Ciudățeniile marilor scriitori – partea I

Ciudățeniile marilor scriitori – partea I

Shakespeare – Strâns la pungă, dator la stat și cămătar

Odată îmbogățit, marele dramaturg, voia cu orice preț să-și protejeze averea. Chiar și de stat. Așadar Bardul se afla pe lista rău-platnicilor din Catastiful Perceptorului Coroanei ani de-a rândul. Era recunoscut în societate pentru ”împrumuturile cu dobândă” oferite prietenilor. Nici vorbă să dea vreun ban sărmanilor deși pe timpul foametei era printre puținii care aveau provizii serioase de grâne și malț.

Mihai Eminescu – chiar era nebun când a murit?

Era considerat nebun atunci când a murit, fiind internat în sanatoriul doctorului Șutu. Totuși, în noaptea morții lui, în buzunarele hatalului pe care îl purtase, s-au găsit două poezii scrise în ultimle lui zile de viață: „Viața” și „Stele la cer”. În afară de cele doua poezii din halat se spune ca ar mai fi fost foarte multe aruncate la gunoi de catre femeile de serviciu.

Honore de Balzac – nu irosea sperma

În timpul partidelor de amor, Balzac evita să ejaculeze. Le povestea amicilor că pentru el sperma este cea mai pură substanță cerebrală și odată cu fiecare risipiere a ei, moare și un act creator.

Edgar Allen Poe – matematica din cimitir

Poe și-a mansifestat celebra lui latură macabră încă din copilărie. Cum credeți că a învățat matematică? Scăzând și adunând numerele de pe pietrele funerare dintr-un cimitir în care îi plăcea să petreacă foarte mult timp.

Marin Preda – stiloul fermecat

Nu scria niciodată cu pixul sau cu creionul. Scria doar cu un stilou de aur, care dupa moartea lui nu a mai funcționat niciodată. Penița era tocită mai mult într-o parte și pentru a scrie cu el trebuia ținut doar într-o anumită poziție. Nimeni nu a reusit sa il faca sa scrie.

Charles Dickens – colecție de superstiții

”Tatăl” lui David Copperfield era extrem de superstițios. Atingea orice obiect îi ieșea în cale de trei ori pentru a-i purta noroc, dormea cu capul numai înspre Polul Nord pentru a ”atrage curenții planetei și electricitatea pozitivă”, alegea întotdeauna ziua de vineri pentru proiectele lui cele mai importante și pleca întotdeauna din Lndra în ziua dinaintea lansării unui nou roman.

Charlotte Bronte – guvernanta ce urâțică

Charlotte a creat-o pe guvernanta urâțică, mică și ascuțită după chipul și înfățișarea ei. Dintre cele trei surori Bronte, se pare că Charlotte era cea mai puțin atrăgătoare. Scundă, de doar un metru patruzeci și cinci înălțime și foarte mioapă. Toate frustrările și complexele pe tema înfățișării sale și le-a exprimat în cel mai cunoscut roman al ei.

Lev Tolstoi – luctura obligatorie din noaptea nunții

În noaptea nunții, marele clasic rus, și-a obligat soția în vârstă de doar optsprezece ani, să-i citească jurnalul cu însemnări foarte explicite despre escapadele lui amoroase cu alte femei.

Alexandru Odobescu – s-a sinucis din dragoste

Alexandru Odobescu s-a indrăgostit de o femeie cu 30 de ani mai tânără. Suferința din iubire l-a determinat să se sinucidă injectandu-și o supradoză de morfină.

Lewis Carroll – pedofil?

Să fi fost creatorul lui Alice un pedofil? Este foarte posibil să nu aflăm niciodată adevărul. Cert este că era de-a dreptul obsedat să fotografieze fetițe, multe dintre el nud. Cu Alice Liddell a avut o relație de prietenie foarte apropiată, care s-a încheiat brusc. Cam în aceeași perioadă a încetat și preocuparea lui pentru fotografie. Și ca misterul să se adâcească și mai mult, din jurnalul personal al scriitorului, lipsesc tocmai paginile din acea perioadă.

Liviu Rebreanu – roman dedicat fratelui

Apostol Bologa din „Pădurea Spanzuraților” este de fapt, o copie idela a fratelui scriitorului. Emil Rebreanu a fost, spânzurat la Ghimeș in anul 1917. Există și un monument în acel loc pe care scrie: „Aici odihnește Apostol Bologa – Emil Rebreanu, eroul romanului Pădurea Spânzuraților de Liviu Rebreanu.”

4 Replies to “Ciudățeniile marilor scriitori – partea I”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.