Țara Minunilor născută din păcat?
Sute de fotografii cu fetițe. Unele chiar și goale. Mămicile au început să refuze ședințele foto propuse de ilustrul scriitor pasionat de fotografie. Unde mai pui că se zvonește că ar fi și drogat.
Într-adevăr e celebru, toți copiii îl iubesc și îi citesc pe nerăsuflate aventurile fetiței cu Iepurele Alb în minunata lor țară. Dar chiar și cu această fetiță care l-a inspirat să-și scrie cartea se spune că ar fi avut o relație de prietenie neobișnuit de apropiată. Chiar el vorbește în jurnalele lui despre o viață ”plină de păcat și vinovăție”.
Înainte de a fi cunoscut în toată lumea și de a deveni Lewis Carroll, s-a numit Charles Lutwidge Dodgson. Este al treilea fiu din cei 11 ai unui vicar din Cheshire. Bâlbâit și foarte timid, își ia licența în matematică la colegiul Christ Church din Oxford. Totuși îi place și să scrie. Publică texte pentru benzi desenate în Comic Times, are succes și își alege un pseudonim. Dar nu oricum. Ci inversând primele două nume, traducânu-le în latină și apoi din nou în engleză. Așa s-a născut Lewis Carroll ale cărui preocupări erau în special scrisul și fotografia. Matematica o lasă în seama lui Charles Lutwidge Dodgson.
Prin obiectivul aparatului său de fotografiat se perindau numai fetițe, foarte multe dezbrăcate. Chiar și azi, portretele imortalizate de el sunt subiectul multor controverse.
Pe partea literară, a atins apogeul succesului tot datorită unei copile. Alice Liddell are 10 ani și o cunoaște în anul 1862 când fac împreună cu alți prieteni o plimbare cu barca. Acesta a fost începutul unei relații foarte strânse. Carroll își petrecea mult timp cu fetița și îi spunea o poveste fabuloasă, pe care Alice l-a convins să o pună pe hârtie. Prietenia lor se sfârșește la fel de brusc cum a început în 1863. Nimeni nu știe de ce, iar paginile din jurnalul lui din acea perioadă au fost înlăturate de către familie.
Inițial Carroll avea de gând să-și numească opera Alice în lumea subtertană dar s-a răzgândit și a văzut lumina tiparului în 1865 ca Alice în Țara Minunilor.
A fost un bestseller încă de la început! Incredibil ce impact avusese micuța Alice! Nu trebuie să se oprească aici. Lumea mai vrea aventuri ciudate și aparent fără sens. Așa că în 1872 apare urmarea Alice în țara din oglindă. Wow! Nici nu visa Carroll că peste o sută de ani personajele lui vor stârni imaginația multor muzicieni: The Beatles – I am the Walrus, Jefferson Airplane – White Rabbit și așa mai departe.
Să fi fost oare aceste povești fantasmagorice rodul migrenelor ingrozitoare de care suferea și care îi provocau halucinații? Și nu erau singurele lui probleme de sănătate. Suferea de friguri, lombago, reumatism, diaree, laringită, dureri de dinți, eczeme și furunculi. Și mai era și surd de o ureche pe deasupra.
Dar dacă pe un mediocru aceste probleme l-ar fi transformat într-o epavă, Lewis Carroll își dorea să aibă succes pe toate planurile. Nu doar scrie povești și tratate de matematică, dar este și un inventator prolific. Sigur nu mulți știu că el a fost cel care a patentat scrierea titlului unei cărți și pe cotorul acesteia. Imaginați-vă cum am fi căutat cărțile în bibliotecă, dacă cotoarele lor ar fi fost albe.
Și nu s-a oprit aici cu invențiile. A construit un stilou electric, o tricicletă și un sistem de memorare a datelor de naștere.
Toată viața a fost un excentric. Nu numai că nu s-a căsătorit, dar nici măcar nu a avut vreo relație de durată. Nu e de mirare că au apărut atâtea zvonuri.
Dar a lăsat în urmă o capodoperă care va fi veșnic surspă de inspirație pentru artiști din toate domeniile.