Pacienta tăcută

Pacienta tăcută

Cunoscuta pictorița, Alicia Berenson, este suspectă pentru moartea soțului său. Gabriel Berenson a fost ucis azi noapte cu cinci focuri de armă. Polițiștii l-au găsit legat de un scaun, cu fața desfigurată de gloanțe. Anchetatorii afirmă că suspecta a încercat să se sinucidă iar acum refuză vehement să vorbească. Singura modalitate prin care psihologii cred că a încercat să comunice este o pânză pe care Alicia a pictat-o după crimă și a semnat-o „Alcesta”. Vrea într-adevăr suspecta să spună ceva prin ultima sa pictură? Sau este doar un tertip pentru a fi declarată nebună și absolvită de închisoare?

Theo Faber este psihoterapeut. Motivul principal pentru care a ales această profesie, a fost în primul rând pentru a se ajuta pe el însuși. Un tată violent și abuziv care i-a marcat copilăria și adolescența, se pare că îl urmărea chiar și acum la maturitate, deși fizic se afla la mare distanță.

Totuși a reușit cumva să-și găsească echilibrul. Acum era căsătorit cu Kathy, o actriță cu ochi verzi, alături de care se simțea liniștit și împlinit.

Theo și-a dat de curând demisia de la sipitalul unde lucra pentru a se angaja la spitalul privat unde fusese dusă Alicia Berenson. Îi cunoaște bine cazul, și vrea să-și demonstreze, lui și colegilor de breaslă, că el o va face să vorbească.

Mulți psihoterapeuți încercaseră să ajungă la ea de-a lungul anilor, dar se izbeau de un zid. În toți anii care se scurseseră de la crimă, Alicia nu a vorbit niciodată.

Lui Theo nu i-a fost deloc ușor. A trebui să treacă peste conducerea spitalului care considera că nimic nu o va face pe femeie să vorbească. Terapia se dovedise apă de ploaie. Dar cu încăpățânare, Theo a reușit să se apropie de Alicia și chiar să primească feed-back din partea ei. I-a oferit lui Faber jurnalul ei personal, în care povestise totul despre acel bărbat misterios.

Înainte de crimă, Alicia Berenson era o pictoriță, ale cărei tablouri se bucurau de admirația criticilor de artă. Nici ea nu a avut o copilărie fericită. Mama ei murise într-un accident de mașină, în timp ce ea avea 9 ani și se afla pe bancheta din spate. Nu reușise niciodată să descopere dacă fusese într-adevăr un accident sau mama ei voise să se sinucidă. Sau, de ce nu, chiar să o ucidă pe ea.

După ce a rămas orfană de mamă, a fost dată în îngrijirea unei mătuși grase și nebune, care îi teroriza și pe ea și pe vărul ei. Nu știa cum să plece mai repede din acea casă.

Mai târziu, s-a îndrăgostit de Gabriel și nu a ezitat nicio secundă să se mărite cu el. Și-au cumpărat o casă frumoasă și se gândeau chiar să aibă și un copil.

Numai că de ceva timp, i se părea că o siluetă bărbăteacă o urmărește. Aproape zilnic se simțea supravegheată de un bărbat căruia nu reușise niciodată să-i vadă chipul. Ba îl vedea ascuns după vreun copac, ba în stația de autobuz sau chiar în grădina casei.

După ce i-a povestit despre bărbatul misterios, Gabriel a părut foarte îngrijorat. Dar nu pentru vreun pericol iminent ci pentru sănătatea mintală a soției sale. A insistat și nu a renunțat, până când Alicia a aceptat în cele din urmă să meargă la un psihiatru. O făcea doar pentru soțul său. Știa că nu e nebună și că acel bărbat chiar există.

Theo renunțase la marijuana imediat ce Kathy se mutase la el. În seara asta, însă, simte nevoia să fumeze. Și nu ezită, mai ales că soția sa are repetiții până târziu. Trage cu poftă și se amețește rapid. Prăbușindu-se pe canapeaua din sufragerie, dă cu ochii de laptopul lui Kathy, deschis și rămas logat pe adresa de email. Descoperă cu stupoare că nevasta îl înșală cu un necunoscut căruia îi vorbește murdar.

Nu este dispus să renunțe la ea, cu toate că în sufletul lui se dă o luptă de nedescris. Demonii copilăriei învie distrugându-i liniștea pe care credea că o are. Începe să-și urmărească nevasta și în cele din urmă cele mai negre bănuieli i se confirmă. Kathy îl înșela. Ar fi în stare să-l omoare pe individ. Dar nu! Nu ar fi putut. Trebuia să găsească ceva mult mai inteligent de atât.

Îl urmărește și află că și el e căsătorit. Deci și altcineva mai era înșelat înafară de el. Va vorbi cu soția amantului. Ăsta îi era planul.

Ce decizie va lua Theo în legătură cu soția sa? Și ce i-a comunicat Alicia? Cine putea fi bărbatul acela care o urmărea? Să fie ea nevinovată?

Răspunsurile le veți afla citind cartea.

Mi-a plăcut?

Da. Un thriller psihologic, plin de suspans cu răsturnări de situație spectaculoase. O carte care se citește ușor și foarte rapid. O recomand.

Știați că?

  • Pacienta Tăcută este romanul de debut al lui Alex Michaelides;
  • Alex Michaelides s-a născut în Cipru, tatăl lui fiind grec, iar mama englezoaică;
  • A studiat Literatura Engleză la Universitatea Cambridge.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.