Ciudățeniile marilor scriitori – partea II
Mark Twain
Fire deschisă și exuberantă, Mark Twain era un pasionat al discursurilor despre subiecte tabu. Își expunea cu înflăcărare ideile despre sex, flatulență și mărimea penisurilor. Indiferent de audiență era la fel de dezinvolt. Chiar și Regina Victoria a asistat la la un astfel de discurs, unde Mark Twain i-a vorbit vreme îndelungată despre ”pârțuri”.
Marin Preda
Marin Preda a murit înecat în somn în propria vomă, după o noapte de beție. Se întâmpla în anul 1980, acelaşi an în care cunoscuse succesul cu celebrul roman ”Cel mai iubit dintre pământeni”. Oficial, certificatul medico-legal a atestat consumul mare de alcool şi moartea prin asfixie mecanică. În jurul morţii lui Preda s-au creat însă o serie de scenarii. S-a spus că a fost ucis de Securitate sau de agenţii ruşi KGB.
Oscar Wilde
Cum fiecare are complexele lui pe care înceară să le ascundă, Wilde încerca cu disperare să-și acopere cât mai mult…gura. Mai ales în conversațiile intime. Nu era deloc mândru de dantura lui înnegrită și urât mirositoare cu care se lupta încă din adolescență. Atunci se îmbolnăvise de sifilis și pentru a se vindeca a urmat un tratament foarte dur cu mercur. Apectul actual al gurii, era unul dintre efectele averse.
Vieginia Woolf
Inspirată de sora ei care era pictoriță, Virginia Woolf, a scris cei mai mulți ani din cariera sa stând…în picioare.
Garabet Ibrăileanu
Criticul Garabet Ibrăileanu era germofob. Avea o temere patologică de microbi. De câte ori îşi aprindea o ţigară, îi pârlea mai întâi filtrul la flacăra chibritului. Partea cea mai neplăcută era însă că avea la el întotdeauna o sticluţă cu alcool, cu care se dezinfecta după ce dădea mână cu cineva.
James Joyce
Avea două mari fobii: câinii și tunetele. Ambele justificate. În copilărie fusese mușcat de un câine vagabond. Cât despre tunete, guvernanta lui, o catolică exigentă, îi spunea că sunt manifestarea mâniei lui Dumnezeu. Joyce a fost urmărit de cele două temeri pe tot parcursul vieții.
Franz Kafka
Putem spune că Franz Kafka a fost precursorul dietei raw-vegane, atât de populară în zilele noastre. Deși era nepot de măcelar, scriitorul a preferat să renunțe la carne din motive etice și de ordin medical. Odată, în timp ce admira un peștișor dintr-un acvariu, Kafka ar fi spus: ”Acum te pot privi liniștit. Nu îmi mai vine să te mănânc.”
Agatha Christie
Cu siguranță știți că Agatha se află în topul celor mai prolifici autori. Ce este posibil să nu știți, este că niciodată nu a pus mâna pe vreun stilou, sau pe vreun alt instrument de scris. Suferea de disgrafie, o afecțiune din cauza căreia scria indescifrabil. De aceea a fost nevoită să-și dicteze toate romanele unei dactilografe.