Portret în sepia
Lynn, considerată cea mai frumoasă tânără din oraș, folosită ca model de majoritatea artiștilor, nu a supraviețuit nașterii fiicei sale. Medicul Tao Chi’en , respectat și în afara cartierului chinezesc, nu a reușit să facă nimic pentru fiica lui care a suferit o puternică hemoragie. Lynn a adus pe lume o fetiță sănătoasă care acum e disputată de ambele perechi de bunici.
Lynn era cea mai frumoasă fată din San Francisco. Din primii ani ai copiăriei, artiști din toate domeniile veneau la Eliza și la Tao să-i roage să le pozeze fiica. Frumusețea și faima creșteau odată cu ea. Așa se face că primește chiar oferta de a fi modelul pentru Statuia Republicii. Deși succesul lui Lynn era invidiat de toate colegele ei de breaslă, părinții nu îl priveau cu ochi buni. Știau că la fiecare ședință foto existau riscuri care puteau duce la situații tragice. De aceea, Eliza era nelipsită la toate angajamentele fiicei. Era conștientă că mulți bărbați o doreau și voiau să profite de pe urma naivității ei.
Doar că Lynn a acceptat o ședință foto fără a-și anunța părinții. Matias del Valle, fiul Paulinei, i se părea fermecător și simțea că putea avea încredere în el. Ceea ce nu știa ea, era că fusese ținta pariului acestui tânăr de a le demonstra prietenilor că o va avea pe cea mai râvnită fată din oraș.
Un pariu câștigat și o viață pierdută. Lynn a rămas însărcinată iar Matias a negat cu vehemență că ar fi avut vreun amestec. La naștere, Aurora a primit numele chinezesc Lai Ming (Zori de Zi). Viața frumoasei ei mame însă apunea. Lynn a suferit o hemoragie puternică și s-a stins în fața tatălui ei, care o privea neputincios.
Aurora își petrece primii cinci ani din viață în cartierul chinezesc, înconjurată de dragostea bunicilor materni. Până într-o dimineață când bunicul ei iubit dispare, iar bunica o duce în conacul luxos al Paulinei del Valle și o lasă acolo. Își amintește că două zile nu a vrut să iasă de sub masă. Indiferent cu ce ar fi momit-o noua ei bunică.
Dar cum timpul este uneori cel mai bun medicament, fetița se obișnuiește cu Paulina și cu majordomul Williams, cei doi devenind singura ei familie. Viața fetei se va desfășura între San Francisco și Chille, țară cuprinsă de nenumărate războaie civile.
Oricât de protejată se simțea în brațele puternice ale Paulinei, totuși, Aurora nu a reușit niciodată să scape de coșmarul care o bântuia de la 5 ani. Acei copii în negru nu îi dădeau pace. Reveneau mereu și mereu. Știa că era ceva care avea legătură cu copilăria ei. Simțea că bunica îi ascundea ceva. Caută răspunsuri peste tot, dar în zadar. Singurul lucru în care are încredere că îi va dezvălui adevărul este aparatul de fotografiat, primit în dar de la unchiul său, Severo. Face o pasiune pentru fotografie dorindu-și să prezinte lumea din alte perspective decât cele clasice.
Aparatul nu a dezamăgit-o. Peste ani, cu ajutorul lui a descoperit viața secretă a soțului ei și tainele pe care le ascundeau ochii protagoniștilor pozelor ei.
Moartea Paulinei va lăsa un mare gol în sufletul Aurorei. Nu își putea imagina viața fără această femeie de fier care i-a fost mereu alături. Dar va descoperi că nu e singură și că bunica va fi mereu acolo. Odată cu moartea Paulinei se vor lumina și fețele copiilor în negru care o torturează în vise. Cine sunt și ce legătură au cu bunicul Tao veți afla doar citind cartea.
Mi-a plăcut?
Da! O saga de familie, pe care am citit-o pe plajă, la mare. O poveste realistă și magică în același timp, în stilul inconfundabil Allende-Marquez, care te transportă în trei lumi diferite. Lumea cu obiceiuri ciudate din cartierul chinezesc, lumea bună a metropolei San Francisco și lumea înflăcărată de războailele din America de Sud. Cele trei lumi se împletesc în povești de dragoste și supraviețuire care vă vor absorbi.
Știați că:
– Portret în sepia este ultima carte din saga familiei del Valle? Primele două volume sunt Ines a sufletului meiuși Fiica norocului.