10 lucruri mai puțin cunoscute despre Valentine’s Day
Este Valentine’s Day, ziua când toți îndrăgostiții își declară cu surle și trâmbițe iubirea. Buchete imense, ciocolată din cea mai fină, bijuterii personalizate, cine romantice sau un simplu te iubesc. Fiecare după timp și posibilități. Cert este că e vai și-amar dacă 14 februarie te prinde nepregătit. Asta știm foarte bine cu toții! Însă în spatele cadourilor și inimioarelor care ne invadează zilele astea, se află povești mai puțin cunoscute. Iată mai jos 10 dintre ele:
1. Origini păgâne și violente
Ca și Halloween-ul, Valentine s Day are origini păgâne. Prima dată a apărut în Roma antică și nu avea nimic din dulcegăriile și romantismul de acum. Sărbătoare se numea Lupercalia și se adresa în special femeilor care doreau să aibă un copil. Ritualurile implicau sacrificarea unor animale precum și tratamente violente de purificare asupra femeilor care doreau să devină mame. Slavă Domnului că Papa Gelasius I a transformat această așa zisă…sărbătoare în…Valentine s Day.
2. Cine a fost Valentine?
Dar cine este acest Valentine? Se pare că nu a fost doar unul, ci vreo trei. Dar de departe, cel mai important dintre ei, se spune că a fost un preot care a slujit în secolul al III-lea la Roma. Împăratul de atunci, a decis că bărbații singuri sunt cei mai buni soldați și drept urmare…a interzis căsătoriile. Valentine, a ignorat legea și a continuat să-i căsătorească pe tinerii îndrăgostiți. Când a fost descoperit, e lesne de înțeles ce a pățit, nu?
3. Your Valentine
Se pare că prima scrisoare de dragoste îi este atribuită tot unui tânăr pe nume Valentine. Acesta era întemnițat și s-a îndrăgostit de fiica temnicerului său care venea mereu să-l viziteze. Înainte de a fi executat, se presupune că i-a scris o scrisoare de dragoste ca mesaj de adio, semnată „De la Valentinul tău”, o expresie care este încă folosită .
4. Dar de ce 14 februarie?
Penteru că mulți oameni considerau că la mijlocul lunii februarie, păsările și mai ales porumbeii sunt în căutarea partenerului. De aici porumbeii au devenit un simbol al dragostei care persistă și azi.
5. Ziua îndrăgostiților în Evul Mediu
În Evul Mediu, de Ziua Îndrăgostiţilor, atât băieţii, cât şi fetele trăgeau la sorţi un nume dintr-un bol pe care trebuiau să îl poarte cusut de mânecă toată săptămâna următoare. În plus, femeile consumau alimente dintre cele mai bizare, care potrivit superstitiilor, le-ar fi ajutat să-şi viseze viitorul soţ.
6. Primele bomboane pentru îndrăgostiți
Prima cutie de bomboane dedicată Zilei Îndrăgostiților a apărut pe la mijlocul anilor 1800, în plină epocă victoriană. Se știe că pe vremea aceea, oamenii erau din cale-afară de rușinoși, iar fetele adorau să fie curtate. Să fie răsfățate cu mesaje de dragoste, flori și ciocolată. Doar că industria ciocolatei era atunci pe la începuturi și deliciosul aliment se consuma mai mult lichid. Până când Richard Cadbury și-a dat seama că poate scoate bani frumoși vânzând bomboane de ciocolată pentru îndrăgostiți. Le-a ambalat în cutii artistice, în formă de inimă, decorate chiar de el. Acestea au continuat să se găsească în magazine până la începutul celui de-al Doilea Război Mondial. Astăzi o mica parte din celebrele cutii Cadbury se află în posesia colecționarilor împătimiți, fiecare dintre ele costând o mica avere.
7. Trandafirul roșu
Tot în Epoca Victoriană, odată cu bomboanele, domnii ofereau domnișoarelor flori și răvașe de dragoste. Cele mai căutate flori erau trandafirii roși, care cu timpul au devenit simbolul iubirii profunde.
8. Cât cheltuim de Valentine’s Day
Cine credeți că scot mai mulți bani din buzunar: Domanele sau domnii? De data aceasta domnii. În medie, un bărbat cheltuiește de Ziua Îndrăgostiților 150 de dolari, în timp ce o doamnă doar 74 de dolari.
9. O afacere profitabilă
Azi Valentine s Day a devenit o afacere mai mult decât profitabilă, aproape oriunde pe Glob. Spre exemplu doar în America se cheltuiesc aproape 20 de miliarde de dolari pentru cadouri de Ziua Îndrăgostiților, din care spre două miliarde doar pe bomboane.
10. Valentine de România
La fel ca Halloweenul și Valentines day a intrat în România în anii 90. A venit însă cu atâta forță încât din păcate românii au cam uitat de propria lor sărbătoare a iubirii: Dragobete care apare în calendar pe 24 februarie. Așa că putem sărbători de două ori. Pe 24 în stil traditional.