Tesla – misterele omului luminii

Tesla – misterele omului luminii

A stăpânit fulgerele, a inventat „raza morții”, a provocat cutremure și a primit semnale de la extratereștrii. Mulți spuneau că era vrăjitor, mulți spuneau că era nebun.  Nikola Tesla – inventatorul secolului 20. Cine a fost personajul misterios căruia îi datorăm mare parte din tehnologia de azi? A descoperit el cheia universului? Și care este aceasta? Vă invit să descoperim împreună secretele omului care a schimbat lumea.

Nicola Tesla s-a născut într-un sătuc aflat în apropierea Marii Adriatice. Cei mai mulți îl consideră sârb din Croația, dar un număr semnificativ de biografi îl descriu ca fiind istro-roman.

Tesla a fost român?

Numele de familie al strămoșilor lui ar fi fost Drăghici și s-a modificat în timp în Teslea, după meseria de dulgher pe care bărbații o transmiteau din generație în generație.

Cert este că s-a născut în noaptea de 9 spre 10 iulie 1856, în toiul unei furtuni cu fulgere atât de puternice încât moașa a exclamat cu tristețe: „acesta va fi un copil al întunericului”. „Ba din contră”, a continuat mama sa. „Acesta va fi un copil al luminii!” Și chiar a fost!

Pe Nikola, părinții lui îl voiau preot, indiferent cât ar fi încercat el să le spună că adora științele și vrea să devină cercetător.  Nu s-au înduplecat decât atunci când fiul lor s-a îmbolnăvit de holeră și a fost la un pas de moarte. Tatăl său i-a promis că dacă se va face bine, îl va înscrie la facultatea de Științe de la Graz. Ceea ce s-a și întâmplat.

La fel ca tatăl și fratele său Dane, care a murit de tânăr, Nikola era și el chinuit halucinații. Toată viața a fost urmărit de vedenii cu lumini puternice. Parcă cineva încerca să îl atragă spre forța luminii, să îl facă să o înțeleagă și să-i deslușească misterele.  A devenit obsedat de electricitate.

Pasiunea și determinarea lui i-au uimit pe profesori de cum a ajuns la universitate. Studia pe brânci, făcea experimente și avea o capacitate extraordinară de a-și imagina în detaliu orice aparat ar fi dorit să construiască. Totuși nu și-a terminat niciodată studiile. Chiar și marele Tesla a avut slăbiciuni care i-au pus piedici în tinerețe. Slăbiciunea lui erau jocurile de noroc, pentru care dezvoltase o dependență bolnăvicioasa.

După ce a studiat curentul electric alternativ în mai multe laboratoare din Europa, Tesla pleacă la New York. Are în buzunar un bilet de recomandare către Thomas Eddison, scris de un prieten comun al celor doi de la Paris. „Cunosc doua genii”, scria pe bilet. „Unul ești tu, celalalt este purtătorul acestei scrisori”.

Tesla vs. Edison

Edison l-a angajat și i-a trasat ca sarcina să îmbunătățească generatoarele și motoarele electrice Edison. La momentul acela, New York-ul era electrificat aproape în totalitate. Lampa incandescentă a lui Edison făcea furori. Tesla i-a expus beneficiile curentului alternativ, însă șeful lui era sceptic și nu se arăta dornic să aprofundeze problema.

Tesla și-a îndeplinit cu brio sarcina, însă nu a primit niciun ban, Edison luându-l în râs și spunându-i că nu este un american adevărat.

După acest incident, savantul și-a dat demisia și a început munca la propriul său laborator. Și era mai prolific ca niciodată. Invențiile veneau unele după altele, iar patentele începusera să curgă. Laboratorul său devenise subiect de discuție printre vecini. Lucruri stranii se întâmplau în ascunzătoarea ciudatului cercetător. Și totul a culminat cu un cutremur artificial. Tesla studia vibrațiile pamantului pe care le reproducea în laboratorul său. Oamenii din zonă au chemat polția, iar seismul s-a oprit îndată oamenii legii au bătut la ușa savantului.

