Prima carte pentru copii din istoria literaturii

Prima carte pentru copii din istoria literaturii

Sute de cărți pe rafturile dedicate copiilor în orice librărie ai intra. Una mai colorată, mai lucioasă și mai atractivă ca cealaltă. Toate îți iau ochii și pe toate le-ai cumpăra. Dar literatura pentru copii nu a fost mereu la fel de vastă.

Orbis Pictus. Așa se numește prima carte pentru copii apărută în anul 1658. Autorul ei, Johann Comenius, este considerat pionierul acestui gen. Pedagog ceh, pasionat de felul cum se transmit informațiile către tinerele generații, a publicat înainte și manualul Didactica Magna în care vorbește despre principii didactice folosite cu succes la obținerea performanțelor.

Johann Comenius

Sa revenim la Orbis Pictus sau Lumea lucrurilor evidente pentru simțuri redată în imagini, așa cum o descria autorul. Prima carte ilustrată pentru copii a apărut mai întâi în latină și germană fiind tradusă ulterior în mai multe limbi. S-a răspândit rapid în Europa și a fost pentru multă vreme cartea de căpătâi a copiilor și etalonul viitorilor scriitori.

Orbis Pictus face un rezumat al întregii lumi printr-o colecție de 150 de ilustrații. O putem compara cu un dicționar ilustrat al zilelor noastre. Aproape 2000 de noțiuni sunt explicate în acest fel pe înțelesul copiilor.

A fost impulsul care de care literatura pentru copii a avut nevoie să ia avânt. În 1744 John Newbery publica A Little Pretty Pocket-Book pentru care a fost gândită prima strategie de marketing care să transforme cititul în plăcere. Cărticica se vindea împreună cu o minge pentru băieți sau sau cu o perniță de ace pentru fetițe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.