La răsărit de Eden

La răsărit de Eden

Tentativă de omor în orașul Salinas. Adam Trask a fost împușcat în umăr iar suspectul principal este chiar soția acestuia, Katherine Trask. Domnul Trask i-a declarat șerifului că a fost un accident, rănindu-se el însuși în timp ce își curăța pistolul. Ca misterul să fie și mai adânc, imediat după accident, Catherine a dispărut de la fermă și nimeni nu poate să dea vreun indiciu depre locul unde s-ar putea afla.

Majoritatea vecinilor o consideră incapabilă pe frumoasa doamnă Trask să-și rănească soțul. Însă sunt și voci care suțin că au văzut și o altă față a lui Cathy.

Adam și Charles Trask nu erau frați decât pe jumătate. Mama lui Adam murise când el era foarte mic, iar tatăl lui s-a recăsătorit. Așa a apărut Charles. 

Charles a fost întotdeauna băiatul rebel, care se impunea prin violență în fața fratelui său. Lui Adam îi era frică de el. Nu de puține ori fusese ținta pumnilor lui Charles. Motivul era aproape mereu același:  Adam era preferatul tatălui său. Gesturile părintelui erau evidente. Prețuia întotdeauna mai mult cadourile făcute de Adam, îl dădea mereu ca exemplu pe fratele mai mare și își dorea pentru el o carieră militară încununată de succes.

Adam nu voia să se înroleze în armată. Războiul pentru el reprezenta o crimă. Nu înțelegea de ce oamenii erau nevoiți să-și ia viața unii altora. Tocmai de aceea, dl. Trask l-a trimis în armată. Să se călească și să devină un bun soldat, așa cum se lăuda el însuși  că fusese. Tatăl băieților devenise, după o scurtă perioadă petrecută pe front, un important consilier de război la Minister. Și asta s-a văzut mai ales la moartea lui când a avut parte de o ceremonie cu mari onoruri militare.

Cât Adam era în armată și se lupta cu indienii, Charles rămăsese singur la casa părintească. Își petrecea timpul între muncile de fermier și plăcerile trupești oferite de casa de toleranță.

Când Adam s-a întors acasă după câțiva ani petrecuți pe front, a găsit un Charles de care nu-i mai era frică. Relația lor era cu suișuri și coborâșuri. Întotdeauna unul dintre ei se supăra și pleca pentru o perioadă, dar revenea în final acasă, lângă celălalt.

Asta până într-o noapte când pe treptele casei lor a apărut o femeie tânără, mai mult moartă decât vie, cu ochii umflați și vineți, cu gura însângerată și câțiva dințăi lipsă. Era clar că fusese bătută și avea nevoie de ajutor. Adam era dispus să i-l ofere cu orice risc. Degeaba Charles îl sfătuise să meargă la poliție să nu intre și ei în bucluc. Degeaba îi spusese să fie prudent cu această femeie care apăruse de nicăieri.

Adam nu avea de unde să știe că instinctele lui Charles erau adevărate. Nu avea de unde să știe că acea tânără își ucisese părinții incendiindu-le casa iar apoi a devenit prostituată. Nu știa că cel care o bătuse fusese chiar proxenetul ei, cuprins de furie, după ce fata îi furase toată averea. Nici prin gând nu îi trecea că frumoasa Catherine, cea cu figură de înger, blondă, cu ochi albaștri, era de fapt un monstru.

Adam a stat zi și noapte la căpătâiul ei, i-a gătit și a alinat-o până s-a înzdrăvenit. Iar când a văzut că fratele lui nu se lasă și o vrea afară din casa lor, a luat-o de nevastă și a plecat cu ea în California. A cumpărat un pământ bun, unde a început să-și construiască o fermă paradisiacă pe care avea s-o numească Eden. Și cum să nu se simtă ca în Paradis când o avea pe Cathy, iar Cathy era însărcinată. Nu avea de unde să știe că sângerarea nevestei nu era dintr-o problemă apărută în sarcină ci chiar ea și-o provocase cu o andrea. Numai că planul ei a dat greș, iar sarcina și-a urmat cursul.

