Lolita

Lolita

Profesorul Humbert Humbert își caută înnebunit fiica vitregă. Adolescenta a fost răpită în timp ce se afla într-o excursie cu mașina tatălui său. De aproape trei ani, profesorul o crește singur pe Dolores, fiica răpostei sale soții. Chiar dacă nu este copilul lui biologic, Humbert o iubește enorm pe fată. O răsfață și îi face toate poftele. Dar… adevăratele lui murdării stau bine ascunse sub preș.

Humbert a avut copilărie luxoasă, într-un hotel elitist de pe Coasta de Azur. Tatăl lui era chiar proprietarul, iar fiul a avut parte de tot ceea ce alți copii nici nu îndrăzneau să viseze.

Doar că pe măsură ce înainta în vârstă, realiza că nu este asemenea celorlalți tineri. Se simțea atras de fetițe și de adolescente, începând să le privească prin parcuri în timp ce-și ascundea chipul și obsesia în spatele unui ziar.

Pasiunea lui bolnavă l-a făcut să uite de profesie, de afaceri și chiar de moșteniri. A traversat oceanul și a ajuns să-și caute gazdre care aveau în preajmă fetițe de peste 10 ani. Nu a trebuit să caute mult. Norocul a fost de partea lui și a ajuns printr-o întâplare în casa unei mame de adolescentă. Doamna Haze era văduvă de ani buni și o creștea singură pe mica Dolores, sau Lo, cum era alintată.

Pentru Humbert a fost dragoste la prima vedere. Nimfeta Lolita îi intrase în sânge. Mirosul ei, corpul, hainele, ochii, toate îl fascinau și îl obsedau. Era tot timpul în preajma fetei, Când mâncau, când mergeau la scăldat sau la picnic, când se juca sau când se ciondănea cu mama ei,

Într-o zi însă magia s-a întrerupt brusc. Doamna Haze a anunțat că pe perioada verii, Dolores va pleca într-o tabără. Lesne de înțeles că Humbert Humbert fusese devastat la auzul veștii. Mai ales că era legat de mâini și de picioare. Nu putea face nimic să îmiedice plecarea Lolitei fără a atrage atenția mamei sale că ceva necurat se întâmplă.

Plecarea Lolitei se dovedise însă de foarte augur pentru profesorul Humbert. Charlotte Haze lasă o scrisoare în care își informase chiriașul că se îndrăgostise de el. Atunci bărbatul ia decizia fatală. Se va căsători cu mama pentru a rămâne mereu în apropierea fiicei.

Iar soarta îi era mult mai prielnică decât ar fi sperat vreodată. Un accident de mașină pune capăt zilelor proaspetei sale neveste. Așadar e liber să-și crească singur fiica.

Se suie în mașină și pleacă spre Lolita. Pe drum, se gândea că nu va abuza niciodată sexual de fată. Doar o va avea alături pentru a-și rezolva singur problemele sexuale. Nu va profita de inocența unui copil.

Și iar destinul i-a ținut partea. Humbert află în camera de hotel că fiica sa vitregă nu era nici pe departe atât de inocentă și neprihănită precum credea el. Și calvarul se dezlănțuie. Viața lui se împarte între favorurile sexuale pe care i le face Lolita și modurile în care el trebuie să o recompenseze.

Trăiesc în acest ritm de aproape trei ani. În dezmăț și mai mult pe drumuri. Acum se pare că Dolores Haze a reușit în sfârșit să scape. Și a avut un complice pe care Humbert Humbert îl vânează cu pasiune.

Despre cine este vorba, veți afla doar citind cartea.

Mi-a plăcut?

Greu de spus și greu de dus :). Pentru o mamă de două fete, trebuie să recunosc că lectura acestei cărți nu a fost una comodă. Dar cu toate acestea este un roman psihologic foarte bun, care transpune cu ușurință cititorul în mintea personajului principal. Ce mi-a plăcut este că deși, clar o poveste sexuală, nu am găsit niciun cuvânt obscen și nicio descriere explicită. Totul rămâne la nivelul sugestiei autorului și al imaginației cititorului.

În concluzie, fiți deschiși și fără prejudecăți și dați o șansă celebrei cărți a lui Nabokov. În felul ei, timpul a dovedit că este o capodoperă. Dar pentru a o aprecia la adevărata valoare, trebuie privit în profunzime.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.