George Eliot, scriitor sub acoperire
S-a născut în anul 1819 pe o moșie din Nuneaton, Anglia, unde tatăl său lucra ca administrator. Încă de mică. s-a dovedit extrem de inteligentă. Avea o pasiune teribilă pentru cărți, motiv pentru care a și primit acces la biblioteca din Abury Hall. Spre deosebire de alte fete născute la acea vreme, Mary Ann Evans avusese noroc de un tată care o susținea pe calea educației, înscriind-o la școli de elită.
Fiica rebelă
Printre cărțile care îi căzuseră în mână, a dat și peste câteva lecturi care au început să-i puna la îndoială credința. Acest lucru a stârnit mânia tatălui său care nu contenea să o amenințe că o va alunga de acasă. Însă niciodată nu și-a pus planul în aplicare.
Firea ei nu era deloc conformă cu dogmele epocii victoriene, pe care nu se abținea să le încalce. Apogeul l-a atins atunci când s-a îndrăgostit de filozoful George Lewes, un bărbat însurat și cu copii. Ce-i drept acesta convenise cu soția lui să aibă o căsnicie deschisă, însă legile epocii nu îi permiteau să divorțeze.
De la Mary la George
A ales să-și urmeze visul de a de a scrie romane, deși în epocă scriitoarele nu erau deloc apreciate. Mary însăși considera că literatura scrisă de femei e atât de siropoasă încât devine ridicolă. Pentru a fi luată în serios de critica literară, a decis să scrie sub pseudonimul George Eliot. Așa romanele ei aveau să fie judecate pentru ele însele, nu pentru autorul lor.
Toate romanele lui Eliot s-au bucurat de succes, atingând recorduri fantastice de vânzări pentru acea perioadă. Cele mai citite au fost Adam Bete, Romola, Moara de pe Floss și bineînțeles celebrul Middlemarch.
Magnific de urâtă și delicios de hidoasă
Înfățișafrea scriitoarei devenise motiv de bârfă printre cunoscuți. Autorul Henry James o descrie într-o scrisoare către tatăl său ca fiind „magnific de urâtă și delicios de hidoasă”. James își continua scrisoarea spunând că prietena lui „are o față de cal” cu frunte mică, nas mare și dinți stricați. Norocul ei era ca avea simțul umorului și apela foarte des la autoironie.
În ciuda acestor caracteristici, domana Eliot nu a rămas singură după moarte iubitului ei soț. La scurt timp, s-a căsătorit cu avocatul John Cross, cu 20 de ani mai tânăr ca ea.
Pop și browser
Ea a inventat cuvintele „pop” și „browser”. Prin pop se referea la muzica populară care se adresa maselor, iar prin browser înțelegea o privire aruncată rapid într-o anumită zonă.