După acest incident, și-a mutat laboratorul în Colorado. Aici experimentele excentrice întreceau orice imaginație. Fulgere, tunete, lumini de tot felul. Din când în când își ducea invențiile la diferite expoziții, unde își lăsa audiența cu gura căscată. Orașul luminilor, nava care mergea fără pilot, telecomanda sau transmisia sunetelor prin unde radio au fost doar câteva dintre ele.

Și asta nu era tot. Tesla a anunțat că a intrat în contact cu o civilizație extraterestră. Primise mesaje repetitive de pe o planetă pe care nu o putea identifica. Inițial spunea că ar fi vorba de Marte sau de  Venus, dar ulterior a concluzionat că mesajele proveneau de pe o planetă din alta galaxie.  

Acesta a fost momentul în care oamenii de știință au început să-și pună semne de întrebare cu privire la sănătatea lui mentala. Chiar și investitorul său principal si-a pierdut încrederea în el.

Tesla a fost nevoit să părăsească laboratorul și să locuiască aproape 10 ani la hotelul Waldof-Astoria din New York. Ultimii ani și i-a petrecut în singurătate. Nu fusese niciodată căsătorit și singurele ființe pe care le avea prin preajmă erau porumbeii din parc.  A murit tot singur, în camera sa de hotel. Imediat ce a fost găsit, caietele și planurile lui de invenții, au fost ridicate de autorități.

Moartea lui Tesla este un subiect controversat. Cu puțin timp înaintea decesului anunțase că a inventat o armă a păcii, extrem de puternică. Trebuie să ținem cont ca în 1943, când a murit savantul, lumea se afla în toiul celui de-al Doilea Război Mondial. Cu siguranță, ultima lui invenție era de interes global. Nu e de mirare că adepții conspirațiilor spun că Nikola Tesla a fost ucis.

Despre Tesla putem să discutăm zi și noapte. Purta întotdeauna mănuși albe și evita contactul cu alți oameni pentru că era germofob; dormea doar două ore pe noapte și se zvonea că o dată a rămas treaz timp de 84 de ore; avea fobie de bijuterii și mai ales de perle iar uneori avea premoniții care se adevereau întocmai. O astfel de viziune l-a salvat pe finanțatorul său de călătoria pe Titanic. Tesla l-a convins să nu se urce pe navă, fiind convins că aceasta nu va ajunge niciodată la New York.

Teoria 3 6 9

A highly stylized drawing of vitruvian man with crosshatching and sepia tones

Mai mult! Tesla era obsedat de cifrele 3, 6 și 9 și dezvoltase în jurul lor superstiții puternice. Nu intra în casă fără să o înconjoare de 3 ori.  Nu se așeza la masă fără 18 șervețele (multiplu de 3). Și ca misterul să fie și mai mare celebrul inventator a murit în camera 3327 de la etajul 33 al hotelului Astoria cu trei zile înainte de a împlini 87 de ani. Una dintre teoriile la care ținea cel mai mult era „Teoria numerelor 3 6 9”. Tesla a vrut ca lumea să cunoască semnificația acestor cifre, susținând că ele sunt atât de importante încât simbolizează chiar cheia universului. Și sunt mulți care îi dau dreptate. Matematicienii au denumit aceste cifre Raportul de aur care se regăsește în Univers și mulți artiști inițiați în aceste taine le-au folosit în operele lor. Leonardo da Vinci le-a utilizat în celebrele lucrări Omul Vitruvian, Cina cea de taină și Mona Lisa.

Despre Nikola Tesla s-au scris carti, s-au făcut documentare și nenumărate studii. A fost omul care a șocat omenirea prin invențiile lui. A fost omul care a luminat secolul 20. Îi suntem recunoscători pentru multe lucruri fără de care astăzi nu se putem imagina viața.  Iar multe dintre invențiile savantul vizionar au rămas încă neexploatate la adevarata lor valoare. Probabil va mai trece un secol pana li se vedea utilitatea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.