Iubirile croitoresei

Iubirile croitoresei

Veste bună pentru doamnele din Madrid. După o perioadă cruntă de război, când magazinele au rămas goale iar despre toalete elegante nici nu mai poate fi vorba, s-a deschis în centrul orașului o casă de modă. Proprietara este o croitoreasă de lux, de origine marocană căreia i s-a dus vestea că deține cele mai bune materiale. Pentru a prinde un loc la atelierul Chez Arish, trebuie să vă programați cu ceva timp înainte. Casa de modă a devenit foarte populară mai ales în rândul doamnelor de origine germană care au devenit apropiate de domnișoara Arish.

Ei bine, Arish Agoriuq este de fapt Sira Quiroga și nu este deloc prietena nemțoaicelor și a soților lor naziști.

În urmă cu 6-7 ani, Sira era total diferită față de Arish. O tânără naivă, lipsită de încredere, prada ideală a oricărui escroc.

Tastăl nu și-l cunoscuse niciodată. Mama era croitoreasă de multă vreme la o casă de modă din Madrid. Încă de când era o fetiță, Sira a fost introdusă în lumea hainelor pentru a i se asigura o meserie. Și chiar părea că are talent. Proprietara, dona Manuela, chiar o încuraja să-și deschidă propria afacere.

Viața avea însă alte planuri pentru Sira. Ignacio s-a îndrăgostit nebunește de ea. Și ea i-a răspuns, chiar dacă nu cu aceeași pasiune. Era un băiat bun, care o iubea și care promitea să-i asigure o existență liniștită. Deja aleseseră data nunții, când a apărut seducătorul Ramiro, iar Sira i-a căzut în plasă. A descoperit pasiunea pe care nu o avea pentru Ignacio și s-a hotărât rapid să plece cu el la Tanger. Înainte de a părăsi Spania, a avut ocazia să-și cunoască tatăl, să-și vadă pentru prima și ultima data părinții împreună. Nu era deloc așa cum și-l închipuise. Era un bărbat puternic, bogat om de afaceri și mai presus de orice părea un om bun. Nu a vrut să le părăsească. Cea care a ales drumul despărțirii a fost mama ei, care venind dintr-o altă pătură socială, se considera o piedică în calea bărbatului iubit.

Sira a primit partea ei de moștenire, bani și bijuterii, care aveau să-i prindă tocmai bine în noua viață alături de Ramiro.

Ajunsă la Tanger, viața părea o lună de miere. Mereu de mâna iubitului, într-un cadru exotic, răsfățați la cel mai bun hotel, în așteptarea încheierii afacerilor care urmau să le asigure abundența mierii pentru tot restul vieții.

Doar că zilele treceau și nu primeau nicio veste de la viitori lor parteneri. Ramiro își făcuse noi prieteni, iar Sira de multe ori evita să le țină companie. Într-o zi , Ramiro a dispărut, lăsând în locul lui doar un bilet în care își cerea scuze că-i luase toți banii și toate bijuteriile.

Iat-o deci pe Sira datoare, cu o notă uriașă de plată la hotel, singură și pe deasupra și însărcinată. A ajuns la Tetuan, mai mult din întâmplare. Tot ce-și mai amintea era că leșinase și se trezise în spital unde aflase că pierduse copilul, că este urmărită de fratele vitreg pentu furt și denunțată de conducerea hotelului din Tanger.

Și-a revenit cu greu din convalescență. Neavând unde să stea, a fost cazată la o pensiune de săraci, condusă de femeie descurcăreață care-și câștiga existența din contrabandă. Sira îi făcea haine în schimbul găzduirii, iar talentul ei a convins-o pe contrabandistă să facă tot îi stătea în putință să deschidă un atelier de croitorie. Planurile ei îi păreau imposibile tinerei, dar totuși au reușit.

Acum era proprietara unui atelier de lux din Tetuan. Împărțea câștigul cu prietena ei, dar chiar și așa, reușise să-și plătească datoria la hotel și să o ducă destul de bine. Acum, urma să o aducă în Africa și pe mama ei, rămasă într-o Spanie devastată de Războiul Civil.

Avea o clientelă selectă, iar cu câteva doamne chiar reușiseră să lege prietenii. Rosalinda Fox îi devenise chiar confidentă. Datorită ei a început să intre în cercurile selecte, l-a cunoscut pe iubitul ei, Înaltul Comisar Comisar, Juan Luis Beigbeder, iar de aici a mai fost doar un singur pas până la o nouă carieră. Cea de spion în favoarea Marii Britanii.

O nouă casă de modă s-a deschis, de această dată la Madrid sub instrumentele de croitorie ale exoticei Arish Aquirog. Cele mai fine mătăsuri acolo le găseai iar vestea s-a răspândit imediat. Arish adevenit nelipsită din compania doamnelor germane care îi căutau cu încredere sfaturile profesionale și nu numai.

Sira afla secrete inimaginabile pe care le transmite superiorilor într-un limbaj codat, ascuns în tipare de haine. O meserie ascunsă într-o altă meserie, cu pericole ascxunse la fiecare colt de stradă, care oricând putea să-I fie fatală. Dar orice risc merita, atâta timp cât reușea să-și aducă un aport cât de mic la rămânerea Spaniei în afara coșmarului numit Al Doilea Război Mondial.

Va reuși Sira să scape cu viață din proaspăta ei misiune de spion? Ca să aflați, citiți cartea Iubirile Croitoresei de Maria Duenas,

Mi-a plăcut?

Da! M-a atras stilul autoarei, plimbarea prin Maroc și incursiunea în perioada lui Francisco Franco, despre care eu nu știam foarte multe. Ambalajul este frumos, iar informațiile istorice sunt ușor de digerat. Personaje relae, bine conturate și inserate în viața personajelor principale ale romanului. V-o recomand cu drag!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.