Singurii care și-au dat seama că lui Cathy „îi lipsește ceva” au fost bătrânul Sam Hamilton și servitorul chinez, Lee.

Spre surpriza tuturor, Adam și Cathy  au avut doi băieți gemeni. Imediat după ce a născut, mama a refuzat orice contact cu fiii ei. Voia doar să plece! Să fie liberă! Doar că prostul de barbată-su’ nu o lăsa. Așa că l-a împușcat și a plecat.

Mulți ani după dispariția lui Cathy, Adam a fost un mort viu. Nu era în stare să se ocupe de copii, de fermă sau de el. Lee a fost cel care a crescut gemenii, iar Sam Hamilton cel care i-a botezat.

Adam s-a trezit când Samuel Hamilton și-a luat inima în dinți, i-a vorbit pe șleau și chiar i-a tras un pumn. Așa a început să se trezească la viață, să se implice în educația copiilor și în chiar în afaceri.  

Aron și Caleb știau că mama lor a murit la naștere. A fost modalitatea prin care Lee a vrut să-i protejeze de suferință. Adam reușea pentru prima data să-și vadă cu adevărat fii. Caleb era cel răzvrătit, care lipsea nopțile de acasă, iar Aron cel cuminte, care avea o iubită și voia să-și continue studiile.

Blestemul luptei pentru iubirea părintelui, se perpetuase deci la o nouă generație. Caleb se simțea mereu în umbra fratelui său și mereu încerca să-i atragă atenția lui Adam prin daruri extravagante. Însă în loc să fie apreciat, era de fiecare data mustrat. Știa foarte bine că dintre el și Adam, Adam era cel bun iar el era cel rău și meschin. Și nu înțelegea unde își are originea această răutate. Asta până când a descoperit că mama lor trăiește și este matroana unui bordel rău famat.

Lee și Adam sunt nevoiți să recunoască adevărul și să-l roage pe Caleb să ascundă ce aflase de fratele său. Aron era mult prea bun și sensibil și această veste l-ar fi dărâmat.

No Merchandising. Editorial Use Only. No Book Cover Usage. Mandatory Credit: Photo by Moviestore/REX/Shutterstock (1590397a) East Of Eden, Richard Davalos, James Dean, Jo Van Fleet Film and Television

Caleb avea deci la dispoziție răzbunarea pefrectă pentru fratele său. Și așa cum au preconizat Adam și Lee, adevărul a fost de neconceput pentru Aron și l-a determinat să plece la război, unde și-a pierdut viața.

Viitorul lui Caleb depinde de iertarea tatălui său, acum paralizat și cu mințile rătăcite.

Mi-a plăcut?

Da! Cu mâna pe inimă! Un roman care te ține cu sufletul la gură. Steinbeck deține arta descrierii  sufletului omenesc și o mânuiește cu atâta măiestrie, încât tu, ca cititior, pătrunzi în mintea fiecărui personaj.

Din păcate, nu pot să spun același lucru despre celebrul film cu același nume din 1955. Abia așteptam să-l văd după ce am terminat cartea, însă în opinia mea, nu s-a ridicat nici pe departe la nivelul  romanului.

Știați că?

  • Înafară de evidența titlului, romanul abundă de referiri biblice. Cel mai predominant este mitul lui Cain și Abel se regăsește în întreaga poveste;
  • La răsărit de Eden este opera preferată a lui John Steinbeck:
  • Olive Hamilton, personaj al romanului, este chiar mama autorului. Așa cum declară Steinbeck însuși, povestea pare a fi reală;
  • Filmul La răsărit de Eden a apărut imediat înainte de moartea lui James Dean (interpretul lui Caleb). A fost unul dintre puținele lui filme pe care Dean a apucat să le vizioneze integral, înainte de a-și pierde viața într-un violent accident de mașină.

One Reply to “La răsărit de Eden”

  1. Am citit cartea în adolescență, am recitit-o la maturitate. De fiecare dată a fost pe nerăsuflate. Am văzut și ecranizarea. Rar se întâmplă să-ți placă mai mult transpunerea pe peliculă. Normal, cartea nu poate fi egalată de film.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.