Medic celebru mort într-un tramvai din Moscova                                                 

Medic celebru mort într-un tramvai din Moscova                                                 

Doctor Jivago

Doctorul Iuri Andreevici Jivago a murit în timp ce se afla în tramvai. Martorii spun că s-a ridicat dintr-o dată de pe scaun și a încercat cu disperare să deschidă geamul din dreptul lui.În cele din urmă a coborât în viteză și s-a prăbușit pe caldarâm. Din păcate nu s-a mai  putut face nimic pentru doctorul Iuri Jivago, care se pare că suferea de ani buni de o afecțiune cardiacă.

Cei care l-au cunoscut și doresc să-și ia rămas bun de la medic, o pot face în apartamenul în care acesta  și-a petrecut ultimele luni de viață. De înmormântare se ocupă o doamnă misterioasă pe care nimeni nu pare să o cunoască. Cine este aceasta și ce rol a jucat în viața doctorului? Citiți în articolul următor.

Omar Sharif in Doctor Zhivago 1965

Femeia se numea Larisa Fiodorovna Antipova și era în trecere prin oraș.

Se ducea să vadă apartamentul unde locuise fostul său soț în studenție. Nu se aștepta să se întâlnească cu niciun cunoscut. Ușa apartamentului era deschisă iar scara imoilului era plină de oameni. Când a a intrat, i s-au tăiat picioarele. Înăutru se afla un mort iar acesta era nimeni altul decât dragul ei Iurocika.

Julie Christie in Doctor Zhivago (1965)

Îl cunoscuse încă din copilărie, dar nu i-a dat mare atenție până nu s-au întâlnit pe front la Meliuzeevo, într-un fost hotel devenit acum spital de campanie. Pe atunci ea era căsătoriă cu Pavel Pavlovici Antipov care dispăruse fără urmă. Îl căutase peste tot fără niciun succes. Tocmai de aceea se înrolase și ca soră medicală. Spera că așa îi va putea da de urmă lui Pașa.

Iubirea

În schimb, a dat de medicul Iuri Jivago de care s-a îndrăgostit iremediabil. Știa că sentimentele sunt reciproce, chiar dacă medicul nu ar fi făcut nimic să-și pericliteze căsnicia cu Tonia, mai ales că aveau împreună și un băiețel. Așa că, atunci când a venit momentul să plece, fiecare a luat-o în direcția lui, luându-și adio.

Revenit la ai lui și văzând că, odată cu Revoluția Rusă, alimentele și lemnele au devenit un lux, doctorul își ia familia și pleacă la țară, la fosta moșie a socrilor. Acolo își redescoperă pasiunea pentru poezie. Nopțile compunea iar zilele și le petrecea prin Biblioteca din Iuriatin. La bibliotecă o regăsește și pe Lara. De data aceasta, cei doi își trăiesc dragostea cu pasiune. Doctorul întârzie și lipsește de acasă, dar cu toate acestea nu reușește să ia o decizie.

În timp ce oscila pe drumul între cele două femei, Jivago este capturat de partizani și luat din nou ca medic pe front. După multe încercări nereușite, Iuri reușește să dezerteze după un an și jumătate. Revine La Iuriatin mai mult mort decât viu și află că familia lui se întorsese la Moscova, de unde plecase spre Paris. Ca dezertor urmărit, nu își putea permite să plece după ei, așa că rămâne la Lara, pe care o găsește cu fiica ei la vechea adresă.

Fuga

Vremurile erau încă foarte tulburi. Oamenii o duceau greu și puteau fi arestați și împușcați din motive aberante. Iuri și Lara erau amânoi vizați. El pentru că fugise de pe front, iar ea pentru că era soția lui Pașa, devenit între timp un puternic general al armatei revoluționare. Cea mai bună varintă pentru ei, ar fi fost să devină invizibili ascunzându-se din nou în fosta moșie a tatălui Toniei. În căsuța de la marginea pădurii și-au trăit ultimele zile de dragoste, înainte ca ea să plece definitiv din viața lui.  

Și iată-l acum, zăcând fără suflare. Acest om, pe care îl iubise atât, sufletul ei pereche, nu mai avea să afle niciodată secretul ei teribil. Nu avea să afle niciodată ce i s-a întâmplat după ce el a lăsat-o să plece.

Secretul Larei îl puteți afla doar citind romanul Doctor Jivago al scriitorului Boris Pasternak.

Mi-a plăcut?

Boris Pasternak

Este genul clasic de roman rusesc. Personaje multe, descrieri multe. Uneori parcă prea multe. Dar Pasternak reușește să surprindă foarte bine o perioadă de tristă amintire din istoria Rusiei: Revoluția și Războiul Civil.

Și să nu uităm cât a îndurat autorul pentru scrierea acestui roman.

Așa cum povesteam într-un articol anterior, deși a primit  premiul Nobel pentru literatură, Boris Pasternak a fost nevoit să refuze distincția, fiind amenințat cu expulzarea. A fost exclus din Uniunea Scriitorilor și mult timp a fost nevoit să se ocupe doar de traduceri din operele altor scriitori.

Prima dată, Doctor Jivago a văzut lumina tiparului în Italia în anul 1957, în timp ce în librăriile rusești avea să apară abia peste 30 de ani.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.