Ce au pătimit actorii din Vrăjitorul din Oz

Ce au pătimit actorii din Vrăjitorul din Oz

Un film fenomen!  Magie pură! Povestea în sine era magică, muzica era mirifică iar culorile erau fantastice. Ca spectator, Vrăjitorul din Oz era un film fermecător, cu personaje amuzante și simpatice.  Nimeni nu își imagina că magia este doar pe ecran în timp ce realitatea era tristă și dureroasă.

Actori ocrăviți, actrițe abuzate și droguri recomandate pe post de medicamente. Citiți în articolul de mai jos cum arăta de fapt viața vedetelor pe platoul de filmare de la Vrăjitorul din oz.  

Prima obțiune a regizorilor pentru Dorothy a fost Shirley Temple

Sherley Temple and Judy Garland

Fetița cârlionțată și bucălată care îi cucerise pe toți. Judy Garland a avut însă un atuu care a scos-o învingătoare. Vocea sa puternică a determinat echipa de producție să ia decizia finală, chiar dacă era mai mare cu câțiva ani buni decât personajul pe care avea să-l interpreteze. Dorothy ar fi trebuit să aibă maxim 12 ani, iar Judy avea deja 17.

Vârsta lui Dorothy

Judy Garland in „The Wizard Of Oz”.

A fost prima provocare  dureroasă cu care s-a confruntat Garland pe platoruile de filmare. Pentru a părea cu 5 ani mai mică, tânăra era nevoită să-și strângă zilnic talia și sânii ntr-un corset extrem de rigid și dureros. Dar, în timpul filmărilor, s-a dovedit că aceasta era cea mai mică problemă a ei.

Tratament cu adrenalină și barbiturice

Deoarece ritmul de muncă era unul foarte alert iar Judy ajunsese să fie suprasolicitată și obosită, i s-a aplicat și ei același tratament care se aplica tuturor actorilor adolescenți la vremea aceea: adrenalină ziua, pentru a menține un nivel de energie crescut și barbiturice seara, pentru a asigura orele necesare de somn.  Obiceiurile din timpul filmărilor s-au transformat în dependențe severe și au continuat până la vărsta de 47 de ani când Judy a murit din cauza unei supradoze.

Corecție cu palma

Pe când se filma celebra scenă în care Dorothy îl pălmuiește pe Leul cel Laș, Judy Garland a avut o criză de râs atât de puternică, încât nu se mai putea opri din chicotit. Regizorul, Victor Fleming, s-a enervat cumplit și i-a tras o palmă actriței. Totuși se pare că a avut mustrări de conștiință și și-a cerut scuze.

Și dacă vă imaginați că Judy Garland a avut parte de experiențe neplcute la filmări doar din cauza vârstei dificile la care se afla, vă înșelați amarnic. Alți actori din distribuție au pățit-o și mai rău, fiind chiar în pericol de a-și pierde viața.

Vrăjitoarea a luat foc

Actrița Margaret Hamilton care o interpreta pe vrăjitoare, a suferit arsuri grave pe față și pe mâini. Incidentul a avut loc în timp ce se filma scena „ieșirea din Munchkinland”. Asta deoarece machiajul pe care l-a purtat pentru a juca rolul vrăjitoarei conținea cupru și s-a încălzit excesiv în timpul scenei incendiului.

Cât despre dublura care interpreta personajul? Și ea a avut parte de aceeași soartă. S-a ars în timp ce filma o altă scenă din film.

Nu atingeți vrăjitoarea!

Margaret Hamilton a mai întâmpinat probleme dificile și cu machiajul ei verde. Acesta era atât de toxic, încât nu avea voie să se atingă de nimeni și de nimic. În pauzele de masă era hrănită special de colegi, pentru a evita să pună mâna pe tacâmuri sau pe mâncare. 

Sperietoarea cu dungi

Actorul Ray Bolger, interpretul Sperietorii de ciori, a rămas marcat, la propriu, de Vrăjitorul din Oz. Masca pe care trebuia să și-o pună pe față în fiecare zi, i-a produs răni care s-au vindecat abia după un an. I-au rămas însă toată viața cicatrici, ca niște dungi subțiri.

De la bal la spital…

De departe, însă, cel mai mult a pătimit Omul de Tinichea. Buddy Ebsen, actorul care ar fi trebuit să îl joace, a ajuns la spital mai mult mort decât viu, cu probleme grave de respirație. Substanța care se folosea pentru vopsirea lui, era un amestec de aluminiu care i-a afectat foarte grav plămânii. Din fericire și-a revenit, după o ședere de două săptămâni în spital.  În final, a fost nevoit să renunțe la rol, Omul de tinichea fiind interpretat de Jack Haley.

Blestemul lui Oz

Atât de multe lucruri urâte s-au întâmplat pe platoul de filmare, încât mulți dintre cei implicați au început să vorbească despre un blestem care s-a abătut asupra lor. Pe tot parcursul filmărilor, atmosfera a fost sumbră și încrcată, dar rezultatul a fost exact opusul. Pe cât de întunecată a fost perioada de producție, pe atât de luminoasă și optimistă a ieșit pelicula.

Vrăjitorul din Oz continuă să fie urmărit cu plăcere de copiii din fiecare generație, iar melodia Over de Rainbow, la care producătorii voiau să renunțe, este cântată la cele mai variate ocazii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.