La Fontaine

La Fontaine

„Vulpea și corbul”, „Greierele și furnica” sau „Vulpea și strugurii”. Care dintre noi nu le-a citit sau citat învățămintele măcar o dată în viață? La Fontaine, autorul lor, a dus fabula pe culmile perfecțiunii. A lăsat moștenire literaturii universale peste 100 de fabule, grupate în 12 volume. Inițial a studiat să devină preot dar nu a slujit niciodată. Apoi s-a apucat de drept.

Jean de la Fontaine s-a născut la 8 iulie 1621 orășelul Chateau-Thierry, din zona Champagne. Deși nu făceau parte din nobilimea freanceză, părinții lui erau înstăriți. Tatăl său, Charles de la Fontaine era silvicutor și administrator al pădurilor și apelor din ducat.

După clasele primare, se înscrie la Colegiul din Reims, o instituție călugărească, unde studiază timp de 5 ani. Hotărât să urmeze calea religioasă, la Fontaine urmează cursurile Seminarului Saine-Magloire din Paris. Totuși, după ce termină studiile, nu slujește ca preot, ci revine în orașul natal, unde ajunge silviculor al ținutului, în locul tatălui său. Acesta îi aranjează fiului său o căsătorie de conveniență cu o fată de numai 14 ani. Din păcate, căsnicia lor a eșuat, chiar dacă au avut îmreună un fiu.

În timpul liber, Jean pleca la Paris, unde începuse să frecventeze anumite cercuri literare. Debutează cu piesa „Eunucul”, o adaptare după Terențiu, care trece neobservată. Cu tot insuccesul, la Fontaine, nu renunță la noua lui pasiune și se mută la Paris unde se înscrie la Facultatea de Drept. Intră în grațiile lui Nicolas Fouquet, ministrului de finanțe al regelui Ludovic al IV.

Este o perioadă foarte prolifică a lui la Fontaine, care experimentează o paletă largă de genuri literare. Dar este nevoit să fugă, atunci când Fouquet intră în dizgrația Regelui Soare și este întemnițat.

Din fericire, scriitorul nu a dus lipsă de protectori și…protectoare. Fabulele care l-au făcut nemuritor, le-a scris sub oblăduirea lui Marguerite de Lorrain, văduva ducelui Gaston d’Orlean, în Palais du Luxembourg.

Datorită operei sale, a reușit să obțină un loc important în cadrul Academiei Franceze și mai apoi în istoria literaturii universale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.