită în străinătate, căreia regulile societății musulmane în care trăiește i se par desuete.

Kemal vede în vitrina unui magazin o geantă care crede că i s-ar potrivi de minune viitoarei sale logodnice. Odată trecut pragul acelui magazin, viața lui se va schimba brusc și iremediabil. Dă cu ochii de vânzătoare, pe care o recunoaște ca fiind  Fusun,  o verișoară îndepărtată. Nu o mai văzuse de când era o fetiță de doar 12 ani. Acum avea 18, participase la un concurs de frumusete si era extraordinar de atrăgătoare. O ademenește într-un apartament de-al părinților lui, unde încep să trăiască o poveste de amor de un erotism pe care Kemal nu îl trăise vreodată cu Sibel. Fusun îi cedează, “mergând până la capăt” cu o voluptate care îi dărâmă lui Kemal tot universal lui de până atunci. Sub pretextul meditațiilor pe care el i le dădea la matematică pentru admiterea la facultate, Kemal și Fusun își consumau zilnic dragostea în adăpostul apartamentului. 

O dorea pe Fusun, dar nu suficient cât să-și anuleze logodna. De aici se declanșează drama lui Kemal. După ce o pierde pe Fusun, realizează cât de mult o iubește de fapt, căutând-o obsesiv pe străzile Istanbulului.

6. Intrați în El Encanto Susana Lopez Rubio

Patricio este un tânar asturian de 19 ani care fuge din Spania din cauza sărăciei și a condițiilor socio-politice extreme. Ajunge în Cuba, cu mâinile goale, declară ca scopul vizitei este unul turistic și este gata să înceapă o nouă viață. Patricio nu avea nimic cu excepția tinereții, a optimismului și a “tupeului”său , așa cum el insuși spune.

Talentul, imaginația bogată ăi bineinteles nelipsitul său tupeu simpatic vor deschide un nou capitol al vieții sale. Printr-o întâmplare foarte comică și demnă de un interviu foarte actual la orice companie multinațională, tânărul își dovedește cu vârf și îndesat talentul de agent de vânzari, reușind să vândă un fular pe o vreme caniculară. Așa ajunge să fie angajat la mirificul magazin de lux El Encanto, emblematic pentru Havana anilor 1950, locul de unde se îmbrăcau toate vedetele si unde aveau loc primele apariții de modă. Patricio este mai întâi angajat pe postul de tunar, băiatul bun la toate, folosit pentru orice muncă, de la curățenie până la adus marfa din depozite, de la livrări la domiciliul clienților până la servirea cafelei superiorilor săi. Avansează treptat până devine administrator, dovedindu-și constant talentele, dublate de propriul șarm. Insăsi Ava Gardner îi face ochi dulci după ce îi vinde un ruj, iar Frank Sinatra se declară impresionat de cum s-a descurcat acest baiat să-i găseasca o nouă pereche de pantofi.

Tot la El Encanto, destinul acestui tanar se schimbă implacabil. Intr-o zi o întalneste pe Gloria. Se îndrăgostește de ea la prima vedere, cu o intensitate ce depășește orice logică. Asta cu atât mai mult în momentul în care află că femeia pe care o iubea cu atâta pasiune, e nimeni alta decât soția unui crud și temut mafiot.

7. ShantaramGregory David Robers

Un deținut evadează dintr-o închisoare de maximă siguranță din Australia.

Fuge  din țara sa natală și alege să-și piardă urma printre străzile aglomerate ale Bombay-ului. Și nu i-a fost deloc greu să ia decizia când primul lucru care l-a întâmpinat  pe pământ indian a fost cel mai larg și călduros zâmbet pe care îl văzuse vreodată.  Era zâmbetul lui Prabaker (Prabu), micuțul ghid vorbitor de engleză. S-au ales reciproc din mulțimea de turiști curioși și ghizi dornici să le satisfacă curiozitatea în schimbul unor bacșișuri.

