Cazul doctorului Kukotki
de Ludmila Ulitkaia
Anchetă la un spital din Rusia după ce un celebru medic ginecolog face acuzații grave de malpraxis. Kukoțki își acuză colegii ca ar fi diagnosticat greșit un caz de leptospiroză care s-a soldat cu decesul pacientei. Despre cine este vorba și care este povestea din spatele acestei tragedii? Click pe link și veți afla.
Pavel Kukoțki se trage din generații întregi de medici. Pe lângă talentul său moștenit, tânărul doctor are și ceva ce predecesorii săi nu au avut: capacitatea stranie de a vedea ce se întâmplă în corpurile bolnavilor. Scanează pacientul de sus până jos, identifică imediat problema și pune diagnosticul. Vede exact unde este buba, indiferent dacă vorbim despre o tumoră sau o simplă răceală la ovare. Mai mult chiar! Vedea cele mai fine capilare sau cele mai ascunse celule.
In mod ciudat, Kukoțki a observat că toate aceste daruri paranormale încetează după orice contact intim pe care-l are. Decide, asadar sa renunțe la plăcerile trupești în favoarea pacientilor.
Până într-o zi când i s-a adus o femeie grav bolnavă. Elena era mai mult moartă decât vie iar singura ei șansă la viață stătea în extirparea uterului și a ovarelor. Pavel Kukoțki se îndrăgostește de ea la prima vedere și reușește în cele din urmă să o salveze.
Sentimentul este reciproc iar Elena începe o idilă cu medicul deși este căsătorită și are o fiică de doi ani. Odată ce a primit vestea că a rămas văduvă de război, devine doamna Kukoțki și se mută cu fiica sa în casa medicului.
Deși mulți nou nascuti i-au trecut prin mâini, Pavel a fost fascinat din prima clipă de micuța Tania și nicio clipă nu a considerat-o fiica altui bărbat. De cum a văzut-o, a crescut-o și a iubit-o ca si cum ar fi fost sânge din sângele lui. Viața lor de familie se desfășura idilic. Elena. Pavel și Elena, împreună cu fetița și servitoarea Vasilissa trăiau in armonie și belșug. Tatăl i-a transmis fiicei dragostea pentru știință. Își împărtășeau unul altuia ideile, construind între ei o legatura puternică.
În Rusia acelor ani, guvernata de comuniști, avorturile erau total intrrzise iar femeile care își intrerupreau voit sarcina erau aspru pedepsite.
In acest context Kukoțki fusese martorul multor tragedii. Femei care în disperarea lor se automutilau, ajungeau în stare gravă în spitalul lui. Pentru cele mai multe dintre ele nu mai putea face nimic. Doar să lupte contra sistemului. Să depună memorii pe la tot felul de birouri unde tronau înalți funcționari care-și apărau propriile interese.
Viata familiei Kukotki se schimbă radical când în casa lor intra Toma, o colegă a Taniei, a cărei mamă tocmai murise din cauza unei întreruperi de sarcină. Relația dintre cei doi soți se răcește din cauza unor cuvinte aruncate la nervi.
Elena începe să alunece pe panta amneziei, trăind mai mult în vis decât în realitate iar Tania părăsește lumea stiintei fiind cuprinsă de o nemărginită dorință de libertate.
Așa ajunge să nască o fetiță, nu stie nici ea a cui, se îndrăgostește de un cântăreț de jazz, se alatura trupei lui și duce un trai libertin și boem, fara nicio regulă.
Rămâne din nou însărcinată. Plină de bucuria unui nou început, pornește cu trupa într-un turneu prin Rusia. Doar că dintr-o data începe să se simtă rău. Ajunge la spital destul de târziu , iar aici, nepăsarea medicilor îi este fatală.
Cand ajunge, Pavel Kukoțki, nu poate decât să privească în interiorul corpului fiicei lui iubite și să vadă cum acesta este curpins milimetru cu milimetru de leptospire.
LUDMILA ULIȚKAIA este o autoare contemporana care duce mai departe faima literaturii rusești. O poveste despre familie și iubire de toate felurile intrepatrunsă magistral cu pasaje parcă desprinse dintr-un vis straniu. M-a uimit precizia cu care descrie și explica actele de medicina, fenomenele genetice si munca de laborator. Abia dupa ce am terminat cartea, am aflat că scriitoarea este absilventa a Facultății de Biologie din Moscova și a lucrat mult timp în cadrul Institutului de Genetică. Un roman pe care îl recomand. Un roman care vă va declanșa multe stâri și vă va pune pe gânduri.