Știați că…

Știați că…

Theodore Roosevelt, cel de-al 26-lea președinte al Statelor Unite, citea câte o carte pe zi? Roosevelt era pasionat de literatură și chiar a dat un interviu în Ladies Home Journal (1915) în care a vorbit despre modul în care își alege cărțile și a oferit cititorilor câteva sfaturi despre lectură.

Roosevelt era un împătimit al literaturii. Citea romane de toate genurile, poezii și nuvele. Și niciodată nu se văita că nu are timp pentru lectură. Cu toate că jobul de președinte nu e unul deloc ușor, Teddy găsea zilnic momente pe care să le petreacă în compania unei cărți.

Întrebat ce criterii folosește în alegerea cărților, fostul președinte spunea “posibilităţile sunt nelimitate, astfel că, în mintea mea, mi se pare absurd ca cineva să catalogheze cărţi care ar trebui să trezească interesul tuturor. Nu am nicio admiraţie pentru liste precum cele mai bune 100 de cărţi”. Era de părere că acest tip de liste sunt foarte subiective așadar fiecare cititor ar trebui să-și aleagă lecturile care îl atrag și îi fac plăcere lui însuși.

Roosevelt pleda de asemenea pentru cititul din plăcere și nu din obligație. “O carte trebuie să fie interesantă pentru un anumit cititor, într-un anumit moment. Personal, cărţile care mi-au adus cele mai multe beneficii au fost cele care mi-au făcut plăcere. Cititorul, iubitorul de cărţi, ar trebui să caute să îşi satisfacă nevoile sale, fără să acorde prea multă atenţie la ce spun ceilalţi că ar trebui să citească.” Pentru a-și susține ideea, Theodore Roosevelt spunea despre cărți „că sunt aproape la fel de individuale ca prietenii. Nu are rost să stabilim reguli generale pentru ele. Unele sunt pe placul unei persoane, altele pe a altora; fiecare persoană ar trebui să se ferească de păcatul iubitorului de cărţi, ceea ce dl. Edgar Allan Poe numea trufia bolnavă a intelectualităţii. Aceasta ia forma unei mile arogante pentru cel care nu este pasionat de aceleaşi volume.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.