Luminile Ghetoului

Luminile Ghetoului

Joia trecută am petrecut o zi altfel. La job a fost deratizare, adică LIBER! După ce am pregătit fetele de școală respectiv de grădi, am decretat o zi atipică. Drept urmare NU am făcut paturile, NU am spălat vasele și nici NU am dat cu mopul. În schimb am ieșit în oraș cu două bune prietene, am luat un prânz copios și am băut pentru prima dată o votkă. Am râs până ne-au durut gurile și am vorbit câte în lună și în stele, așa cum numai fetele știu să o facă ;).

Pretextul sub care ne-am făcut de cap a fost o invitație, seara, la Teatrul Evreiesc de Stat la piesa Luminile Ghetoului. O piesă cutremurătoare, la care am plâns toate trei cu sughițuri. O piesă care îți reamintește că problemele noastre de zi cu zi sunt…vax! O piesă care m-a făcut să-mi țin strâns în brațe, toată noaptea, fetițele.

Azi s-au împlinit 75 de ani de la Holocaust. O sărbătoare tristă dar pe care nu trebuie să o uităm niciodată. Pe scena Teatrului Evreiesc de Stat, mai multe personaje, supraviețuitori ai atrocităților și-au spus povestea, având pe fundal imagini și filmulețe din acea perioadă întunecată. Mame care își plâng copiii smulși de la piept sau care le scriu o ultimă scrisoare, copii condamnați să supraviețuiască în mizerie fără cei care le-au dat viață, îndrăgostiți care își pierd perechea, sunt doar câteva dintre mărturiile cutremurătoare care te fac să realizezi cât ești de norocos.

Regie simplă, decoruri modeste, scenă întunecată și cântece în idiș presărate printre povestiri. Modul perfect de a  aduce în actualitate acele vremuri. Totul încununat de o distribuție care nu mai are nevoie de nicio prezentare:

Maia Morgenstern
Dorina Păunescu
Geni Brenda Vexler
Roxana Guttman
Mihai Ciucă
Mircea Drîmbăreanu
Lucian Ionescu
Viorica Bantaș
Mihai Nițu
Andrei Miercure
Matei Bantaș

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.