Cărți aflate pe lista neagră a autorităților de-a lungul istoriei – Partea I

Cărți aflate pe lista neagră a autorităților de-a lungul istoriei – Partea I

Cărți arse, scriitori interziși, exilați, interziși și chiar executați. Istoria ne-a dovedit că autoritățile nu au fost niciodată blânde cu autorii prea liberi, care nu se temeau să-și exprime opiniile politice, să descrie pasaje senzuale sau să abordeze vreun subiect neagreat de biserică.Și din păcate, prezentul ne demonstrează că cenzura literară încă face victime.

Haideți să vedem împreună motivele pentru care volume celebre au fost interzise de-a lungul timpului.

Originea speciilor – Charles Darwin

Cinci ani a petrecut Charles Darwin în jurul lumii pentru a se documenta cu privire la lucrarea ce avea să revoluționeze omenirea. La sfârșitul anului 1831 a ridicat ancora din portul Plymouth la bordul corabiei Beagle. A studiat amănunțit plantele și animalele de pe tot cuprinsul pământului, iar la întoarcere s-a concentrat să-și demonstreze teoria evoluționistă în baza datelor adunate.

În 1842 a fost gata prima schiță pe care Darwin nu a arătat-o nimănui și abia la 14 ani de la moartea lui a fost descoperită. Doi ani mai târziu, întocmește o a doua schiță pe care o prezintă unor buni prieteni. Aceștia îl sfătuiesc să o publice, însă Darwin voia să fie absolut convins că demonstrația teoriei sale este infailibilă. Abia în 1859 apare Originea speciilor. Încă din anul apariției, cartea a fost interzisă în Marea Britanie, în 1935 în Iugoslavia și după doi ani în Grecia.

Așa cum era de așteptat, evoluția plantelor și animalelor din strămoși comuni, nu a fost deloc pe placul Bisericii și nu este nici în ziua de azi.

Doctor Jivago (Zhivago) – Boris Pasternak

Boris Pasternak a fost unul dintre mulții scriitori interziși pe teritoriul Rusiei. Acesta și-a plasat eroul în fundalul sumbru al celui de-al Doilea Război Mondial. Viața amoroasă imorală pe care o ducea Iuri Jivago și mai ales atitudinea lui față de regimul politic, nu au fost deloc pe placul autorităților. Această carte nu trebuia sub nicio formă să ajungă la cetățeni, drept pentru care publicarea ei a fost refuzată.

Pasternak a reușit cu ajutorul unui prieten italian, să transporte ilegal manuscrisul la Milano. Aici a văzut Doctor Jivago a pentru prima dată lumina tiparului în anul 1957. Furia URSS-ului a atins apogeul atunci când romanul declarat interzis, a fost distins cu Premiul Nobel Pentru Literatură.

Decameronul-Giovanni Boccaccio

Celebra operă a lui Boccaccio a fost interzisă în Statele Unite fiind considerată obscenă. Cartea conține 100 de povești alegorice, având ca temă principală iubirea. De la comedie, la tragedie, de la erotic la sublim. Oricum am privi lucrurile, Decameronul lui Boccaccio va fi mereu o carte document care a fotografiat societatea italiană a secolului al XIV-lea.

Metamorfoza – Franz Kafka

Într-o dimineață, Gregor Samsa, un tânăr comis voiajor, se trezește…gândac. Nuvela lui Kafka își șochează audiența încă de la primul rând. Gregor încearcă să se adapteze noii sale condiții, dar familia lui este dezgustată de gângania imensă în care s-a transformat fiul lor. Ușor, ușor tânărul renunță la viață preferând să-și vadă familia liniștită. Pe lângă subiectul greu de digerat de societate, Kafka mai avea și păcatul de a fi evreu. Urmarea a fost bineînțeles interzicerea operei.

1984 și Ferma animalelor – George Orwell
https://desprecarti.ro/2019/05/01/1984/

George Orwell a reușit și el să înfurie regimul de la Moscova. Rușii au recunoscut în celebra distopie multe dintre elementele regimului stalinist, drept pentru care 1984 a fost interzisă la Moscova, iar Ferma Animalelor a fost interzisă chiar și în SUA, unde autoritățile au perceput-o drept un atac foarte virulent la adresa Uniunii Sovietice, ceea ce ar fi putut duce la deteriorarea relațiilor dintre cele două state.

Împăratul muştelor – William Golding

William Golding este un alt laureat al Premiului Nobel pentru literatură interzis de autorități. Romanul Împăratul muștelor a fost publicat în anul 1954 şi a declanșat o sumedenie de controverse.

Ideea principală a romanului este Răul care se manifestă în oameni încă din copilărie. Un grup de copii au supraviețuit unui accident aviatic dar sunt forțați să supraviețuiască pe o insulă pustie. Doi băieți se remarcă drept leaderi, iar de aici până la lupta pentru puterea supremă mai e doar un pas. Și astfel acel Rău iese la suprafață ducând la violență, rasism și imoralitate. Acesta a fost motivul pentru care romanul a fost interzis aproape toată decada anilor 80.

Golding a câștigat Premiul Nobel Pentru Literatură în anul 1983.

Jurnalul Annei Frank

Este poate cea mai tristă carte publicată vreodată. Și asta pentru că totul este adevărat. Fetița care a stat împreună cu familia ei ascunsă timp doi ani în anexa unei case din Amsterdam, chiar a existat și și-a împărtășit îngrozitoarea experiență cu cititorii de pe întreg mapamondul. Doar că nu a fost primit cu brațele deschise și chiar a fost interzis în unele școli din Statele Unite din cauza referințelor prea explicite cu privire la sexualitate. Nici în lumea arabă jurnalul nu a fost acceptat deoarece stârnește compasiune la adresa evreilor și a statului Israel.

8 Replies to “Cărți aflate pe lista neagră a autorităților de-a lungul istoriei – Partea I”

  1. Foarte interesant !
    O singura remarca am: Actiunea romanului Doctor Jivago se desfasoara in timpul primului Razboi Mondial si a Revolutiei Ruse, ci nu in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial.

  2. Long time reader, first time commenter — so, thought I’d drop
    a comment.. — and at the same time ask for a favor.

    Your wordpress site is very simplistic – hope you don’t mind me asking what theme you’re using?
    (and don’t mind if I steal it? :P)

    I just launched my small businesses site –also built in wordpress like yours–
    but the theme slows (!) the site down quite a bit.

    In case you have a minute, you can find it by searching for „royal cbd” on Google (would appreciate any
    feedback)

    Keep up the good work– and take care of yourself during the coronavirus
    scare!

    ~Justin

  3. Great writing is important in a dissertation. Having said that, great creating can not make up for a scarceness of concepts or concepts. Very the contrary, a very clear presentation consistently leaves open weaknesses. Each technological term used in an argumentation has to be determined either by an endorsement to an earlier released definition (for standard phrases along with their common meaning) or even through a specific, distinct interpretation that appears prior to the condition is utilized (for a brand-new term or even a conventional term utilized in an unusual way).

    https://www.ukdissertations.net/dissertation-methodology/

  4. I抎 must check with you here. Which isn’t one thing I usually do! I take pleasure in reading a publish that can make individuals think. Additionally, thanks for permitting me to comment!

  5. I am usually to running a blog and i really appreciate your content. The article has actually peaks my interest. I am going to bookmark your website and hold checking for brand new information.

  6. There are some interesting points in time in this article however I don抰 know if I see all of them middle to heart. There is some validity however I will take maintain opinion till I look into it further. Good article , thanks and we want extra! Added to FeedBurner as nicely

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.