O vreme, trăiește într-o cocioabă modestă dar este fericit alături de oamenii care l-au primit cu brațele deschise. Cunoștințele lui de medicină l-au propulsat rapid în rolul de „medic” al mahalalei.

Când a izbucnit epidemia de holeră a devenit omul de bază al comunității. Faima despre curajul și dedicarea străinului a ajuns și la urechile donilor mafioți.  Este recrutat de Abdel Khader Khan, unul dintre cei mai mari capi ai Mafiei din Bombay.  Trece pe rând prin toate „departamentele”; de la traficul cu valută, la pașapoarte și la colectare de bani din punctele cheie. Pentru Khader dezvoltă o afecțiune paternă, aproape mistică. De aceea, când mentorul său îi propune să plece împreună la război în Afganistan, nu ezită nicio secundă.

8. Fiica ceasornicaruluiKate Morton

Vreme de un secol, toată lumea a trăit cu impresia că Lily Millington era o hoață de buzunare, care l-a jefuit pe tânărul pictor Edward Redcliff apoi a fugit cu un complice în America.

Până când Elodie Winslow, o tânără arhivistă din zilele noastre, găsește în biroul ei, o cutie neînregistrată. În interiorul ei se aflau o geantă hot cuture bărbătească, un carnețel de notițe, probabil al unui pictor și fotografia unei femei superbe, îmbrăcată în alb. În carnețel vede și schița unei case pe care o recunoaște dintr-o poveste pe care o știa de la mama ei. Poza o atrage ca un magnet. Trebuia să descopere cu orice chip cine era tânăra în alb și ce legătură avea cu casa „cu opt hornuri”.

9. Iubita locotenentului francez– Jonn Fowles

Charles Smithon este un tânăr aristocrat educat, pasionat de biologie, cu o moștenire decentă și o logodnică cu o avere considerabilă. Pe scurt, dispune de toate ingredientele necesare pentru a-și asigura un viitor fără griji în rigida epoca victoriană.  E convins că o iubește pe drăgălașa Ernestina, fiica unui mare negustor, devenit unul dintre primii fondatori de companii din Europa. Când Ernestina se duce în vacanță la mătușa ei, în orășelul Lyme, Charles merge cu ea. El stă la hotel, ea la mătușă. Doar așa permiteau rigorile vremii.

Își petrec timpul cu plimbări lungi de-a lungul golfului, presărate cu discuții despre viitorul lor conjugal.  Exact asta făceau și în ziua în care Charles a văzut-o pe Ea pentru prima dată. Din depărtare părea o siluetă întunecată și misterioasă. De aproape, o făptură melanciolică, a cărei privire rătăcește pierdută în largul mării. I-a atras atenția din prima clipă. Ernestina i-a împărtășit povestea nenorocitei necunoscute.

Nici Charles nu a trecut neobservat pe lângă Sarah. Fata, profitând de misterul și tragismul de care este înconjurată, îl cheamă constant pe dealurile ce se ridică deasupra golfului. De la o întâlnire la alta Charles realizează cât de periculoasă e atracția dintre ei și o sfătuiește să înceapă o nouă viață la Londra.

10. Pădurea norvegiana – Haruki Murakami

Toru Watanabe, un bărbat la aproape 40 de ani, aude în timpul unei calatorii cu avionul, melodia Pădurea Norvegiana a trupei Beatles. Se declanșează amintiri vii și dureroase care îl trimit înapoi în adolescență.

Toru, Naoko și Kizuku erau cei mai buni prieteni. Naoko și Kizuku formau un cuplu iar Toru îi urma peste tot pe unde mergeau. Lumea lor a fost zguduită când Kizuku și-a pus capăt zilelor, aparent fără niciun motiv. Iubita și prietenul cel mai bun au rămas cu traume și întrebări.

În timp, Toru și Naoko par să se îndrăgostească dar ambii sunt urmăriți de vinovăție.  Starea psihica a tinerei se înrăutățește, fiind nevoită sa apeleze la terapii specializate din cadrul unui sanatoriu.

O carte simpla dar în același timp foarte complexă, cu o mare încarcatura psihologică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.