Scandalul

Scandalul

Urșii din Bjornstad au pierdut finala campionatului de hochei. Echipa din Hed i-a învins pe juniorii din Bjornstad, după ce Kevin Erdahl, căpitanul echipei a fost arestat exact înainte de începerea meciului. De rezultatul acestei partide depindea viitorul clubului și al întregului oraș. Angajații clubului și sponsorii îl învinuiesc pe Peter Anderson, directorul tehnic al echipei pentru eșecul din această seară. Dacă acesta nu l-ar fi reclamat pe Kevin la poliție acuzându-l că i-a violat fiica, rezultatul meciului ar fi fost cu siguranță altul.

Hocheiul este totul în Bjornstad. Într-un orășel aproape mort în care frigul alungă oamenii, singura pâlpâire de viață vine dinspre clubul de hochei. Ia această pâlpâie trebuie să se transforme într-o vâlvătaie. Miza este uriașă. Practic clubul de hochei este cam tot ce a rămas din industria orașului. Fără el, puținii oameni care au rămas aici, ar rămâne șomeri. Sponsorii trebuie convinși să rămână, iar echipa de juniori are acum șansa să demonstreze ce poate. David, antrenorul lor nu va rata nici în ruprul capului ocazia de a-și aduce echipa în fruntea campionatului. Iar cu un jucător de calibrul lui Kevin Erdahl, toate șansele sunt de partea lor.

Kevin, un adolescent de bani gata, dar un adevărat talent al hochei-ului, este pionul pricipal al echipei. David selecționase în echipa de juniori câțiva copii buni, dar niciunul nu îl egala pe Kevin. Și Benji era foarte bun, dar doar în completare cu vedeta clubului. Era o certitudine că fără Kevin, echipa își pierdea valoarea.

Semifinala fusese un succes. Urșii din Bjornstad au ieșit învingători, speranțele mai marilor clubului atingând cote maxime. Doar un pas mai este și sponsorii vor construi în orașul lor o școală de hochei. Iar Kevin și compania sigur le vor veni de hac celor din Hed.

Dar până la marea finală mai e o săptămână. Așa cum e și firesc, acum juniorii voiau să marcheze victoria semifinalei. Și unde puteau petrece mai bine, decât la Kevin acasă? Părinții lui erau plecați într-una din numeroasele lor călătorii de afaceri, iar feciorul, ca de obicei, va da o petrecere de pomină. Toată echipa de hochei va fi invitată, plus cele mai „bune” fete din școală.

Prima pe această listă este Maya Anderson, fiica lui Peter, directorul tehnic al clubului. Mayei îi place să cânte la chitară și să-și petreacă timpul, cu Ana cea mai bună prietenă a ei. Și, ca oricărei colege de-a ei, îi place și Kevin. S-a bucurat, deci, atunci când vedeta echipei a invitat-o la petrecere.

Alcool din abundență, droguri și toate celelalte ingrediente considerate esențiale de adolescenți la orice petrecere reușită, toate își găsiseră loc în acea seară în casa familiei Erdahl. Benji, prietenul cel mai bun al lui Kevin, un băiat considerat ciudat de restul gruplui, a preferat să se retragă și să-și fumeze în liniște joint-urile. Prea mare hărmălaia și adunătura din casa prietenului său.

Maya a băut și ea câteva shot-uri, s-a lăsat sărutată de kevin și condusă în camera băiatului. Voia doar să se sărute și să vorbească. Nu era pregătită încă să facă sex. Dar… Kevin nu s-a lăsat înduplect de rugămințile fetei și nu a cedat nici chiar atunci când unghiile ei i-au pătruns în piele. Tocmai atunci în ușa camerei lui Kevin a apărut Amat.

La început nu a vrut să spune nimărnui. Nici măcar părinților ei și nici măcar Anei. Știa că dezvăluirea ei nu avea să aducă nimic bun pentru nimeni. Tatăl ei va avea numai neplăceri la club, prietenia cu Ana ar putea avea de suferit, iar pentru Amat ar putea fi sfârșitul carierei lui de jucător care abia începuse. Cât despre ceilalți, nimeni nu ar crede-o și, mai mult, ea ar fi cea învinuită.

Și Maya nu se înșelase. Imediat ce s-a aflat, toți, de la mic la mare, au fost de partea lui Kevin. Nu era vina lui că o puștoaică fără minte a băut și l-a stârnit. Ea a căutat cu lumânarea tot ce i s-a întâmplat.

Desigur ai ei nu o dezamăgiseră. Peter a chemat imediat poliția care l-a arestat pe Erdahl chiar înaintea finalei, iar mama ei, avocată de meserie, îi promisese că băiatul ăsta nu o va mai deranja niciodatată.

De acum familia Anderson era singură împotriva tuturor locuitorilor din Bjornstad. Mai ales că fără Kevin, rezultatul finalei fusese unul dezastruos. Maya hotărăște să își facă singură dreptate. Învață să tragă la țintă cu puștile de vânătoare ale tatălui Anei și se antrenează noaptea, în secret.

Acum se afla din nou singură cu Kevin, de data aceasta fiind despărțiți de o armă. Dacă Maya va apăsa sau nu pe trăgaci, vă las pe voi să descoperiți.

Mi-a plăcut?

E clar că Fredrik Backman a devenit un brand și are propriul lui stil. Ca orie marcă Fredrik Backman și acest roman are ingredientele necesare de a se lipi de mâna cititorului. O poveste care poate fi ecranizată oricând cu succes. Îl lecturez cu plăcere, dar nu pot să zic că îl plasez în topul scriitorilor citiți în 2019.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.