Cine l-a ucis pe Palomino Molero

Cine l-a ucis pe Palomino Molero

Cadavrul unui tânăr de aproximativ 20 de ani a fost găsit spânzurat și mutilat pe un câmp. Descoperirea a fost făcută de un puști care a anunțat imediat poliția. Surse din cadrul inspectoratului au confirmat că victima este Palomino Molero, cadet al Aviației. Acesta era cunoscut în împrejurimi datorită vocii sale inconfundabile cu care obișnuia să-i încânte pe localnici.

Jandarmul Lituma a sosit imediat la locul crimei și a remarcat cruzimea cu care fusese ucis tânărul. Nu-și poate închipui cine ar fi putut să urască un tânăr atât de sensibil și cuminte. Oare deranjase vreun soț gelos prin bolerourile și serenadele pe care le cânta? La cât de mutilat era cadavrul, sigur a fost vreo crimă pasională.

Împreună cu superiorul său, colonelul Silva, încearcă din răsputeri să afle cine ar putea să-i fi făcut acele lucruri monstruase bietului băiat. Însă când vine vorba să-i ancheteze pe colegii lui Palomino din Aviatie, se lovesc ca un zid de colonelul Mindreau care le interzice categoric orice interacțiune cu vreunul dintre trupeți, motivând că o anchetă internă foarte serioasă, sub conducerea lui, deja avusese loc.

Astfel nu le rămâne decât să presupună că tânărul ucis avea o legătură interzisă cu vreo femeie căsătorită din interiorul Aviației, iar un soț gelos i-a venit de hac. Ancheta pare să fie în mare impas, iar reputația polițiștilor știrbită. Până când Silva și Lituma găsesc agățat de ușa comisariatului un bilețel anonim pe care decid să-l urmeze.  Așa iese la iveală faptul că Palomino era într-adevăr îndrăgostit și fugise cu o fată. Ce doi plănuiau să se căsătorească urgent, dacă nu ar fi fost surprinși de tatăl fetei și despărțiți cu brutalitate. Fata nu este nimeni alta decât fiica colonelului Mindreau. După apariția bilețelului anonim pe care chiar ea îl scrisese,  Alicia Mindreau (fiica colonelului) continuă să colaboreze cu cei doi oameni ai legii, însă nu le oferă decât indicii, afișând un comportament superior și arogant.

Aflăm că domnișoara mai avea un pretendent în persoana ofițerului Dufo de la Aviație, un tânăr impertinent și tupeist. Însă pe acesta din urmă fata nu îl dorește, refuzul ei făcându-l să-și inece amarul seară de seară în băutura. Dufo devine celebru în micul orășel din cauza scandalurilor pe care le face la bar spre disperarea patronului chinez.

Cu experiența dobândită în anii de investigații, locotenentul Silva, spre admirația subalternului Lituma, reușește să găsească momentul prielnic și-l face chiar și pe recalcitrantul Dufo sa vorbească.

Angheta ajunge într-un punct în care legăturile amoroase ale domnișoarei Mindreau se împletesc cu o relație incestuasă cu tatăl ei. Colonelul neagă orice acuzație, dând vina pe fiica lui care ar suferi de “delusions”.  Dramatismul poveștii crește odată cu o nouă crimă urmată de o sinucidere.                             

Locuitorii orașului sunt în continuare convinși că se încearcă mușamalizarea cazului și suțin cu tărie că “peștii cei mari” sunt încă liberi.  

Mi-a plăcut?

Da!

Așa cum ne dăm seama după titlu, suntem in fața unui roman polițist care pe mine ”m-a prins” chiar de la început. Nu-I lipsește nimic. Are suspans, instrigi, dramatism, pasiune și umor.

Mi-a stârnit râsul  în primul rând pasiunea locotenentului Silva pentru dona Adriana, cârciumăreasa. Deși aceasta este căsătorită, locotenentul nu-și poate înăbuși poftele lascive și încearcă prin toate metodele să o bage în pat pe voluptoasa patroană.

Până la urmă Llosa nu are cum să scrie ceva ce să nu se merite citit. Așa că v-o recomand!

Stiati că?

  • Mario Vargas Llosa s-a născut în anul 1936 în Peru și a trăit toată copilăria cu impresia ca tatăl său a murit ca un erou, când de fapt acesta îl părăsise;
  • În anul 1955 se căsătorește cu o mătușă provocând un imens scandal, ca dupa 10 să divorțeze și să se căsătorească cu o verișoară;
  • În tinerețe a fost foarte bun prieten cu Gabriel Garcia Marquez deși  mai târziu îl va acuza de servilism politic;
  • In anul 2010, Mario Vargas Llosa a obtinut premiul Nobel pentru literatură.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.