Copiii joacă teatru
Copii de toate vârstele joacă piese din dramaturgia universală, piese grele pentru care ar avea emoții și actorii cu acte în regulă. Și nu le joacă în sala de festivități a școlii ci pe o scenă mare din Capitală. Și da, pentru a vedea micii artiști, spectatorii își cumpără bilet. Curajoasă treabă, nu-i așa?
Acești copii sunt actorii Teatrului Vienez de Copii și în fiecare stagiune ei vă prezintă mari spectacole precum Visul unei nopți de vară, Țăranul milionar, Școlarii neastâmpărați sau Risipitorul. Iar pentru toamna aceasta pregătesc Revizorul de Gogol.
Vom discuta cu Andrei Bratu, managerul Teatrului Vienez de Copii. Ne va lăsa să tragem un pic cu ochiul în spatele cortinei 🙂
Așa cum spuneam, este vorba despre un spectacol jucat pe o scenă mare din București, la care spectatorii vor plăti bilete. Nu vă este un pic teamă?
Cursanții de la Teatrul Vienez de Copii, joacă teatru clasic de mai bine de 10 ani. Bineînteles că fiecare an are o provocare nouă, cu fiecare generație care apare. Piesele alese sunt un impact puternic pentru micii actori, însă de fiecare dată, lucrurile au mers bine. Copiii mai mari îi ajută și sunt un model de urmat pentru copiii care vin din urma. De atâția ani, micii artiști sunt minunați, disciplinați, asemenea actorilor cu facultate, și astfel, avem încredere că lucrurile vor fi bine. Spectatorii se vor bucura de un spectacol la un standard de calitate profesionist. Este un sistem care funcționeaza.
De ce Revizorul?
Și copiii pot observa derapajele politice de azi, nu? Este o tema actuală, o piesă scrisă de un autor consacrat cu o imaginație și o putere de expresie fabuloase. Este interesant să vedem cum înțeleg copiii aceasta opera și cu ce perspectivă esențializează sensul piesei.
Care sunt vârstele copiilor înscriși în acest proiect?
În luna Februarie organizăm ateliere de selecție pentru copii cu vârste cuprinse între 6 și 18 ani. Astfel, ne completăm an de an, numărul cursanților de la noi.
Câți copii vor face parte din distribuția acestui spectacol?
Avem un număr de 12 spectacole la Sala Rapsodia, in care toți cei 88 de copii vor primi roluri. Îi organizăm în așa fel încât fiecare copil să aibă ocazia să joace. Fiecare producție a Teatrului Vienez de Copii a avut peste 16 actori pe scenă. Toate rolurile sunt importante, indiferent că vorbim de cele principale, secundare sau colective. În “Revizorul” vom avea 23 de copii implicati.
Câți ani au cel mai mare și cel mai mic actor?
Cel mai mare actor are 19 ani, iar cel mai mic a implinit 7 ani, de curand. Cu toate astea, avem și studenți, care au rămas alături de noi chiar și după liceu și ne ajută. Putem spune ca s-a creat o comunitate mica dar entuziastă.
Am citit și eu piesa lui Gogol și am observat o adevărată pleiadă de personaje. Ați stabilit distribuția de la începutul cursului, sau urmează să le alegeți rolulrile pe parcurs după ce îi cunoașteți mai bine?
Sunt multe criterii…dar în linii mari, după ce am anunțat ce piesă se va face, urmează o perioadă de acomodare cu toata lumea, în care facem jocuri de improvizație, dicție, respirație. Acest lucru ne oferă un ragăz să ne cunoaștem mai bine, copiii să citească piesa și să vină la noi cu ce și-ar dori ei să joace. Apoi, decizia finală ne revine noua, profesorilor.
Sunt mulți copii, majoritatea destul de mici. Cu siguranță nu este ușor pentru profesori să lucreze cu ei și să le capteze atenția pentru două ore. Cum reușiți să lucrați cu ei? Ce metode speciale folosiți?
