13 aprilie

13 aprilie

Ce au avut în comun Samuel Becket si Seamus Heaney? Aparent destuleJ. Amândoi scriitori, amândoi irlandezi, amândoi laureați a premiului Nobel și amândoi…născuți pe 13 aprilie. Tot într-o zi de 13 aprilie, a văzut lumina zilei și unul dintre cei mai importanți președinți americani, autorul declarației de independență și fondatorul partidului Democarat.

Thomas Jefferson, cel al treilea președinte al Statelor Unite, s-a născut pe 13 aprilie 1743 și este considerat unul dintre părinții fondatori ai SUA.  A fost șef la Casa Albă între anii 1801-1809, perioadă în care a întocmit declarația de independență, a pus bazele Primului Amendament și a fondat Partidul Democrat-Republican,  strămoșul Partidului Democrat de astăzi.

Samuel Becket s-a născut pe 13 aprilie 1906 la Dublin, dar mare parte a vieții și-a petrecut-o la Paris. Nu este deci de mirare, că opera lui a fost scrisă în limba franceză. Este un reprezentant al teatrului absurdului și a fost decorat cu premiul Nobel pentru literatură în anul 1969.

Seamus Heaney s-a născut pe 13 aprilie 1939 într-o familie de fermieri din Irlanda de Nord. A fost un pasionat al istoriei perioadei pre-creștine și al celților, lucru evident în operele sale. Premiul Nobel pentru Literatură l-a obținut în anul 1995.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.