Grădina uitată
Un mister ascuns de trei generații. Un copil pierdut în căutarea adevăratei identități. O nepoată devotată care pleacă peste mări și țări să descopere originea bunicii ei după ce aceasta a murit. O grădină pe vârf de stâncă, încărcată de mistere incredibile.
Nell tocmai iși serbează majoratul. A îmbrăcat în sfârșit rochia albă pe care apucase să o aleagă din reviste împreună cu mama sa, înainte ca ea să moară. Alături îi stă logodnicul și întraga ei familie. Tatăl ei, o trage la un moment dat într-o parte și îi șoptește ceva. De atunci totul se schimbă pentru Nell. Întreaga ei viață de până atunci se năruie. Dintr-o dată nu mai e Nell Andrews și nici Hugh și Linn nu mai sunt părinții ei. Complet dezorientată, se închide în ea, renunță la prienteni, se depărtează de surori și rupe logodna cu iubitul ei. Simte că viața pe care o trăiește nu îi mai aparține. Cine este ea de fapt? Tot ce-și mai amintește, ca prin ceață, sunt niște butoaie de pe un vapor, în spatele cărora trebuie să se ascundă. Așa îi spusese Autoarea, că joacă un joc, în care ea nu trebuie să fie văzută și nici să-i spună cuiva cum se numește. A fost găsită de Hugh, care a crsescut-o ca pe fiica sa, într-un port din Australia.
Înainte să moară, Hugh îi dă fiicei adoptive un geamantan mic și alb, în care se află câteva obiecte vechi, dintre care cel mai de preț pare o carte ilustrată de povești, semnată Eliza Makepeace. Atât are la dispoziție Nell, în a doua jumătate a vieții ei, pentru a-și descoperi trecutul. Cine era de fapt autoarea și ce căuta cu ea pe vas? Și mai ales de ce a lasat-o singură să călătorească la capătul celălalt al pământului?
Povestea începe prin anii 1900 într-un decor sumbru, plin de celebrul smog londonez, tipic victorian. În mansarda umedă, mucegăită și fără geamuri a unei case sărăcăcioasă își duc viața doi frați gemeni, rămași singuri pe lume, după ce mama lor a murit de curând de pneumonie. Eliza si Sammy Makepeace sunt exploatați de stăpâna casei , puși să spele hainele furate de ea de la fetițele bogate și să locuiască în condiții mizere, absolut inumane. Singura lor avere era o broșă lăsată de mama lor Georgiana, foarte valoroasă, țesută din firele de păr ale tuturor străbunicelor ei. Singurul obiect care atestă o legătură cu o familie nobilă. Îl ascunsese cu grijă într-un vas de lut, pe undeva prin sobă.
Înzestrată încă din copilărie cu un dar extraordinar de a inventa povești, acaparând orice copil care o asculta, Eliza scornește tot felul de jocuri incitante în care, din când în când, evadează din cruda realitate împreună cu fratele ei. Însă tocmai în timpul unui astfel de joc, Sammy își găsește sfârșitul sub copitele unui cal, Eliza rămânând în ghearele vinovăției pentru tot restul vieții sale.
Rămasă singură și foare îndurerată de pierderea fratelui, fetița cu părul toșu se tunde băiețește, în oglindă regăsindu-l pe Sammy, alinându-și astfel singurătatea. Tocmai când era gata să fie preluată de un înspăimântătgor azil de săraci, Eliza este luată de un domn și dusă cu trăsura la moșia unchiului său, fratele mamei ei. Aici, la domeniul Blackhurst va avea de îndurat răutățile Adelinei, soția unchiului Linus. O întâlnește pe Rose, verișoara ei, fiica Adelinei și al lui Linus, o fetiță firavă, palidă, veșnic bolnavă de câte ceva, sub stricta îngrijire a mamei sale și a doctorului Mathews. De la Rose, Elisa află despre mama sa Georgiana, că se îndrăgostise de un marinar, mult sub nivelul social al familiei Mountrachet. Negăsind niciun fel de înțelegere în casa părințilot săi, Georgiana fuge cu marinarul, care între timp moare lăsând-o într-o sărăcie lucie cu cei doi copii.
Fetele cresc împreună, Eliza fiind singura rază de soare în viața nefericitei Rose. Ajunsă la vârsta căsătoriei, dorința cea mai arzătoare a tinerei Rose este să-și găsească un soț cu care să-și întemeieze o adevărată familie. Pleacă deci însoțită de Adeline într-o călătorie la New York, al cărui scop era găsirea unui pretendent potrivit din toate punctele de vedere. Dragostea apare însă personificată în tânărul pictor Nathaniel Walker, nici pe departe celebru sau bogat. Dar Adeline este nevoită să-l accepte pentru a nu pereclita sănătatea fiicei sale.
Tinerii căsătoriți revin la Conacul Blackhurst unde Rose încearcă cu disperare să devină mamă.
