Locotenentul Columbo, de vorbă cu românii

Locotenentul Columbo, de vorbă cu românii

Cu siguranță va amintiți de locotenentul Columbo și de stilul său unic de a rezolva crimele. Purta mereu parpalac, fuma trabuc și nu pierdea nici o ocazie să o pomeneasca pe doamna Columbo în timpul investigațiilor.

În România anilor 1970, serialul a avut un succes uriaș. Românii îl adorau pur și simplu pe detectiv. Nu e de mirare că au rămas cu gura căscată, când Peter Falk a apărut pe ecranele televizoarelor alb negru și le-a vorbit în…română. 

Ce a determinat un actor celebru de la Hollywood să se adreseze unui popor străin intr-o limbă total necunoscuta?

România, anul 1974. Comuniștii, în frunte cu Nicolae Ceaușescu erau pe culmile succesului socialist. Doar că, oamenii de rând începeau să simtă din ce în ce mai mult restricțiile regimului. Cozile lungi și nocturne pentru alimentele de baza, rafturile magazinelor din ce în ce mai goale și propaganda patetica și continuă a Partidului, întindeau la maxim nervii românilor.

Singura lor fereastră către lumea civilizată era serialul Columbo, difuzat de două ori pe săptămână. La ora de difuzare, străzile erau pustii iar audiența Televiziunii Române atingea cote uluitoare.  

Până atunci, niciun serial american nu rezistase atât de mult în țara noastră. Așa că românii se temeau că filmul lor preferat putea fi oricând interzis de regim, iar regimul se temea de reacția oamenilor în cazul în care serialul chiar avea să se termine. Iar TVR tocmai se apropia de difuzarea ultimului episod din cele filmate până atunci, din toamnă urmând să apară un nou sezon.

În viziunea paranoică a comuniștilor, era posibilă chiar o revoluție. Oamenii puteau crede ca serialul a fost întrerupt voit. Chiar dacă ieșeau pe post să explice situația, oficialii comuniștii nu ar fi avut credibilitate.

Cine ar fi fost cel mai potrivit să transmită acest mesaj?

Însuși Colombo!

Așadar, cu ajutorul ambasadei României din SUA, Falk a fost convocat într-o camera de hotel și rugat să filmeze un mesaj, în română, pentru fanii lui din România:

Aveți o clipă liberă? Alo (în română – n.r.)! Aici locotenentul Columbo… Uneori sunt cunoscut drept Peter Falk. Când un actor interpretează un rol, speră că poate crea un personaj cu care publicul să se poată identifica. Și din ce am auzit noi, aici, la Hollywood, despre popularitatea show-ului Columbo în România… ei bine, cred că facem o treabă bună. Lăsând gluma la o parte, nu pot să vă spun cât de bucuroși suntem să primim vești atât de emoționante. Vrem să mulțumim Televiziunii Române pentru că ne difuzează sâmbăta și duminica. Dar mai ales, eu și toată echipa, vrem să mulțumim poporului român pentru reacția lui extraordinară. Sper că într-o bună zi să vin în țara voastră și să mă pot bucura de tradițiile voastre și de ospitalitatea românească. Între timp, ne vom reîntâlni din nou pe TV începând din toamnă. Până atunci, toate cele bune! Noroc și la revedere! (în română – n.r.).”

Serialul a fost difuzat și dupa 1989, iar locotenentul Columbo a continuat să cucerească inimile romanilor.

Locotenentul Columbo, de vorbă cu românii

One Reply to “Locotenentul Columbo, de vorbă cu românii”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.