Intrați în El Encanto

Intrați în El Encanto

Incendiu la cel mai mare magazin din capitală. O explozie s-a produs în această seară în jurul 19. Din fericire la acea oră magazinul era închis publicului însă nu se știe nici până acum numărul angajaților care se aflau încă în clădire în momentul deflagrației. Anchetatorii încă cercetează cauza exploziei, însă există zvonuri conform cărora un soț gelos a produs un incendiu pentru a-l ucide pe amantul soției. Martorii spun că de vină ar fi un trio conjugal format dintr-un un anume Patricio, mafiotul Cesar Valdes și soția sa Gloria.  

Porțile marelui magazin se închiseseră ca de obicei la orele 19. Nimic nu anunța marea tragedie. Fatidica zi de 13 aprilie 1961 nu era însă la fel ca celelalte. Explozia care va zgudui El Encanto nu va fi doar sfârșitul acestui simbol al luxului și eleganței ci al întregii Havane înfloritoare și pitorești de până atunci.

Patricio este un tânar asturian de 19 ani care fuge din Spania din cauza sărăciei și a condițiilor socio-politice extreme. Ajunge în Cuba, cu mâinile goale, declară ca scopul vizitei este unul turistic și este gata să înceapă o nouă viață. Patricio nu avea nimic cu excepția tinereții, a optimismului și a “tupeului”său , așa cum el insuși spune.

Cum debarcă, merge la o bodegă despre a cărei patroană auzise că este de fel tot din Asturio și îi ajută pe cei ca el să-și facă un rost în Havana. Își etaleaza toate talentele, spune o poveste amuzantă și incredibilă, foarte sigur pe el și pe calitățile lui fizice și în cele din urma o înduplecă pe cârciumareasă să îl pună în legatură cu temutul Grescas, de la care își va lua pentru început o cafteală, dar in final vor deveni cei mai buni prieteni. Patricio se mută cu Grescas si Guzman, prietenul acestuia și împreuna cu noii săi tovarăși devine lustragiu de pantofi. Nu era o meserie în care să exceleze, dar din nou reușea să se facă simpatic folosindu-și șarmul.

Asta pana intr-o zi, cand in fata scăunelului lui, apare o pereche alba de pantofi de piele, pe care din greșeală o manjește cu cremă neagră. Un pistol rece i se lipește de tamplă și numai printr-o minune scapă teafăr. Află ulterior că acei pantofi albi aparțineau chiar lui Cesar Valdes, cel mai temut mafiot al Havanei.  Ăsta va fi sfarsitul carierei de lustragiu a lui Patricio.

Talentul, imaginația bogată si bineinteles nelipsitul său tupeu simpatic vor deschide un nou capitol al vieții sale. Printr-o întamplare foarte comică și demnă de un interviu foarte actual la orice companie multinațională, tânărul își dovedește cu vârf și îndesat talentul de agent de vânzari, reușind să vândă un fular pe o vreme caniculară și ajunge să fie angajat la mirificul magazin de lux El Encanto, emblematic pentru Havana anilor 1950, locul de unde se îmbrăcau toate vedetele si unde aveau loc primele apariții de modă. Patricio este mai întâi angajat pe postul de tunar. Băiatul bun la toate, folosit pentru orice muncă, de la curățenie până la adus marfa din depozite, de la livrari la domiciliul clienților până la servirea cafelei superiorilor săi. Avansează treptat pana devine administrator, dovedindu-și costant talentele, dublate de propriul șarm. Insăsi Ava Gardner îi face ochi dulci după ce îi vinde un ruj, iar Frank Sinatra se declară impresionat de cum s-a descurcat acest baiat să-i găseasca o nouă pereche de pantofi.

La El Encanto, destinul acestui tanar se schimba implacabil. Intr-o zi o întalneste pe Gloria. Se îndrăgostește la prima vedere, cu o intensitate ce depășește orice logica. Asta cu atât mai mult în momentul în care află că femeia pe care o iubea cu atâta pasiune, e nimeni alta decât soția temutului și crudului mafiot Cesar Valdes, de sub pistolul căruia Patricio abia reușise să scape cu ceva timp in urmă.

Pe vremea aceea, sub conducerea lui Batista, Havana, chiar dacă își cunoștea anii de glorie prin magazinele luxoase cu branduri celebre, cu restaurante și hoteluri de top, prin atmosfera unică din cârciumile unde coktailurile curgeau în voie și animatoarele stârneau poftele clienților,  era în același timp și raiul mafioților. Nimeni nu se putea atinge de ei, indiferent de ce crime ar fi comis. La început, contrariat de aceasta situație, Patricio va începe să o inteleaga pe pielea lui din ce în ce mai bine.

Acum este rândul Gloriei să-și spună povestea. Din păcate una foarte tristă. Până la 13 ani a crescut într-o familie iubitoare, alături de parinții și bunica ei. Tatăl gestiona o mica și cochetă cofetărie în centrul Havanei. Gloria era pasionată de știință, iar lucrul cel mai de preț pe care îl primise la o zi de naștere fusese pălăria lui Albert Einstein, aflat în vacanță cu soția. La varsta de 13 ani îi pică cu tronc lui Cesar Valdes, care nu se lasă pana nu o ia din casa părinților săi născand o adevarata tragedie. Tatăl fetei moare de inimă, mama ei paralizează în urma socului, iar fiica este nevoită să i se supună pentru a-și pune la adăpost bunica și mama.

