Nellie Bly
5 mai, 1865 venea pe lume Nellie Bly care a realizat două performanțe extraordinare pentru o femeie a acelor vremuri. A făcut Ocolul Pământului luând-o pe umele personajului lui Julles Vernes și s-a internat într-un ospiciu de nebuni pentru a cerceta condițiile de care beneficiau bolnavii. Și fiți atenți: a devenit jurnalistă cu „acte în regulă” la doar 16 ani.
Numele ei adevărat era Elizabeth Jane Cochran. Părinții ei au avut o situație financiară bunicică până când fata a ajuns la vârsta adolescenței. Elizabeth nu și-a putut perminte să frecventeze școlile bune ale vremii, în schimb a fost o autodidactă avidă de informații din toate domeniile.
În 1880 s-a mutat cu familia la Pittsburgh unde a început o corespondență cu publicația Pittsburgh Dispatch. Redacția a remarcat-o și a angajat-o temporar să răspundă printr-un editorial unei serii de articole misogine. Și-a semnat scrierea cu pseodonimul „Orfana singuratică”. Redactorul a fost peste măsură de impresionat de inteligența autoarei și a solicitat să devină angajată pemanentă. Însă a vrut să se răzgândească imediat ce a aflat că tânăra jurnalistă nu are decât 16 ani. Dar încăpățânata Elizabeth a insistat cu atâta perseverență și pasiune, încât redacția a angajat-o și i-au ales pseudonumul de Nellie Bly, după un cântec celebru.
Nellie și-a început cariera în forță scriind articole de investigație despre teme delicate ale societății, printre care și soarta femeilor muncitoare. Dar cum era femeie și nu prezenta încredere în rândul cititorilor, a fost dată la o parte din sfera socialului. În schimb, i s-au desemnat articole pretabile pentru o femeie jurnalist. Trebuia să scrie despre modă, literatură și grădinărit.
Nu a rezistat mult și a decis să plece pe cont propriu în Mexic unde avea să fie corespondent. Avea doar 21 de ani când a început să scrie ample reportaje despre obiceiurile, tradițiile și stilul de viață al mexicanilor. După șase luni a fost nevoită să se întoarcă deoarece articolele sale incisive îl iritaseră foarte tare pe dictatorul Porfirio Diaz.
La Pittsburgh Dispatch a fost nevoită să revină la vechile ei îndatoriri, motiv pentru care și-a dat demisia și a plecat la New York. După ce câteva luni a trăit de azi pe mâine, s-a angajat la New York World, ziarul lui Joseph Pulitzer. Aici a avut susținerea redacției pentru un amplu reportaj de investigație în cadrul unui ospiciu psihiatric pentru femei.
Bly a hotărât să se prefacă nebună pentru a studia din interior condițiile ospiciului despre care se auzeau zvonuri îngrozitoare. Șarada i-a ieșit atât de bine, încât mai multi psihiatrii au declarat-o nu doar nebună ci chiar irecuperabilă. Zece zile a petrecut printre paciente. I-au fost mai mult decât suficient să descopere ororile petrecute înăuntru. La solicitarea ziarului a fost externată și a demascat imediat prin articole virulente, terorile la care erau supuse bolnavele. Erau legate una de alta, mâncarea era imposibil de îngurgitat și consta din carne stricată și un fel de terci de roșii, iar dușurile luau forma unor găleți cu apă îngrozitor de rece care li se turnau în cap.
Dezvăluirilor sale au dus la creșterea bugetului cu 850.000 de dolari pentru Departamentului de Îngrijire Publică și Corecții.
La niciun an de la experiența în spitalul de nebuni, Bly a plecat în jurul lumii pentru a reconstituii drumul descris de Julles Vernes în romanul Ocolul Pământului în 80 de zile. Succesul pe care și-l câștigase Nellie, a determinat concurența de la Cosmopolitan să plătească o reporteriță care să întreprindă aceeași călătorie, plecând însă în direcția opusă lui Bly.
Pariurile au început să curgă. Care dintre cele două doamne va reveni prima. Nellie Bly, desigur. Se întorsese la New York după după șaptezeci și două de zile, șase ore, unsprezece minute și paisprezece secunde.