Metoda “Rotter” funcționeaza foarte bine. Ce am observant este ca lucrând cu copii de toate categoriile de vârstă, se întâmplă un fenomen special: copiii mai mari se responsabilizează și ulterior devin un model pentru cei mici, care au o dezvoltare mai rapidă alaturi de ei.
Am văzut spectacolul copiilor de anul trecut. Ați pus în scenă tot o piesă grea și anume Visul unei nopți de vară de Shakespeare. Mărturisesc că am fost impresionată și m-am întrebat cine sunt oamenii care pot face așa ceva cu niște copii. Deci, cine sunt pofesorii de la Teatrul Vienez de Copii?
Multumim frumos pentru compliment! Pentru productia de anul acesta, ii am alaturi pe : Ruxandra Coman(predare actorie), Petrica Voicu(predare actorie si regie), Cezar Vlad(predare actorie) si Andrei Bratu(predare actorie si organizare). Doamna Sylvia Rotter ne coordoneaza si ne ajuta prin experienta vasta in lucrul cu copiii. Și desigur pe Otilia.
nr. Din septembrie pe Otilia o puteți vedea jucând pe scena Operei Comice pentru Copii, tot înconjurată de mici artiști în musicalul de succes ”Sunetul Muzicii” în regia lui Răzvan Mazilu
Având în vedere experiențele de anii trecuți, care este publicul acestor spectacole jucate de copii? Înafară de părinți și rubedenii, bineînțeles .
An de an, spectacolele au fost jucate la Sala Rapsodia, Teatrul de pe Lipscani. Prin promovarea noastră am observat că atragem mult public tânăr dar și publicul obișnuit al Teatrului de pe Lipscani.
Când și unde va avea loc premiera?
Premiera va avea loc în aceeași locație, așa cum ne-am obișnuit prin parteneriatele pe care le avem și de care suntem recunoscători, iar în ceea ce privește data premierei, aceasta urmează să fie stabilită în curând. De obicei, premierele noastre au fost în Octombrie. Vă tinem la curent prin contul nostru de Facebook și site: www.teatrulvienezdecopii.ro
Am auzit zvonuri printre părinți că după stagiunea din toamnă Revizorul va pleca să inspecteze și alte scene din țară. Este adevărat?
Da. Mereu am căutat să ne plimbăm spectacolele. E adevărat ca logistic este o provocare pentru organizare, dar considerăm că experiența unui mic turneu este minunată! Mereu avem copii care ne povestesc cu entuziasm de spectacolul jucat anul trecut la Sibiu, de exemplu.
Aceste cursuri nu au ca scop unic punerea în scenă al unui spectacol. Se urmărește în același timp dezvoltarea personală a fiecărui individ în parte. Cum ți se pare că evoluează acești copii de la un an la altul?
Da, focusul nostru principal nu este sa îi transformam in actori. Dacă se intampla asta, înseamnă că este o consecință a lucrului nostru, nicidecum o țintă propusa. Avem foarte mulți copii pe care îi vedem că evoluează frumos și feedback-ul primit de la părinți, este o confirmare. Doamna Rotter a realizat un studiu științific pe aceasta temă și acolo avem și cifre care confirmă dezvoltarea abilităților cognitiv-comportamentale ale copiilor.
Cum se pot înscrie copiii la următoarele proiecte ale Teatrului Vienez? Se face vreo preselecție, căutați ceva anume la copii sau poate participa oricine își dorește?
In luna Februarie, orice copil poate participa la preselecții. Le oferim un atelier de weekend util, indiferent că rămân sau nu în echipa noastră. Putem accepta maxim 120 de copii la aceste ateliere și acceptăm în echipa aproximativ 20 de copii. De ce doar 20? Noi i-am lua pe toți, dar suntem un ONG și nu putem acoperi cheltuilie pentru mai multi copii…