Necunoscuta de la Wildfell Hall

Necunoscuta de la Wildfell Hall

Hellen Graham, chiriașa lui Frederick Lawrence de la conacul Wildfell Hall, a dispărut peste noapte din comitatul nostru. Se pare că tânăra nu se numea nici Graham și nici văduvă nu era. Acum s-ar fi împăcat cu soțul ei și s-ar fi întors la el împreună cu băiețelul pe care îl au împreună. Asta după ce gurile rele spun că în prioada șederii ei aici, ar fi avut o relație amoroasă cu Lawrence.

Hellen Graham venise de câteva luni în conitatul X, împreună cu băiețelul ei, Arthur. Se stabiliseră la vechiul conac Wilfdell, nelocuit de foarte mult timp și aproape părăginit. Proprieteul conacului, Frederick Lawrence, amenajase două camere și un living pentru chiriașa lui, restul încăperilor rămânând în continuare într-o stare deplorabilă.

Străina se prezentase tuturor drept Helen Graham, o văduvă care își pierduse recent soțul și își întreținea singură fiul. Era pictoriță și își câștiga traiul din vânzarea tablourilor pe care le realiza. Era atât de retrasă încât o puteai vedea uneori doar la slujba de duminică. Nu legase prietenii cu tinere de vârsta ei și arareori mergea în vizite, dar în mod vădit nu îi făcea plăcere. Se ducea doar din obligație la familia Markham simțindu-se datoare să le întoarcă vizita.

Gilbert Markham, fiul cel mare al familiei, remarcase frumusețea distinsă a tinerei văduve și a început să-și facă aproape zilnic drum spre conacul îndepărtat de la marginea pădurii. Devenind o prezență obișnută a locului, Gilbert s-a împrietenit cu micuțul Arthur. Dar cu mama lui nu putea să depășească bariera oricât de mult s-ar fi străduit. Imediat ce încerca să îndrepte conversația pe un făgaș romantic, dna Graham îi reteza orice speranță.

Oricât încerca el să nu dea crezare zvonurilor apărute în sat, parcă toate indiciile îl îndreptau pe același drum. Și anume că exista o relație amoroasă între ea și proprietarul conacului. Mânat de o gelozie vecină cu nebunia, Gilbert aproape îl omoară pe domnul Lawrece. E convins de imoralitatea femeii iubite și nu vrea să-i mai asculte nicio explicație.

Totuși la ultima lui vizită la conac, Hellen îi oferă un jurnal, rugându-l să nu o mai caute niciodată.

Așa află Gilbert că doamna Graham este de fapt dna Hantingdon și că dl Hantingdon trăiește. Se numește Arthur și se căsătorise cu el în urmă cu 6 ani în ciuda împotrivirii mătușii ei. După nuntă, lui Hellen i s-a confirmat tot ce i se spusese despre bătbatul pe care și-l alesese drept soț. Era un depravat, dornic să-și satisfacă plăcerile trupului indiferent de ce durere ar fi lăsat în urma lui.

Dependent de alcool, trăiește din beție în beție, alături de prieteni cel puțin la fel de admirabili ca și el. Soția lui este nevoită să le acepte prezența luni întregi în domiciliul conjugal. Atunci când liota nu era în casa lor, pleca domnul Hantingdon la Londra în căutarea distracțiilor. Iar situația maritală continua să se degradeze. Arthur Hantingdon a ajuns până într-acolo încât să-și înșele nevasta în propria casă, cu soția unuia dintre cei mai buni prieteni.

Distrusă imediat după ce a aflat adevărul, Hellen a reușit să se remonteze și să plece împreună cu fiul și doica. Nu mai putea să-și vadă bărbatul cum încearcă din răsputeri să-i împingă și copilul pe căi greșite.

Neavând unde să se ducă, a apelat la fratele său, proprieterul conacului Wildfell, să-i amenajeze două cămăruțe unde să-și poate crește băiețelul în liniște.

Gilbert înțelesese, în sfârșit plin de remușcări, cât de nedrept fusese. Dar acum era prea târziu. Iubita lui Hellen, se întorsese la soțul ei. Nu pentru că se reaprinsese flacăra pasiunii ci pentru că el era bolnav. Dependența de alcool își spusese cuvțntul, iar doamna Hantngdon dorea să-și facă datoria de soție până la capăt.

Mai este oare vreo speranță de fericire până la adânci bătrâneți alături de iubirea cea adevărată? Asta nu vă pot spune. Citiți cartea și veți afla.

Știați că….

  • Charlotte Bronte, sora celebră a lui Anne, a considerat romanul Necunoscuta de la Wildfell Hall drept o „greșeală” ? A continuat să denigreze opera lui Anne chiar și după moartea ei, excluzându-l chiar din canonul oficial al celor trei surori;
  • Charlotte a fost cea care a avut geniala idee ca toate cele trei surori Bronte să scrie câte un roman?;
  • Toate cele trei surori au avut un sfârșit tragic? Emilly și Anne au murit de tuberculoză, iar Charlotte și-a pierdut viața chiar înainte de a deveni mamă;
  • Necunoscuta de la Wildfell Hall este unul dintre primele romane care prezintă o poziție de egalitate a femeii în raport cu bărbații?;
  • Societatea engleză de la acea vreme a găsit această lectură total nepotrivită pentru o femeie? Atunci o femeie independentă era de condamnat, iar dependența de alcool văzută ca o boală era un subiect tabuu.

Mi-a plăcut?

Da. Un roman clasic, o poveste romantică, în centrul căreia se află o femeie puternică. O scriitură aparte care vă va captiva de la prima pagină.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.