Știați că?

Știați că?

Scriitorul francez, Stendhal, a reușit performanța de a îmbogăți vocabularul medical cu un sindrom care îi poartă numele? El însuși suferea de această afecțiune care s-a manifestat în timpul vizitei sale la Florența.

Plapiații, amețeală, confuzie, halucinații și chiar leșin. Asta a experimentat celebrul scriitor francez în anul 1817, pe când vizita Biserica Sfintei Cruci din orașul italian Florența.

Sindromul Stendhal este cunoscut și sub denumirile de sindromul Florența sau hiperculturemie și denumește o tulburare psihosomatică ce apare atunci când un individ este expus operelor de artă aglomerate într-un singur spațiu.

La fel ca Stendhal, mulți turiști s-au plâns de amețeli și leșinuri în timp ce vizitează arta florentină. La Galeriile Ufizzi au loc majoritatea acestor manifestări. Și este și normal, având în vedere multitudinea de opere de artă și timpul scurt de expunere la ele.

De aceea, cercetătorii sfătuiesc turiștii care merg în atfel de orașe, să aloce mai multe zile excursiei lor, alternând vizitarea galeriilor de artă cu alte activități.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.