Aleea cu licurici

Aleea cu licurici

Urmează la știri: Informații de ultima oră despre Johnny Ryan, corespondentul nostru de război, grav rănit pe frontul din Afgansitan. Jurnalista Tallulah Hart a reușit să intre în spitalul unde este internat Johnny și ne va relata chiar de lângă patul acestuia. Asta după ce Kate Ryan, a refuzat să vorbească în repetate rânduri cu presa despre starea soțului său.

Kate tocmai se întorcea de la discuția cu medicul lui Johnny, când lângă patul lui a văzut-o pe Tully, arătând fantastic și ținând un microfon la gură. Cum putea să-i facă așa ceva? D’asta bătuse de fapt drumul până aici! Nu să-i fie alături în cele mai grele momente de până acum…Cea pe care o considera pretena ei cea mai bună, venise să trasforme tragedia ei într-o știre de senzație.

Tully fusese dintotdeuna ambițioasă și mereu realiza tot ce își punea în cap. Dar totuși Kate nu ar fi văzut-o capabilă de asemenea trădare pe cea cu care zburase cu bicicleta în copilărie pe Aleea cu liciruci.

Kate și Tully s-au cunoscut într-o seară, demult, pe vrememea când adolescența le punea mari probleme amândurora.

Bunica lui Tully murise și odată cu ea și toată liniștea și stabilitatea copilei. Fusese nevoită să plece la casa mamei ei, care o părăsise de mai multe ori pentru a se întoarce la droguri și alcool. Niciodată nu îi spusese mamei, „mamă”. Întotdeauna îi spusese Cloud.

Acum locuia cu Cloud, veșnic beată, zăcând întinsă printre pahare goale și urme de droguri pe canapeaua din living. De casă se ocupa doar Tully, așa cum se putea ocupa o adolescentă de 15 ani. Toate mesele ei constau în snacks-uri la pungă asezonate cu fumul de țigără și aburii de alcool veniți dinspre Cloud.

În seara când a cunoscut-o pe Kate, Tully a plecat la o petrecere în aer liber, însoțită de „Făt-Frumosul” școlii. Toate fetele o invidiau pe fata cu sânii mari abia sosită în oraș. În jurul ei roiau ca un magnet cei mai populari băieți din școală. Tully visa să se îndrăgostească, iar băiatul cu care ieșise în seara aceea îi oferise cel mai senzual sărut de până atunci. Se simțea bine cu el. Voia să pară matură și responsabilă, așa că nu a făcut deloc economie la alcool. S-a depărtat cu băiatul de restul grupului, iar sărutările au continuat din ce în ce mai pătimașe. Tully nu voia să meargă mai departe, dar deja nu mai putea face nimic. Făt-Frumos-ul nu a ascultat rugămințile ei, așa încât ceea ce trebuia să fie o noapte romantică se transformase într-un viol.

Tully nu avea cui să povestească ce pățise și nimic nu o chema spre casă. S-a oprit la gardul vecinilor unde fata cu ochelari parcă o aștepta. A fost prima întâlnire dintre Kate și Tully. Și din acea seară și-au jurat că vor fi mereu prietene.

Tully a fost rapid asimilată de familia Mularkey, iar mama lui Kate era foarte mulțumită că fiica sa are în sfârșit o prietenă. Totuși a impus niște reguli pe care Kate și mai ales Tully le respectau cu sfințenie.

Au crescut împreună și au plecat tot împreună la facultate. Aveau planuri mari. Mai ales Tully. Visau să devină jurnaliste de reunume.

În anii de studenție au locuit împreună și și-au împărtășit cele mai ascunse gânduri. Tully căuta cu disperare să se angajeze la diferite posturi de televiziune. Și în cele din urmă perseverența ei a dat roade.

John Rian a angajat-o la postul TV al facultății, fără însă să o plătească. Iar Tully a promis că o va lua și pe Kate după ea. Și s-a ivit și această ocazie, atunci când una dintre angajate și-a dat demisia. Dar Kate nu mai împărtășea visele mărețe ale lui Tully. Voia să termine facultatea să-și întemeieze o familie clasică și să scrie. Însă nu dorea să-și dezamăgească prietena și a acceptat noul job.