Se mută in vila noului său soț de care îi este scârbă și este urmarită non stop de sora acestuia Marita, gata oricând să-i dea raportul crudului său frate. Într-adevar ducea o viată luxoasă, era îmbrăcată întotdeauna după ultima moda, avea o casă plină de servitori care îi stăteau mereu la dispoziție. Tot ce trebuia să facă ea era să i se supună orbește soțului, fără să-i pună vreo întrebare si  să-i fie mereu alături ca un trofeu la toate reuniunile mondene.

În curand află ca este însărcinată, iar fetița pe care o va naște, Daniela, va fi cel mai de preț lucru al ei.

Aflăm și din perspectiva Gloriei cum a fost prima întâlnire cu tunarul cu ochi albaștri de la luxosul magazin sentimentele ei fiind la fel de intense și pătimașe ca ale lui.

Povestea lor de dragoste avansează, cei doi riscîndu-și viața în orice moment când erau împreuna la El Encanto, scena unde se desfașoară intreaga lor poveste de iubire.

Găsesc metode ingenioase de comunicare, plasând biletele de amor în mâinile manechinelor, scăpând astfel de ochii ageri ai Maritei. Parfumul suav de orhidee al Gloriei, va deveni și parfumul magazinului care le găzduiește iubirea.

Așa cum este de asteptat, relația lor se consumă întru totul, tot la El Encanto, îndrăgostiții petrecându-și prima noapte de amor, în raionul de mobilă.

Sunt numeroase momentele în care sunt prezentate actele de o cruzime infiorătoare ale soțului Gloriei. De la uciderea lui Canello (câinele Danielei), până la crima de o violență atroce asupra unui tunar din El Encanto care avusese îndrăzneala de a face un compliment nevestei mafiotului.

Cei doi hotărăsc sa fuga împreună dar din cauza amenințarilor Maritei care acum îi mirosise, Gloria hotărăște sa renunțe la iubirea vieții ei pentru a-i salva viata.

Părăsit de marea lui iubire, Patricio se căsătorește cu Nely, liftiera de la El Encanto și pleacă împreuna la Madrid unde vor vor petrece câțiva ani și vor avea și un băiețel.

Patricio hotărăște să revina brusc la Havana când vede într-o revista mondenă o poză cu familia Valdes împreună cu un nou membru, un băietel care îi seamană perfect.

Pasiunea celor doi ramâne la fel de înflăcarata în ciuda anilor scurși. Povestea se reia tot la El Encanto, unde Patricio revine ca angajat. Istoria se deruleaza până pe 13 aprilie 1961 când celebrul magazin se va transforma în cenușă. În realitate, tragedia este pusă  pe seama unui atentat terorist, însă în roman este explicată prin forța malefică a lui Cesar Valdes și dorinta lui de răzbunare.

Prin acest episod sumbru, povestea de iubire a celor două personaje, pare sa ajungă la sfârșit. Gloria și-a dat ultima suflare în brațele lui Patricio, după ce îl scosese din ghearele flăcărilor. Sau cel puțin așa crede el.  Însa peste ani, reintalnim un Patricio bătrân, călătorind cu metroul și simțind mireasma parfumului de orhidee…

Mi-a plăcut?

Titlul romanului nu-mi spunea nimic, numele Susanei Lopez Rubio nici atât. Am primit-o la un moment dat și am ținut-o destul timp prin bibliotecă, pana am decis cu destul scepticism că i-a venit rândul.

Acum, fara niciun fel de exagerare, pot sa spun ca a ajuns in top 3 al cărților mele favorite și personal, m-aș bucura foarte tare dacă aceasta poveste ar fi ecranizată.

M-a surprins printr-o scriitura alertă, vie, comica si foarte autentică. Chair am cautat pe net să văd dacă acel mafiot anume a existat, cum era magazinul El Encanto în realitate și de ce a avut un sfârșit atât de misterios, care ridică și astăzi multe semne de întrebare.

Povestea este spusă pe rând, in capitol intercalate, de către cele doua personaje principale: Patricio și Gloria.

Acest magazin devine el însuși personaj al romanului. Are personalitate proprie și destin propriu care se vor împleti cu personalitatea și destinul lui Patricio.

Știati ca?

  • Susana Lopez Rubio este la primul său roman, numele său fiind cunoscut mai mult din lumea cinematografiei și din cea a presei;
  • El Encanto era în Cuba anilor 1950 unul dintre cel mai mari magazine din întraga lume? Avea 60 de departamente luxoase, dispuse pe 5 etaje;
  • Designerul Manet, despre care se vorbește in carte, a creat obiecte vestimentare de lux pentru fostul dictator Fulgencio Batista și familia acestuia;
  • A fost printre primele construcții din lume care a beneficiat de scări rulante;
  • Conform fostilor angajați, Fidel Castro, în tineretea sa, petrecea mult timp în raionul de cărți al magazinului, citindu-le fără să cumpere niciuna;
  • Când Castro a preluat puterea în Cuba, El Encanto avea aproximativ 3000 de angajați;
  • Pe locul unde cândva trona celebrul El Encanto, astăzi se afla un parc numit Fe del Valle după una dintre angajatele care a murit în incendiul care a distrus magazinul? Fe del Valle era supraveghetor al raionului de copii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.