Maxim Gorki
Cartea este cea mai complicată şi cea mai măreaţă minune dintre minunile create de omenire în calea ei spre fericire – Maxim Gorki
Maxim Gorki era pseudonimul său literar.
Puțini știu că numele lui adevărat a fost Alexei Maximovici Peșkov.
Copilăria lui a fost una dramatică. La vârsta de nouă ani a rămas orfan, rămânând în grija bunicii, față de care a dezvoltat un atașament major. La moartea acesteia, a încercat să se sinucidă și timp de cinci ani nu și-a găsit locul. A colindat pe jos prin tot Imperiul Rus, acumulând experiențe care îi vor fi ulterior de folos în operele sale.
În 1902 l-a întâlnit pe Lenin și au devenit buni prieteni. Atât de buni, încât Gorki și-a pus apartamentul la dispoziția bloșevicilor, transformând-ul în centru de comandă. Totuși relațiile de prietenie nu au fost de lungă durată, scriitorul acuzându-i pe Lenin și Troțki că nu au habar de drepturile omului ei fiind „deja corupți de otrava murdară a puterii. Asta se vede după lipsa de respect nerușinată față de libertatea cuvântului și față de alte libertăți civice pentru care a luptat democrația”.
Desigur atitudinea lui nu a rămas fără urmări, scrisorile lui Lenin către el fiind pline de amenințări: „Te sfătuiesc să-ți schimbi anturajul, vederile, acțiunile, altfel viața și-ar putea întoarce fața de la tine”.
Evident intrase în diszgrația bolșevicilor, motiv pentru care în toamna anului 1921 a emigrat în Italia, invocând strea lui șubredă de sănătate cauzată de tuberculoză.
La Sorrento, Gorki nu a dus un trai îmbelșugat, lipsindu-i în același timp faima pe care o cunoscuse în URSS. Stalin a profitat de situație, dând o lovitură propagandistică și invitându-l pe scriitor să se repatrieze. Revenit pe tărâmurile natale. Gorki a fost decorat cu Ordinul Lenin și I s-a oferit o locuință de lux în Moscova.
Dar nici de data aceasta relațiile de prietenie cu regimul nu au durat prea mult. Gorki a fost arestat la domiciliu și a murit în 1936, la scurt timp după ce fiul lui, Maxim Peșkov, și-a pierdut viața în condiții suspecte.
Au existat întotdeauna zvonuri cu privire la otrăvirea celor doi, dar care nu au putut fi niciodată confirmate sau infirmate. Totuși Stalin a fost printre cei care au cărat cosciugul lui Gorki în ziua înmormântării sale.