Un bărbat pe nume Ove

Un bărbat pe nume Ove

I-a salvat viața unui om care a căzut de pe peronul gării în urma unui atac de inimă. Fără să stea pe gânduri, s-a aruncat în fața trenului și l-a ridicat cu o forță pe care orice tânăr ar invidia-o. Abia în ultimul moment a reușit să se salveze și pe el. Fără îndoială are stofă de erou și merită să fie o celebritate locală acest Bărbat pe nume… 🙂

Viața lui Ove a început când a cunoscut-o pe Sonja si trebuia să se sfârșească odată cu ea. Numai că de când a apărut iranianka aia gravidă la el în cartier nu mai are timp nici să moară. Mereu îl întrerupe ori ea, ori tolomacul de barbatu-său care a intrat cu duba pe gazonul lui și a mai îndoit și un stâlp.

Prima dată a vrut să se spânzure. Dat afurisitul ăla de cui s-a rupt și el a rămas viu. Apoi a vrut să se axfisieze cu gaze de eșapament în garaj. Dar gravida aia cu burtă mare a dat buzna peste el. A vrut să se împuște. Chiar s-a dezbrăcat de costumul cel bun ca să nu-l murdărească de sânge și a pregătit pușca. Dar s-a trezit cu o persoană homo care-i bate la ușă și-i cere ajutorul.

Și când a căzut bărbatul ăla în costum pe șinele trenului, Ove tot să moară voia. Dar nici acum nu i-a mers. Că omul în costum i-o luase înainte. Și nu putea să-l lase acolo fără să-l ajute. Ce ar fi zis Sonja? E drept că ar fi putut să rămână în fața trenului după ce îl salvase dar l-ar fi văzut atâta lume care ar fi fost marcată de imaginea impactului.

Și așa devenise Ove erou. Și nu mai scapă de amețita aia de jurnalistă în geacă verde care vrea să-i ia un interviu.

Dar de ce își dorește cu atâta ardoare să moară? Simplu! Voia să se întâlnească din nou cu ea. Cu Sonjia. Viață fără ea nu există. Unde mai pui că fusese și concediat de la locul de muncă.

Pe Sonja o întâlnise într-un tren. Și își schimbase ruta zilnică numai să stea cât mai mult în prezența ei. Era tot ce nu era el. Era veselă, pozitivă, empatică și iubitoare. Și îi plăcea să citească foarte mult. Lui nu îi plăcea să citească. I se părea o pierdere de timp. Lui îi plăcea să meșterească. Era taciturn, mereu îmbufnat și nu râdea niciodată. Dar ea îl iubea iar el era înnebunit după ea.

După căsătorie, Sonja a vrut să plece împreună într-o excursie prin Spania cu autocarul. Iar el i-a făcut pe plac. Doar ar fi făcut orice pentru ea. Mai ales că acum era și gravidă. Simțise și el în sfârșit pentru prima și ultima data, micuța lovitură a copilului din burta Sonjei.

I se păruse lui că șoferul cam mirosea a alcool. Dar nu s-a gândit nicio clipă la ce tragedie avea să urmeze. Doar două minute lipsise, cât să meargă la toaleta autocarului. La întoarcere nimic nu avea să mai fie vreodată la fel.

După accident Sonja nu a mai mers niciodată. Și nici nu au mai putut avea copii. De la medici până la autorități, toți voiau să-l convinga pe Ove să-și instituționalizeze nevasta. Dar Ove i-a trimis la plimbare pe toți. Afurisiții! Cum își imaginau ei că ar putea trăi fără ea.

Așa că a remobilat toată casa. A luat o bucătărie foarte joasă astfel încât scaunul ei cu rotile să să se poată mișca cu ușurință. El încerca să se răzbune. A făcut ani la rând petiții dar nimeni nu a fost tras la răspundere. Ea a reușit să-și înăbușe durerea ajutând copii necunoscuți. Poate pentru că știa că pe ai ei nu va avea vreodată ocazia. S-a angajat ca profesoară de literatură la cel mai slab și rău famat liceu. Și i-a făcut pe cei mai rebeli elevi să-l citească pe Shakespeare.

Au dus amândoi o viață tihnită. Ea cu cărțile și copiii ei, el cu administrația cartierului și inspecțiile zilnice. Asta până când cancerul a doborât-o și a răpit-o de lângă el.

Acum tot încearcă să se ducă după ea dar burtoasa de Parvaneh nu-l lasă. Și nici Tolomacul, și nici ziarista. Și nici grăsanul Jimmy sau persoana aia homo care s-a mutat la el în casă. Dar Sonjei nu i-ar fi plăcut să le întoarcă spatele. Așa că îi ajută pe toți. Pe Parvaneh o învață să conducă, pe persoana homo o găzduiește până face pace cu tatăl său, pe Anita o ajută să-l țină pe Runne acasă atunci când statul vrea să i-l ia și îl salvează pe bărbatul în costum din fața trenului.

Și culmea. Este un nesuferit și e conștient de asta, dar toți aiuriții ăștia par să-l placă. Și ce-i mai ciudat este că nici lui nu-i displac. Mai ales Parvaneh care dă mereu buzna în casa lui. Și fetițele alea ale ei îi sunt simpatice. Auzi, îi spun ”Bunicule”. Chiar o să-i cumpere ăleia mari un calculator care de fapt nu e calculator că nu are taste.

Se duce la mormântul Sonjei și îi spune că nu poate veni așa repede. Are câteva lucruri care îl întârzie puțin.

Mi-a plăcut…?

Da!

Sincer eram foarte curioasă să-l cunosc și eu pe Ove ăsta despre care vorbea toată lumea. Și a meritat. O poveste emoționantă, despre iubire și caractere puternice, despre destin și înfruntarea lui. Scrisă cu un umor aparte, este imposibil să nu vă captiveze încă de la început.

 Așadar faceți cunoștință cu Ove și vă garantez că o să vă placă de el J.

Știați că?

  • Fredrik Backman s-a născut la 2 iunie 1981 și are doar 38 de ani;
  • Celebritatea a cunoscut-o în 2012 când i-a apărut primul roman, ”Un bărbat pe nume Ove”;
  • Romanul a fost ecranizat în 2016 și a fost nominalizat la Oscar poentru cel mai bun film străin;
  • Filmul americal îl va avea pe Tom Hanks în rolul principal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.