Roald Dahl, despre moartea fiicei lui

Roald Dahl, despre moartea fiicei lui

Matilda, Marele uriaș prietenos sau Charlie și fabrica de ciocolată sunt cărțile care se află în biblioteca oricărui copil. Drama autorului lor nu este însă la fel de cunoscută. Viața nu a fost deloc blândă cu Roald Dahl care și-a pierdut prima fiică la doar 7 ani de rujeolă. A trăit cu o mare durere în suflet și a militat de fiecare dată când a avut ocazia pentru vaccinarea copiilor. Aflați mai jos chiar de la el cum s-a manifestat boala în cazul micuței Olivia și sfaturile pe care le oferea părinților.

„Olivia, fiica mea cea mare, a luat rujeolă când avea șapte ani. Pe măsură ce boala și-a urmat cursul obișnuit, îmi amintesc că i-am citit des în pat și nu m-am alarmat peste măsură. Apoi, într-o dimineață, când era spre bine, stăteam pe patul ei arătându-i cum să modeleze animalele mici din curățători de țevi colorate, iar când i-a venit rândul să-și facă singură una, am observat că degetele și mintea ei nu lucrau împreună și nu putea face nimic.

Olivia Dahl

„Te simți bine?” Am întrebat-o.

„Mi-e foarte somn!”, a spus ea.

Într-o oră, era inconștientă. În douăsprezece ore a murit.

Rujeola se transformase într-un lucru teribil numit encefalită rujeolică iar medicii nu mai puteau face nimic pentru a o salva. Asta s-a întâmplat acum douăzeci și patru de ani, în 1962. Dar chiar și acum, dacă un copil cu rujeolă ar dezvolta aceeași complicație ca Olivia, medicii tot nu ar putea face nimic ca să-l ajute.

Pe de altă parte, există astăzi ceva ce părinţii pot face pentru a se asigura că acest gen de tragedie nu se întâmplă unui copil al lor.

Aceştia pot insista ca acesta să fie imunizat împotriva rujeolei. Nu am putut face asta pentru Olivia în 1962 pentru că în acele zile nu fusese descoperit un vaccin rujeolic de încredere. În prezent, fiecare familie are la dispoziţie un vaccin bun şi sigur şi tot ce trebuie să faceţi este să cereţi medicului dumneavoastră să îl administreze.

Familia Dahl împreună cu cei 3 copii

Încă nu este general acceptat faptul că rujeola poate fi o boală periculoasă. Credeți-mă, așa este! După părerea mea, părinţii care refuză acum să îşi imunizeze copiii pun, în pericol vieţile acestor copii. În America, unde imunizarea rujeolei este obligatorie, rujeola ca și variola, a fost practic eradicată.

Aici în Marea Britanie, pentru că atât de mulţi părinţi refuză, fie din încăpăţânare, fie din ignoranţă sau frică, să le permită copiilor lor să fie imunizaţi, avem încă o sută de mii de cazuri de rujeolă în fiecare an. Dintre aceştia, peste 10 000 vor suferi reacţii adverse de un fel sau altul. Vor apărea cel puţin 10 000 infecţii la nivelul urechii sau pieptului. Aproximativ 20 vor muri.

În fiecare an, aproximativ 20 de copii vor muri în Marea Britanie din cauza rujeolei.

Deci cum rămâne cu riscurile pe care le implică imunizarea copiilor dumneavoastră?

Roald Dahl la mormântul Oliviei

Acestea sunt aproape inexistente. Ascultați asta. Într-un cartier cu aproximativ 300 000 de persoane, va exista un singur copil la fiecare 250 de ani care va dezvolta efecte secundare grave ca urmare a imunizării împotriva rujeolei! Asta înseamnă un milion sau o șansă. Ar trebui să cred că ar exista mai multe şanse pentru copilul dumneavoastră să se înece într-un bar de ciocolată decât să se îmbolnăvească grav de la imunizarea împotriva rujeolei.

Deci de ce să te ingrijorezi? Este aproape o crimă să-ți lași copilul neimunizat.

Timpul ideal pentru a realiza acest lucru este la 13 luni de viață, dar nu este niciodată prea târziu. Toţi şcolarii care nu au avut încă o imunizare împotriva rujeolei ar trebui să îşi implore părinţii să se asigure că vor avea una cât mai curând posibil.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.