În altă epocă, în anul 1975, după moartea tatălui său adoptiv, când intră în posesia micului geamantan alb pe care îl avea pe vapor la vârsta de 4 ani, Nell pornește în căutarea adevărului. Pleacă îm Anglia și cu pași mărunți reușește să se apropie de rezolvarea acestui puzzle. Intră într-un muzeu unde o recunoaște într-un portret al lui Nathaniel Walker, acum celebru, pe adevărata sa mamă, în persoana lui Rose Mounttrachet. Ajunsă la fostul domeniu Blachurst, vizitează căsuța de pe stâncă. Cum o vede, memoria începe să-i revină, amintindu-și că a mai fost cândva acolo, în căsuța Autoarei. Se hotărăște pe loc să cumpere casa de pe stâncă și să revină de tot aici, după ce își rezolvă treburile în Australia.
Însă nu apucă să-și ducă planul la bun sfârșit. În același an, Nell este vizitată de fiica și nepoata ei, Cassandra. Mama Cassandrei o lasă în grija lui Nell pentru o scurtă perioadă de timp, justificînd că are niște probleme de rezolvat. Perioada de timp se lumgește însă până cînd fata se va căsători, revenind apoi din nou în casa bunicii, după ce își pierde soțul și băiețelui în urma unui accident de mașină.
După moartea lui Nell, Cassandra primește toate bunurile bunicii sale, inclusiv Casa de pe Stâncă despre care nu auzise niciodată. Împinsă de curiozitate, dar și de dragostea pe care i-o purtase lui Nell, Cassandra reitereaza drumul lung pe care îl făcuse și bunica ei cu ani în urmă. Ajunge și ea la casa de pe stâncă și la domeniul Blackhurst, acum transformat în hotel. Este vrăjită de modesta casă, de peisajul ei și mai ales de grădina pe care o descoperă ascunsă în spatele unui zid înalt. Descoperă că Nathaniel și Rose sunt părinții lui Nell și că Eliza s-a izolat de bună voie în casa de pe stâncă după nunta verișoarei sale. Discutând cu oamenii din sat care avuseseră tangențe cu vechea familie, ceea ce descoperise inițial începe să se năruie.
Află că Rose nu a mai putut avea copii, în urma unor radiografii care fuseseră experimentate pe ea de către doctorul Mathews. Dacă nu Rose era mama lui Nell, atunci cine? Poate servitoarea Mary care fusese alungată din conac după ce rămăsese gravida? Nu! Pică și această ipoteză. Mama lui Nell era chiar Autoarea. Chiar Eliza Makepeace care își iubea atât de mult verișoara încât ar fi făcut orice pentru ea. Acceptase să-i facă un copil al cărui tată să fie însuși Nathaniel, pe care să i-l dea lui Rose imediat după naștere. S-a ținut de cuvînt, însă când Rose și Nathaniel au murit într-un accident de tren, s-a hotărât să-și ia fetița înapoi și să înceapă o viață nouă în Australia. Se întoarce mai întâi la Londra.
O îmbarcă pe fetiță clandestin pe vapor, îi zice să se ascundă după niște butoaie și pleacă grăbită, spunându-i copilului că va reveni imediat. Eliza coboară de pe vapor și se întoarce în casa sărăcăcioasă în mansarda căreia locuise cândva cu fratele ei Sammy, cu gândul de a recupera broșa cea valoroasă. Este însă descoperită de oamenii unchiului său care o răpesc să o aducă înapoi la conac. Eliza sare din trăsură și este ucisă ca și fratele ei de copitele calului. Așa a rămas Nell singură pe vapor și a ajuns la Brisbane în sânul familiei Andrews.
Cassandra reușise să ducă la bun sfârșit căutările bunicii sale. Reușise să dezlege misterul atâtor generații și să-i facă dreptate lui Nell și mamei sale, care a fost descoperită de Cassandra zăcând îngropată în grădina uitată, alături de vasul de lut cu prețioasa ei bijuterie.
Mi-a plăcut?
Narațiunea este scrisă din trei perspective, din trei perioade diferite. Astfel, cititorul este omniprezent la toate întâmplările prin care trec eroinele, începând din Londra plină de negură a lui Jack Spintecătorul până în zilele noastre.
Este un roman în care avem de toate. Mister, suspans, povești intense, toate desfășurându-se într-un cadru gotico-victorian din care nu lipsesc ceața grea, castelul întunecat mistuit de secrete sumbre și chiar magia care răzbate din poveștiele Elizei inserate în text.
Dacă vă plac romanele surorilor Bronte sau ale lui Dickens sigur veți fin încântați și de Grădina Uitată a lui Kate Morton.
Știați că?
- Spre finalul romanului, la o petrecere dată la conacul Blackhurst, este invitată și scriitoarea Frances Hogdson Burnett, care se arată nerăbdătoare să viziteze grădina Elizei. Autoarea sugerează astfel că, grădina Căsuței de pe Stâncă ar fi inspirat-o pe Hogdson Burnett în scrierea celebrei sale Grădini secrete.