Știați că…

Știați că…

Există coperți de cărți făcute din piele de…om? Termenul care denumește această tehnică macabră se numește bibliopegie antropodermică. Cercetările au confirmat că în lume există 18 astfel de cărți descoperite până acum.

Încă din Evul Mediu au existat zvonuri despre cărți îmbrăcate în piele de om. Totuși nu există dovezi în acest sens ci doar speculații. Conform unor vechi relatări istorice s-ar părea că o Biblie și un decret papal din acele vremuri, ar avea coperțile din înveliș uman.

Abia în secolul XIX au apărut informații mai bine documentate despre această practică sinistră.

John Horwood unu tânăr de 18 ani care și-a ucis iubita din gelozie, cu o deosebită cruzime, a fost condamnat la moarte. A fost primul caz de execuție prin spânzurare de la închisoarea New Gaol din Bristol. Chirurgul care a efectuat autopsia a dorit să folosească pielea defunctului la legarea unei cărți care conținea documentele acestui caz.

Pe tărâm American, un profesor de anatomie, pe nume Joseph Leidy a folosit pentru tratatul său, pielea unui soldat mort în timpul Revoltei din Sud.

Și la biblioteca celebrei universități Harvard există cărți legate în piele umană. Inițial s-a crezut că ar fi patru la număr dar ulterior s-a dovedit că una dintre ele ar avea coperțile din piele de oaie. Pentru Practicarum quaestionum circa leges regias, s-ar fi folosit chiar pielea unui om jupuit de viu, lucru atestat de o notă scrisă de mână pe ultima pagină. Mai șocant decât atât, este că aceste cărți sunt disponibile publicului larg. Iar odată cu mediatizarea subiectului, a crescut și curiozitatea cititorilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.