2 mai

2 mai

2 mai 1859. S-a născut la Staffordshire scriitorul umorist Jerome Klapka Jerome. Înainte să se apuce serios de scris, a dus o existență mizeră, fiind nevoit să doarmă pe străzi. Cine a fost Jerome K. Jerome și cu ce a contribuit el în literatura universală?

A fost cel mai mic dintre cei patru copii ai familiei;

Tatăl lui era implicat în afaceri cu fier și chiar deținea o mină de cărbuni;

Au dus o viață îndestulată, peste medie, până în anul 1861, când afacerea familiei a dat faliment;

Familia s-a mutat la Londra unde au trăit în sărăcie;

Avea doau 14 ani când a rămas orfan de tată. A fost nevoit să renunțe la școală și să se angajeze ca ajutor al unui funcționar;

Doi ani mai târziu, i-a murit și mama. Drept urmare, tânărul Jerome a hotărât că e momentul să devină actor. Nu putuse să-și pună planul în aplicare până acum, deoarece ambii lui părinți erau foarte religioși și nu ar fi îngăduit cu niciun chip o asemenea meserie.

Așadar, a călătorit cu diferite companii de teatru care îl plăteau atât de prost, încât era nevoit să doarmă pe străzile Londrei.

În anul 1885 face o primă încercare literară cu cartea  On the Stage and Off: The Brief Career of a Would-Be Actor, în care povestește cu mult umor experiența sa ca actor.

Un an mai târziu a scris o colecție de eseuri adunate sub titlul  Leneșele gânduri ale unui trândav.

După ce se căsătorește cu o verișoară, în anul 1888, începe să scrie cea mai cunoscută carte din opera sa: Trei într-o barcă;

Capodopera are și o continuare: Trei pe două biciclete.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.