Pentru Kate, John Rian a fost dragoste la prima vedere. O dragoste care creștea pe zi ce trecea, fără ca el să o observe. Johnny avea ochi doar pentru Tully. Privirea lui spunea clar că o dorește, iar Tully nu i-a refuzat o întâlnire de o noapte. Kate niciodată nu îi vorbise despre sentimentele ei pentru Rian. Era prima dată cțnd îi ascundea ceva celei mai bune prietene.

Despre sentimentele ei, prima dată, i-a vorbit chiar lui Johnny într-o seară. Au făcut dragoste și de atunci au fost nedespărțiți. Dar Kate nu a putut să-și scoată niciodată din cap că ea a fost a doua alegere a soțului ei. Varianta de rezervă.

Kate și Johnny s-au căsătorit iar Tully le-a fost domnișoară de onoare. Fiica lor Marah, avea doar un an atunci când Johnny și-a anunțat soția că va pleca pe front. Și în trecut fusese corespondent de război și nu putea sta departe acum când izbucniseră conflictele în Afganistan. Kate nu a aut puterea să-l țină la distanță de pasiunea lui și l-a lăsat să plece.

Așa ajunsese Johnny rănit grav în spitalul de unde Tully a trimis știrea senzațională către postul TV pentru care lucra atunci. Știa că prietena ei avea nevoie de ea și a profitat de ocazie să facă și un reportaj să-și impresioneze șefii.

Kate a fost mult timp supărată pe Tully. Dar în cele din urmă a cedat și a spart gheața. Johnny se făcuse bine, venise acasă și acum erau din nou părinți. De data aceasta fuseseră luați prin surprindere cu doi băieți gemeni. Împărțindu-se între mofturile adolescentine ale lui Marah și provocările venite din partea bebelușilor, Kate renunțase definitiv la ambițiile ei profesionale.

Relația dintre Kate și fiica ei era din ce în ce mai tensionată. Marah voia să se înscrie la cursuri de fotomodele, să poarte haine excentrice și să se macheze. Kate își dorea să o ferească de toate neplăcerile venite odată cu lumea din care Marah voia să facă parte. Ar fi vrut să-și păstreze inocența copilăriei cât mai mult.

Pe de cealaltă parte, Tully o încuraja pe fată. Devenise aliata ei, ajutând-o să-și convingă părinții să o lase să-și trăiască viața așa cum dorea. A mers până acolo, încât le-a invitat pe amândouă, mamă și fiică, la emisiunea ei. Le-a spus că va fi un mediator între ele și toată America va avea un exemplu de comunicare între adolescenți și părinții lor.

Dar și de această dată, audiența și succesul au cântărit mai greu pentru Tully. În direct, și-a umilit prietena, spunând telespectatorilor că este o mamă nepregătită să-și vadă fiica crescând.

Aceasta a fost picătura care a umplut paharul. Mai mult ca sigur, acesta era sfârșitul prieteniei lor.

Kate se simțea pe zi ce trece mai obosită și mai slăbită. Nu mai avea putere nici să se îmbrace dimineața să-și ducă gemenii la școală. Pleca de acasă în pijamale. Johnny a convins-o să vadă un medic și într-o dimineață a dus-o la spital pentru analize. Atunci a descoperit că are cancer la sân. Deja ajunsese la stadiul IV și nu se mai putea face nimic.

Sleită de puteri după multele ședințe de chimioterapie, Kate avea nevoie de Tully. Iar Tully a venit imediat ce a aflat și i-a fost alături până în ultimul moment, înseninându-i cumplitele clipe prin care trecea.

Mi-a plăcut?

Da! Am plâns la final, cum nu am mai plâns demult la o carte. O lectură sensibilă și ușoară, despre prietenie, familie, maternitate și problemele care se nasc din fiecare dintre acestea. O recenzie nu are cum să declanșeze mixul de sentimente pe care puteți să-l simțiți pe propria piele doar citind cartea lui Kristin Hannah.

Sunt nerăbdătoare să citesc și continuarea, despre care am aflat abia de curând că există. Se numește Dincolo de stele și sunt foarte curioasă cum a abordat scriitoarea viitorul poveștii, fără Kate. Tully și Johnny vor fi împreună? Cum va fi viața lui Tully fără cea mai bună prietenă a ei?

Voi descoperi cât de curând și cu siguranțăvă voi infirma și pe voi :).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.