Idiotul

Idiotul

Prințul Mîșkin, considerat un excentric de către societatea petersburgheză, este implicat într-un nou scandal amoros. Tânărul a părăsit-o chiar înainte de nuntă pe frumoasa Aglaia Epancina pentru a se întoarce la fosta iubită, Nastasia Philippovna. Prințul și amanta sa, o femeie de calități îndoielnice, mai avuseseră o aventură în urmă cu câteva luni. De data aceasta însă, se pare că Mîșkin și Philippovna vor ajunge în fața altarului, data nunții fiind deja stabilită.

Lev Nikolaevici Mîșkin nu are nici un an de când s-a întors la Petersburg. A fost plecat patru ani la tratament în Elveția. Încă din copilărie, prințul (se pare că era prinț și în același timp ultimul reprezentant masculin al nobilei familii Mîșkin) a avut o sănătate șubredă. Suferea crize de epilepsie și toți doctorii i-au pus diagnosticul de idioție.

Prințul a rămas orfan de mic, fiind lăsat în grija unui protector inimos, prieten al tatălui său. Acesta l-a trimis în Elveția să beneficieze de tratamentul unui medic renumit. Acum, nobilul care avusese atâta grijă de el murise și iată-l pe prințul Mîșkin în tren. revenind la St. Petersburg. În compartiment întâlnește doi bărbați cu care avea să-și împletească destinul. Necioplitul Rogojin, care tocmai se întorcea să-și încaseze moștenirea de la tatăl său și oportunistul Lebedev, gata să pupe orice mână de pe urma căreia ar fi avut ceva de câștigat.

Lev Nikolaevici nu avea pe nimeni la Petersburg. Știa doar că soția generalului Epancin îi este un soi îndepărtat de verișoară, ea fiind la rândul ei ultimul vlăstar feminin al familiei Mîșkin. Se prezintă așadar acasă la general și spre surprinderea lui este acceptat și chiar îndrăgit, mai ales de partea feminină a familiei. Lizaveta Procofievna împreună cu minunatele domnișoare Epancin, îl primesc în intimitatea salonului lor, unde au o plăcută conversație. Aici Prințul află că se pune la cale o nuntă, între o frumoasă femeie pe nume Nastasia Filippovna și secretarul generalului Epancin. Nu era însă o cununie bazată pe iubire ci pe interes, Fiecare avea câte ceva de câștigat.

Prințul văzuse fotografia Nastasiei și a îndrăgit-o imediat. Nu știa nici el dacă e dragoste sau milă. Poate ambele. Cert e că s-a hotărât să o împiedice să cedeze presiunilor și să se căsătorească.

Dar nu numai Lev Nikolaevici tânjea după Nastasia Filippovna. Rogojin, necioplitul din tren, abia aștepta să-i ceară mâna. Prințul a reșit să găsească casa frumoasei femei și să-și facă apariția la serata unde urma ca ea să-și dea consimțământul de a se căsători cu Ganea, secretarul generalului Eancin. Mîșkin își declară iubirea și o roagă pe tânără să-i ofere mâna, promițându-i că îi va rămâne mereu alături și nu o va judeca niciodată.

Nastasia Filippovna își uimește întreaga audiență, alegând să fugă cu Mîșkin. Spunea că nu ar accepta ca Prințul să se sacrifice pentru ea.

A urmat o perioadă de câteva luni, în care Mîșkin nu a mai fost văzut prin Petersburg. S-a întors abia spre vară când a plecat îmreună cu Lebedev la casa acestuia, dintr-o stațiune de lângă Petersburg. Nu degeaba a ales prințul să poposească în acest orășel. Toate cunoștințele lui se aflau deja aici la propriile case de vacanță. Familia Epancin, Familia Ivolghin, Rogojin și Nastasia Filippovna.

Vizitele lui Mîșkin la familia generalului Epancin sunt aproape zilnice. Nu trece mult timp și Lizaveta Prokofievna își dă seama că între Prinț și fiica ei cea mică Aglaia, se înfiripă o poveste de iubire. În primă fază, încearcă să se opună. Nu putea fi de acord cu un ginere atât de naiv cum era Lev Nikolaevici. Era o pradă incredibil de ușoară pentru orice profitor. Dar cu timpul, s-a împăcat cu situația și a stabilit data nunții.

Aglaia, fie năbădăioasă și hotărâtă, își adora logodnicul, dar voia să se asigure că între el și Nastasia Filippovna nu mai esra nimic. De aceea stabilește o confruntare între ei trei, la casa fostei ibovnice. Spre disperarea prințului, se iscă o ceartă între cele două femei, presărată cu tot felul de jignri. Aglaia este gata să plece și interpretează consternarea logodnicului ei drept o ezitare. Mișkin dă să fugă după ea, dar între timp Nastasia Filippova leșină.

Peste două săptămâni Lev Nikolaevici își anunțase deja nunta, iar Nastasia Filippovna își comandase cele mai strălucitoare straie de mireasă. În fața cupeului apare însă Rogojin.

Cum se va termina această întortocheată poveste de amor? Nu vreau să vă dezvălui, așa că îi dau cuvântul lui Dostoievski.

Mi-a plăcut?

Da. Ca toate romanele lui Dostoievski. Fiecare personaj în parte este un coplex psihologic, Traumele lor sunt descrise atât de profund, încât parcă le simți pe propria-ți piele. Orice recenzie sau rezumat sunt din start încercări eșuate, incapapbile de a se apropia măcar de original.

Știați că?

  • Feodor Dostoievski suferea de epilepsie, precum eroul său Lev Nikolaevici Mîșkin din romanul Idiotul.
  • Romanul Crimă și pedeapsă a fost scris în doar 26 de zile;
  • A fost condamnat la moarte deoarece participa la întruniri literare unde se citeau cărți interzise. Chiar înainte de execuție, un mesager al Țarului i-a adus vestea că nu va mai fi ucis ci trimis pentru opt ani la muncă sincică în Siberia;
  • A avut multe aventuri amoroase;
  • Cea de-a doua soție, Anna Grigoryevna, avea doar 21 de ani când s-a căsătorit cu scriitorul. A rămas văduvă la 35 de ani și nu s-a recăsătorit niciodată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.