Știați că?

Știați că?

Dramaturgul american Eugene O’Neill (1888-1953) s-a născut într-o cameră de hotel din New York? Și asta n-ar fi nimic, dacă nu ar fi murit tot într-o cameră de hotel…de data aceasă din Boston.

Știam eu! Știam eu! Născut într-o cameră de hotel și, la naiba, mort tot într-o cameră de hotel.

Eugene O’Neill a avut o viață plină. Tatăl lui, James, actor celebru pe Broadway, îl lua pe Eugene prin turneele sale. De mic s-a învățat astfel cu colindatul dintr-un loc într-altul. Așa încât, până la vârsta studenției a frecventat numeroase școli. A intrat apoi la Universitatea Princeton pe care a părăsit-o după numai un an.

A urmat o serie de încercări diverse, de meserii în varii domenii, de la căutător de aur până la reporter. A fost prima dată când și-a dat seama că îi place să scrie.

Dar adevărata pasiune pentru literatură și-a descoperit-o în timpul anului în care a fost bolnav de tubercloză și a fost internat într-un sanatoriu. Era atât de hotărât în privința menirii sale încât s-a înscris la Harvard la un curs de de dramaturgie. Dar conform obiceiului, l-a părăsit si pe acesta după doar an penru a se alătura unei trupe de artiști amatori.

În viața amoroasă, se pare că a fost la fel de nehotărât. S-a căsătorit de trei ori ăână și-a dat seama care era devărata lui dragoste.

Totuși a continuat să scrie. Și așa cum a demonstrat, a făcut-o chiar bine. Dramele lui „Dincolo de orizont” și „Lungul drum al zilei către noapte” au fost recompensate cu premiul Pulitzer și se joacă pe scenele din lumea întreagă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.