Fiica ceasornicarului

Fiica ceasornicarului

Tragedie într-un sătuc de lângă Londra. Logodnica tânărului și talentatul pictor, Edward Redcliff a fost împușcată mortal de un necunoscut. Acesta a apărut pe neașteptate la conacul artistului. Redcliff venise pentru o lună la Birchwood Manor, însoțit de alți colegi de breaslă, de sora mai mică, Lucy, și de modelul său Lily Millington, care acum este de negăsit. Surse din anchetă spun că fata, fiica ceasornicarului, ar fi fost complicea hoțului înarmat. Cei doi ar fi furat un diamant al familiei Redcliff, extrem de valoros și ar fi fugit în America. Cine este Lily Millington de fapt și ce relație avea ea cu artistul.

În 1862, varianta oficială a autorităților a fost cară. Lily Millington nici măcar nu era numele ei adevărat. Până să îl cucerească pe Edward Redcliff, fusese hoață de buzunare iar acum s-a dovedit că nu demult, acționa chiar împreună cu ucigașul tinerei domnișoare. Nu încape nicio îndoială că cei doi lucraseră împreună și acum. Furaseră diamantul și fugiseră împreună în America. Toată lumea era de acord cu explicația polițiștilor și cazul a fost clasat. Toată lumea, mai puțin Edward. Nu putea concepe că Lily nu îl iubea așa cum el o iubea pe ea, că îl mințise în toată această perioadă.

Un secol povestea a fost dată uitării. Pana când Elodie Winslow, o tânără arhivistă din zilele noastre, găsește în biroul ei, o cutie neînregistrată. În interiorul ei se aflau o geantă hot cuture bărbătească, un carnețel de notițe, probabil al unui pictor și fotografia unei femei superbe, imbrăcată în alb. În carnețel vede și schița unei case pe care o recunoaște dintr-o poveste pe care o știa de la mama ei. Poza o atrage ca un magnet. Trebuia sa descopere cine era tânăra în alb și ce legătură avea cu casa „cu opt hornuri”.

Pe mama ei nu putea să o întrebe. Murise cu mulți ani în urmă . Așa că singura ei speranță rămânea unchiul Tip, un bătrânel ciudat dar inimos. După reacția feței lui, Elodie își dă seama ca Tip știe cine este fata din fotografie dar nu vrea să-i dezvăluie taina. Îi spune nepoatei doar că, în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, după ce tatăl lui murise pe front, mama, își luase cei trei copii și fugise de război la Birchwood Manor.

Elodie își dă seama că este pe cont propriu. Așa că va demara propria investigație pentru a descoperi povestea casei și a femeii în alb.

Misterioasa tânără era chiar Lily Millington, modelul pictorului Edward Redcliff. Artistul făcea parte din „Frăția Magenta”, un grup de pictori cu o viziune inovatoare asupra luminii. Pe Lily o cunoscuse într-o seară în foaierul teatrului. De cum o văzuse a știut ca va fi muza lui. Iar ea a știut că vrea să-i fie alături. Lily a rămas de mică orfană de mamă, iar când avea doar 7 ani și tatăl ei, un ceasornicar priceput, a dispărut fără urmă. S-a trezit în grija unei familii care folosea copiii orfani în propriul beneficiu. Îi punea să fure iar la sfârșitul zilei le încasa toată „producția”. Frumoasa Lily era achiziția lor cea mai de preț. Sursa de venit cea mai importantă.

Acum devenise o tânără femeie, după care bărbații întorceau capul. Când artistul a venit să le ceară permisiunea de a le picta „fiica” și-au dat seama ca au tras lozul câștigător. Lilly și Edward petreceau zi de zi împreună în atelierul lui de pictură. Iar dragostea lor creștea în așa măsură, încât fata i-a dezvăluit adevăratul nume și adevarata ocupație. Nu mai aveau secrete. El rupsese logodna cu fiica unui mare afacerist și cumpărase bilete către America pe numele dl. și dna. Redcliff.

În vara anului 1862, înainte de plecarea secretă peste ocean, Edward și-a invitat prietenii, sora și muza la Birchwood Manor, un conac pe care îl cumpărase de curând. Sperau să aibă o luna creativă în mijlocul naturii, fiecare desăvârșindu-și opera pe care o avea în lucru. Până în ziua fatidică totul mersese foarte bine. Chiar și micuța Lucy era fericită și extaziată de biblioteca pe care o găsise în aceasta casă ciudata, cu ascunzători în trepte și în pereți.

În ziua aceea plecaseră cu toții să facă o fotografie într-un luminiș. Lucy ar fi trebuit să fie și ea model, dar tocmai apăruse de nu se știe unde, logidnica lui Edward și îi luase locul. A fugit cu lacrimi în ochi înapoi la conac. Lily a venit după ea să o împace și imediat după a apărut el. Necunoscutul înarmat, care părea să o cunoască pe Lily. Îi vorbea despre America și despre un diamant. Lily o implora să plece, să fugă imediat. Dar Lucy parcă nu se putea desprinde. își amintește că până la urmă s-a ascuns într-un intrând secret a casei. De acolo a auzit focul de armă și agitația ce a urmat. A ieșit după ce a apărut poliția. Avea un ditai cucuiul și nu își mai amintea mare lucru.

Abia peste câțiva ani, când în camera ei găsise geanta de voiaj cu care fusese la Birchwood Manor, se făcuse lumina în amintirea ei. A înțeles totul atunci când a descoperit diamantul aruncat în geantă. Va spune sau nu adevărul? Îi va povesti fratelui ei ce se întâmplase cu femeia iubită sau va fi urmărită toată viata de o cumplită vinovăție?

Mi-a plăcut?

Da! Un roman plin de mister, in care trecutul se îmbină cu prezentul în peisajul cețos al Londrei și al împrejurimilor ei. O casă cu o prezență fantomatică și un secret dureros. O lectură care te ține „ca pe jar”, întrebările înmulțindu-se cu fiecare pagină dată. O acțiune complicată, desfășurată pe parcursul unui secol, cu povești întrepătrunse din trecut și prezent, cu multe personaje, toate foarte bine conturate. Un roman cu adevărat victorian lucru de înțeles, având în vedere că autoarea este expertă în acest gen literar.

Tot de Kate Morton am citit Grădina uitată, constuită pe același tipic.

Așadar, dacă sunteți pasionați de mister și de parfumul trecutului, vă recomand cu drag cărțile acestei scriitoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.