Matilda

Matilda

La un an jumate vorbea cursiv și corect. La 3 ani a învățat să citească, iar la 4 ani jumate citise toate romanele pentru copii de la bibliotecă. La 5 ani citea deja cărți pentru oameni mari. În prima zi de școală și-a uimit învățătoarea cu operațiile matematice dificile pe care putea să le facă în gând. Cu siguranță este un geniu! Nu are ce să caute în clasa 1 alături de copii care abia acum învață alfabetul. Va trebui să vorbească cu directoarea școlii și cu părinții copilului.

Doamna Honey s-a dus mai întâi în biroul directoarei. Doamna Trunchbull, o femeie masivă, cu un caracter infect, nu pare impresionată de ce îi povestește tânăra și firava învățătoare. Matilda Woodworm nu avea cum să fie un geniu. Este doar un copil obraznic care face numai probleme. Însuși tatăl ei o avertizase când a cumpărat de la acesta o mașină second hand.

Văzând că nu o scoate la capăt cu directoarea, doamna Honey ia decizia de a-i vizita pe părinții Matildei. Sgur ei știu ce copil deosebit au și vor înțelege că fetița lor trebuie să învețe alături de elevii de clasa a cincea.

Nu i-a venit să creadă când a fost întâmpinată cu răceală și indiferență de cei doi părinți. Erau absorbiți de serialul de la TV și nu aveau chef să audă poveștile învățătoarei. Ce mare scofală că știe să citească și să socotească? La ce-o să-i folosească asta în viață? Mai bine învață să fie elegantă și cochetă. Așa o să-și găsească un bărbat bun. Nu citind.

Acesta este mediul în care trăiește Matilda. O casă frumoasă cu tot confortul, dar o mamă indiferentă, preocupată doar de jocul de bingo și un tată fudul și șmecher care câștigă bani înșelându-și clienții să cumpere hârburi vechi, prezentate ca ”aproape noi”. Nici unul nici altul nu își iubeau fiica. Și probabil nici fiul, dar cineva trebuia să ducă mai departe afacerea familiei, așa că băiatul avea parte de un tratament un pic mai bun.

Matilda înțelege foarte bine ce fel de oameni sunt părinții ei. Romanele pe care le împrumută de la bibliotecă devin acum întreaga ei lume. Chiar dacă este certată că stă cu nasul în cărți în loc să se uite la televizor, Matilda se retrage în camera ei și se cufundă în minunatele ei lecturi.

Deși are o minte strălicitoare, este și ea doar un copil. Și ca orice copil când se simte nedreptățit caută să se răzbune. Numai că răzbunările Matildei sunt pe măsura inteligenței ei. Tatăl ei va trebui să se lupte astfel cu lipiciul din pălărie sau să îi stea inima-n loc atunci când aude voci în casă, după ce fiica lui ascunsese un papagal vorbitor în horn.

În sfârșit își găsește un aliat în persoana învățătoarei ei, doamna Honey. Simpatia este reciprocă, cele două ajungând prietene și confidente. Astfel Matilda află că buna ei învățătoare este nepoata crudei Trunchbull, care în urma morții părinților ei îi luase casa iar acum și salariul.

Descoperim acum că mintea micuței fetițe nu e doar extraodrinară dar și capabilă să creeze anumite fenomene. Află și ea cu surprindere că poate să răstoarne pahare doar uitându-se la ele. Și știe că poate mai mult de atât. Poate să facă ceva să o ajute pe doamna Honey.

După un antrenamet de câteva zile, reușește să facă o cretă să scrie singură pe tablă un mesaj pentru monstruoasa directoare. Înspăimântată, domnișoara Trunchbull părăsește și școala și casa pe care i-o furase Doamnei Honey.

Când în sfârșit lucrurile încep să se așeze, Matilda îi găsește într-o zi pe ai ei gata de plecare. O anunță grăbiți că se vor muta în Australia și nu se vor mai întoarce niciodată. Lesne de închipuit că fetița nu vrea să plece și aleargă la învățătoarea ei să-i ceară ajutorul. O roagă să o ia la ea acasă și să o crească. Soții Woodworm consimt imedit să-și dea fiica și pleacă fără să se uite în urmă.

Știați că?

  • Roald Dahl s-a născut în 1916 și este considerat cel mai prolific și bine vândut autor de romane pentru copii al secolului XX;
  • La 9 ani, pe când se afla de doar două săptămâni la internat, i s-a făcut atât de dor de casă încât s-a prefăcut că are apendicită;
  • Avea 1.96 m înălâime;
  • A fost unul dintre cei mai slabi elevi din clasă la ortografie;
  • A fost un puternic militant pro vaccinare după ce fiica lui în vârstă de 7 ani a murit de pojar;
  • Și fiul lui de doar 4 luni a avut grave probleme neurologice după ce căruciorul în care se afla a fost lovit de un taxi în New York;
  • Ca urmare a nefericitului accident în care a fost implicat bebelușul lui, a înființat o fundație de într-ajutorare pentru copiii grav bolnavi. Astfel 10% din valoarea oricărei cărți de-a lui cumpărate, este direcționată către această fundație;
  • A luptat în al Doilea Război Mondial. A fost pilot și locotenent;
  • A scris scenariul unui film din seria James Bond.

One Reply to “Matilda”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.