Cand infloreste liliacul

Cand infloreste liliacul

Iepurii lui Caroline Farraday au ajuns în Statele Unite. Zecile de femei poloneze vor fi transferate spre spitalele unde fiecare dintre ele are programare. Pline de de speranță, vesele și vorbărețe, fostele prizoniere de la Ravensbruck au toată încrederea că medicii americani le vor oferi șansa de a merge din nou, șansa la o viață normală.

Kasia îi ura e nemți și îl iubea pe Pietrik. Ca oricărei adolescente, i se părea romantic și palpitant să i se alăture băiatului pe care îl plăcea. Mai ales dacă acesta făcea parte din Rezistență. Insistența și entuziasmul fetei au dat roade și până la urmă Pietrik a fost de acord să-i încredințeze diferite sarcini. Dar Kasia a fost urmărită și primsă de naziști încă de la a doua ei misiune Și cel mai cumplit a fost că alături de ea fuseseră arestate mama și sora sa Zuzanna, împreună cu sora lui Pietrik. Oricât de mult a încercat Kasia să le explice soldaților nemți că acestea nu aveau nicio vină, rugămințile ei au rămas fără răspuns.

Și coșmarul a continuat. Au fost urcate claie peste grămadă în trenurile de vite și transportate în condiții inumane la Revensbruck. Peisajul frumos, aleile înflorite și animalele exotice expuse în cuști la intrarea în lagăr, nimic din toate acestea nu prevesteau ororile dinăuntru.

Herta Oberheuser, o tânără doctoriță germană, cu mari ambiții de a ajunge chirurg, sosise și ea de câteva săptămâni la Ravensbruck. Era singurul medic femeie al lagărului și nimeni, nici chiar ea insăși nu credea că va reuși să rămână aici. După ce a fost silită să facă primele injecții letale unor prizoniere, era hotărâtă să plece. Dar dorința de a afirmare a fost mai puternică. Mediul degradant în care intrase, a transformat-o rapid într-un călău. Își spunea că tot ce face este în folosul Germaniei și al Fuhrer-ului.

Așa o cunoscuseră Kasia și familia ei. De cum intraseră pe poarta lagărului, Herta Oberheuser devenise călăul lor. Singura care se bucura de bunăvoința doctoriței era mama ei, Halina. Pictoriță talentată și fire foarte muncitoare, Halina a intrat în grațiile doctoriței, fiind numită infirmieră. A acceptat, chiar dacă urma să fie mutată de lângă fiicele ei. Știa că va avea alte privilegii și astfel le va putea ajuta și pe ele.

Halina își pusese rapid amprenta asupra Infirmeriei. Totul era mai organizat și mai curat, iar Herta observa cu mândrie ce achiziție bună făcuse. Halina primea porții de mâncare în plus și așa le asigura o hrană mai consistentă și fiicelor ei. Atâta timp cât stătea pe lângă doctoriță, femeia credea că ea și familia ei sunt în siguranță.

De aceea când a aflat că vor fi alese prizoniere sănătoase pentru experimente monstruase, Halina a rugat-o pe dr. Oberheuser să le scoată de pe această listă pe fiicele sale și prietena lor. De atunci nimeni nu a mai văzut-o pe infirmieră.

Cele trei fete au fost luate cu forța la Infirmerie, sedate și operate. Timp de săptămâni, zeci de fete au fost lăsate să zacă în agonie. Cele care încă mai trăiau le invidiau pe amărâtele care își dădeau duhul. Durerile erau insuportabile, un miros putred venea de la tăieturile de pe picoare, iar gura de apă după care tânjeau atât, nu venea niciodată. Vizitele doctoriței Oberheuser erau scurte și tiranice. Nimeni nu le explica nimic.

În ziua când i s-a scos bandajul, Kasia aproape a leșinat când și-a văzut piciorul. Era vânăt și putred. Știa că nu va mai putea să danseze niciodată. Spera doar că va mai putea să meargă. Acum doar putea să țopăie. Nemții râdeau și le spuneau Iepuri.

Revenită în baraca ei, Kasia a aflat de la celelalte prizoniere că mama ei dispăruse și cel mai probabil fusese omorâtă. Tot ce mai putea face acum era să înștiințeze lumea de ororile la care fuseseră supuse. Printr-o metodă ingenioasă și complicată, a reușit să-și anunțe tatăl, iar acesta i-a confirmat că mesajul ei a fost descifrat. Biata fată era copleșită de sentimente de vinovăție mai ales că și Zuzanna părea că are zilele numărate.

Din fericire, tot numărate erau și zilele naziștilor. Mare parte din prizoniere au fost eliberate din lagăr și duse în Suedia. Kasia și Zuzanna se aflau printre ele. După un drum lung și multe popasuri au reușit să ajungă acasă.

La capătul celălalt al lumii, în New York, Caroline Ferriday, o tânără rafinată, cu origini franțuzești și fostă actriță pe Broadway, își dedică viața strângerii de fonduri pentru victimele războiului. A ajutat cu bani, îmbrăcăminte și mâncare mulți orfani francezi, chiar dacă pentru asta a trebuit să-și vândă la prețuri derizorii argintăria familiei. Acum, la mai bine de zece ani de la terminarea războiului, știa că trebuie să le ajute pe prizonierele de la Ravensbruck. Va găsi o modalitate să le aducă în SUA pentru operații de reconstrucție și tratament.

Kasia, Suzzana și alte zeci de foste prizoniere se aflau acum pe aeroportul din New York, pline de speranță că vor scăpa de dureri și de oribilele cicatrici care nu le lăsau să uite pentru nicio clipă coșmarul prin care trecuseră.

Pe timpul tratamentului, Zuzanna și Kasia au fost invitatele Carolinei. Au cunoscut o altă lume, pe care Zuzanna nu mai voia să o părăsească. Cunoscuse iubirea pe tărâm american și avea de gând să profite de șansa apărută. Imediat înainte de plecarea spre Polonia, Kasia a aflat că Herta Oberheuser fusese eliberată din închisoare și își exercita în continuare meseria.

Dar lucrurile nu vor rămâne așa. Venise momentul adevărului și al răzbunării. Kasia avea să afle ce s-a întâmplat cu mama ei și se va asigura că medicul morții nu va mai profesa.

Dar va avea putere să o înfrunte? Veți afla doar citind cartea.

Mi-a plăcut?

Cu siguranță! Un roman palpitant, despre ororile celui de-al Doilea Război Mondial, care m-a ținut cu sufletul la gură. Foarte bine scris, sub forma unui jurnal ținut de fiecare dintre cele trei pprotagoniste implicate în poveste. Modul în care viața lor ajunge să se întrepătrundă și dramele prin care trec sunt impresionante. Harul Marthei Hall Kelly este de necontestat. O carte care merită!

Știai că…

  • Caroline Ferriday a existat în realitate? A fost actriță pe Broadway și a luptat cu toate forțele pentru drepturile victimelor celui de-al Doilea Război Mondial;
  • Caroline a adus în America 35 de Iepuri pentru tratament și operații de reconstrucție?
  • Dr. Herta Oberheuser este și ea un personaj real și a fost unicul medic femeie judecat la Nurenberg?
  • Și povestea celor două surori Kasia și Zuzanna a fost inpirată din realitate, doar că autoarea le-a schimbat numele?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.