Oscar Wilde

Oscar Wilde

Scriitorul irlandez Oscar Wilde a fost arestat și condamnat la 2 ani de închisoare pentru ultragiu la moralitatea publică. Wilde, în vârstă de 41 de ani, a fost protagonistul mai multor scandaluri după ce s-a afișat public alături de fiul Marchzuilui de Queensbury cu care avea o relație amoroasă. Scrisorile lui Wilde către iubitul său au fost găsite de un detectiv particular angajat de marchiz și folosite ca probe la proces. Acum sciitorul are de executat 2 ani de muncă silnică la închisoarea din Reading.

Oscar Wilde a avut întotdeauna o atitudine ostilă față de rigorile și bunele moravuri impuse de societatea victoriană. Scriitorul nu doar că și-a recunoscut homosexualitatea, dar se afișa peste tot împreună cu iubitul său lordul Alfred Douglas.

În 1884 Wilde se căsătorise cu Constance Lloyd cu care a avut doi copii. Chiar el i-a făcut rochia de mireasă viitoarei sale soții. Peste doi ani, avea s-o informeze pe Constance că nu mai puteau face sex deoarece el se îmbolnăvise de sifilis. A urmat un tratament dur cu mercur care i-a afectat dantura atât de rău, încât era nevoit să-și acopere gura cu mâna atuci când purta o conversație în apropiera cuiva. Asta s-a întâmplat la puțin timp după ce Wilde a început o relție amoroasă cu Robert Ross. Aceasta a fost prima legătură oficială pe care a avut-o cu un bărbat. Spunem prima, deși ciudățeniile lui comportamentale au început încă din copilările, mare parte fiindu-i induse chiar de mama sa.

Jane Francesca Wilde era o poetă excentrică. Își dorise să aibă o fetiță dar cum primise un băiat, îl îmbrăca în rochițe neobișnuite pe care le accesoriza cu pălării cu pene și bijuterii.

Nici tatăl său, Sir William Wilde, medic de ochi, urechi și chirurg cu renume, nu a avut o reputație nepătată. Una dintre pacientele sale l-a acuzat că ar fi violat-o în timp ce se afla sub anestezie.

Ca elev, Oscar Wilde s-a evidențiat prin telentul la desen, înclinația pentru limba greacă și pasiunea pentru studiul clasicilor literaturii. Nu a fost niciodată un împătimit al sporturilor precum alți băieți de vârsta lui, iar când a mai crescut a început să studieze arta decorațiunilor interioare. Camera lui de cămin era împodobită cu pene de păun, porțelanuri și crini. Era un tânăr elegant, rafinat, cu bun gust, un adevărat dandy. Se spune că tot în timpul studenției, câțiva colegi l-ar fi luat pe sus din dormitor și l-au aruncat în râul Cherwell, pedepsindu-l astfel pentru comportamentul ciudat pe care îl afișa.

În timpul prelegerilor de estetician pe care le ținea prin Europa dar și prin America, Oscar Wilde îl întâlnește pe poetul Walt Whitman la casa acestuia din New Jersey. Scriitorul era un mare admirator al poetului american încă de când era mic și mama lui îi citea versuri din volumul Fire de iarbă. Whitman a fost atât de impresionat de mărturisirea făcută, încât l-a sărutat pe Wilde direct pe buze. Mai târziu amândoi își vor aminti cu plăcere de această întâlnire. Whitman l-a descris pe scriitorul irlandez ca pe un ”tinerel de treabă, plin de vervă și foare arătos”, în timp ce Wilde se lăuda peste tot că ”încă mai simte pe buze sărutul lui Whitman.”

Relația cu lordul Alfred Douglas, fiul Marchizului de Queensbery avea s-i aducă atât sfârțitul literar cât și pe cel fizic. Un homofob înrăit, Marchizul s-a înfuriat teribil când a aflat că fiul său de doar 22 de ani, avea o relație păcătoasă cu dramaturgul sodomit. L-a amenințat pe Wilde că va ruina premiera piesei de teatru The Importance of Being Earnest și i-a declarat război. Cei doi îndrăgostiți se afișau fără jenă, arătându-și iubirea peste tot. Comportament cu totul sfidător la adresa bunelor moravuri ale epocii. Marchizul a câștigat în cele din urmă lupta.

Anii petrecuți la închisoare i-au afectat sănătatea. După eliberare, Wilde a fugit în Franța unde și-a schimbt numele în Sebastian Melmoth. Falit și la mila prietenilor, încearcă să-și reabiliteze imaginea, încurajat de prietenul lui, poetul Ernest Dowson. Cei doi au mers la un bordel, unde Wilde a avut o relație heterosexuală despre care a avut grijă să afle un grup de oameni care să ducă vorba până în Anglia. Când Wilde a ieșit din bordel i-ar fi spus lui Dowson: ”A fost prima experiență în acești 10 ani și va fi și ultima. Mă simt de parcă am mâncat carne rece de berbec.”

Oscar Wilde a murit la Paris la 30 noiembrie 1900. Cauza morții a fost o meningită pe care o contactase în urma unei incizii pe care însuși tatăl său o patentase cu ani în urmă.

Din păcate societatea lipsită de toleranță și perioada în care a trăit au ucis genialitatea lui Wilde. Dacă ar fi avut mai mult timp, cu siguranță posteritatea ar fi avut mai multe opere semnate de el cu care să se delecteze.

Portretul lui Dorian Grey și Ce înseamnă să fii onest sunt titluri de mare valoare ale literaturii universale care au adus nemurirea autorului ei. Astăzi, Oscar Wilde este apreciat pentru talentul său uriaș, cititorii bucurându-se de scrierile lui fabuloase, fără a-i judeca în vreun fel alegerile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.