Cărți aflate pe lista neagră a autorităților de-a lungul istoriei
Partea a II a
Capodopere literare considerate în prezent clasice ale beletristicii, dar hulite în trecut. Iată o nouă serie de cărți interzise care au stârnit mari controverse și scandaluri.
Bastarda Istanbulului – Elif Shafak
Încă din 2006 de când i-a apărut cartea, Elif Shafak a intrat sub lupa procurorilor. În roman sunt abordate teme sensibile pentru societatea turcă actuală, precum avortul, incestul, abuzul asupra copiilor sau subiectele tabu ale istoriei recente. Romanul debutează cu o tânără necăsătorită care vrea să avorteze un copil din flori, continuă cu inscursiuni în trecutul pătat de sânge al turcilor, unul dintre personaje folosind chiar sintagma „genocidul armenilor” deci ingrediente din plin pentru luarea unor măsuri radicale. Cartea a fost văzută ca o isultă adusă „caracterului turcesc”.
Scriiroarea a fost anchetată dar achitată ulterior. Totuși noile sale romane nu sunt publicate înainte de a trece prin mâinile autorirăților.
Ulise – James Joyce
Teoretic, controversata capodoperă a lui James Joyce a apărut la 2 februarie 1922. Însă a fost interzisă în numeroase țări anglofone și nu numai, timp de aproape 15 ani. În procesul care a devenit celebru, din anul 1933, James Joyce a fost acuzat de blasfemie și obscenitate. Romanul urmărește o singură zi din viața personajului principal, ziua de 16 iunie, în care Leopold Bloom își întâlnește soția. În prima ediție, autorul a inserat peste 2000 de greșeli, care au fost ulterior corectate de editori, însă textul și-a pierdut din acuratețe. Joyce a declarat la momentul apariției că acele greșeli au fost strecurate tocmai cu scopul de a atrage atenția cititorului asupra momentelor cheie ale romanului.
Frankenstein-Mary Shelley
Celebra
poveste a docrorului Victor Frankenstein a fost scrisă când
autoarea sa, Mary Shelley, avea doar 19 ani. Prima data, romanul a
fost publicat la Londra în 1818. Interesant este că la prima
apariție, cartea a apărut sub anonimat. Numele lui Mary Shelley a
apărut abia pe coperta celei de-a doua ediții apărută în anul
1823. Așa cum vă așteptați, o poveste despre un monstru creat din
cadavre,
a fost oripilantă pentru anumite categorii de
oameni.
Așadar, Frankenstein a fost respins pentru multi ani din Africa de
Sud, fiind considerat obscen,
degradant și blasfemiator.
Lolita – Vladimir Nabokov
Romanul lui Nabukov a stârnit și el mari controverse. În 1955, imediat după ce a ieșit din tipografie, editorul Sunday Express a catalogat-o drept „cea mai murdară carte pe care a citit-o vreodată”. Autoritățile au fost sesizate iar Vladimir Nabukov a fost acuzat de pornografie infantilă. Și acuzațiile nu putem spune că erau complet nefondate. Personajul principal, profesorul Humbert devine obsedat sexual de Charlotte Haze, o fetiță de numai 12 ani. Pentru a-și hrăni obsesia, Humbert se căsătorește cu mama fetei care ulterior moare, iar el devine tutorele ei legal. Lolita a fost interzisă În Franța, Marea Britanie, Argentina, Noa Zeelandă și Africa de Sud. Continentul american a fost singurul loc unde capodopera lui Nabukov putea fi lecturată în voie.
Arhipelagul Gulag-Aleksandr Soljeniţîn
Munca silnică din lagărele de concentrare. Acesta este subiectul principal al romanului, în mod clar foarte deranjant pentru regimul comunist. Soljenițîn a strâns mărturiile cutremurătoare ale prizonierilor dar și-a povestit și drama personală trăită pe propria-i piele într-un lagăr din Gulag. Se poate spune că această carte a deschis ochii lumii occidentale cu privire la regimul asupritor din URSS. Deși romanul a fost gata încă din anul 1968, abia în 1973 a apărut în Occident. În URSS a fost publicată tocmai în anul 1990.
Tropicul Cancerului – Henry Miller
Președintele Curții Supreme de Justiție din Pennsylvania scria că „Tropicul Cancerului nu este o carte. Este o hazna, o cloacă, o putrefacție, un canal care colectează tot ce este mai putred în depravarea umană”. Până să fie în cele din urmă acceptată ca operă literară, cartea a atins un număr record de 60 de procese pentru obscenitate. Firul narativ urmărește aventurile sexuale ale unui tânăr scriitor, iar acțiunea se petrece în Franța anilor ’30.