Fetița care a salvat Crăciunul

Fetița care a salvat Crăciunul

Moș Crăciun a plecat cu renii în prima lor misiune de a duce cadori. Numai că magia era slabă, Aurora Boreala abia lumina, iar zborul Moșului din orașul său, Elfhelm către întraga lume devenise imposibil. Nivelul magiei era aproape zero iar Crăciunul compromis.

Se întâmpla pe la 1800. Era prima misiune a Moșului de a dărui bucurie și cadouri copiilor de pretutindeni. Dar magia scăzuse așa de mult, încât misiunea devenise aproape imposibilă. Totuși un singur copil care a crezut cât toți copiii din lume la un loc, a reușit să salveze Craciunul. Acest copil era Amelia Wishart, o fetiță sărmană, care locuia doar cu mama sa într-o căsuță srăcăcioasă din Londra. Cu ajutorul nivelului ei mare de speranță, magia a crescut iar Moșul a reușit să-și îndeplinească cu succes prima misiune.

După un an, viața Ameliei devine însă și mai grea. Mama ei se îmbolnăvește, iar fetița are grija de ea. În preajma Crăciunului, speranța ei este mare ca de obicei și îi trimite Moșului o scrisoare în care îi cere un singur lucur:să o facă bine pe mama ei. Însă de data aceasta, dorința nu i se îndeplinește, iar mama ei moare.

Amelia ajunge pe mâinile crudului domn Creeper, care o duce cu forța la azilul său de săraci. Înainte, fata reușește să-l încredințeze pe mult iubitul său pisoi, Căpitanul Funingine, celebrului scriitor Charles Dickens.

Ajunsă la azilul de săraci, biata Amelia are de îndurat răutățile domnului Creeper si ale domnișoarei Sharpe, care o spală cu apă rece și o înfometează.

Dar trebuie să călătorim în Elfhelm pentru descoperi de ce rugamințile Ameliei au rămas fără răspuns.

Orașul Moșului, al renilor și al elfilor, fusese invadat de hidoșii troli cu “pielea aspră, dinții putrezi și haine miserabile făcute din piei de capră” care apăreau de sub pământ, dărâmau clădiri și terorizau toți locuitorii. Atelierul Elfilor fusese distrus, sania moșului, la fel iar scrisorile copiilor nu mai ajungeau. Crăciunul era pe deplin compromis.

Singura clădire rămasă în picioare din Elfhelm, era clădirea ziarului Zăpada Zilei, acolo unde lucra elfița Noosh, ca jurnalist, corespondent special pentru problemele renilor. Noosh iși dorea foarte mult să obțină postul de corespondent special pentru problemele legate de Troli, de aceea decide să pornească o investigație pe cont propriu și să descopere care este de fapt motivul pentru care trolii îi atacă. În poveste este implicat și fiul lui Noosh, Micul Mim, care dispare de la grădinița elfilor precum și tatăl acestuia, Humdrum, care are trolofobie.

Noosh, ca un adevărat jurnalist de investigații, se apropie pas cu pas de miezul problemei. Vorbește cu Spiridușa Adevărului, află informații despre Spiridușii Poveste zburătoare și în final ajunge în valea trolilor.

Între timp, barometrul speranței din Elfhelm era aproape de zero. Moș Crăciun știa că fără speranță, sania cea nouă, Blitzen și restul renilor săi, Moș Topo și elfii nu îl puteau ajuta să salveze Crăciunul.

Singura care îi putea ajuta era Amelia Wishart, copilul care mai salvase o dată Crăciunul și care spera cât toți copiii la un loc. Așadar Moș Crăciun se decide să o găsească și pleacă în căutarea ei. După multe peripeții, precum o aterizare memorabilă în dormitorul reginei Victoria și al soțului ei Albert, o întâlnire cu Charles Dickens care îi oferă ajutorul și o falsă identitate de inspector cu care reușește să intre în azil, Moș Crăciun o găsește pe fetiță. Numai că problemele nu se sfârșesc aici. Fetița nu mai are deloc speranță și chiar este furioasă pe bătrânul care anul trecut nu i-a salvat mama. Dar decât să rămână lângă domnul Creeper, Amelia preferă compania Moșului care venise să o scoată din acel loc de coșmar. În ajutorul lor vine Mary, o bucătăreasă bună la inimă care sfârșește prin a li se alătura fugarilor.

Aterizeasă toți cu sania pe tărâmul trolilor unde iese la iveala întreaga conspirație care a declanșat mânia acestor făpturi. În spatele tuturor manipulărilor stătea chiar Moș Vodol, șeful ziarului Zăpada Zilei.

Ne-a plăcut?

Eu le-am citit fetelor „Fetița care a salvat Crăciunul” în preajma sărbătorilor de iarnă. Pe lânga povestea presărată cu de toate (drama Ameliei, întâmplarile hazlii ale elfilor, spiridușilor și trolilor, aventurile Moșului care ne țin cu sufletul la gură), cartea ne dezvăluie și câteva dintre secretele Moșului. Spre exemplu am găsit raspuns la întrebarea Cum poate Moșul să ducă într-o singură noapte cadouri în toată lumea? Prin magie, el reușește să oprească timpul în loc, totul rămânând nemișcat până sunt împărțite toate darurile.

Este o carte care nouă (mie și fetelor) ne-a plăcut și pe care o recomandăm în această perioadă pentru un strop de magie in plus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.