Oscar și Tanti Roz

Oscar și Tanti Roz

Eric-Emmanuel Schmitt

Un băiețel de 10 ani, care se afla internat la secția de oncologie, a fugit din spital în ajunul Crăciunului. Părinții și poliția îl caută intens, mai ales că băiatul suferă de cancer în faza terminală. Unde s-a dus Oscar și de ce a părăsit spitalul? Click pe link și veți afla.

De mai bine de un an, acasă pentru Oscar nu mai înseamnă căminul părinților, plin cu jucării și aroma de prajituri. Pentru el, acasă e acum camera rece de spital. De el nu mai au grijă părinții ci personalul medical, iar jucăriile lui s-au transformat în branule, perfuzii și ace de seringă.

Oscar așteaptă din zi în zi ca medicul să-i spună că transplantul de măduvă a reușit și că se poate întoarce la viața lui de dinainte de boală. Dar… în loc să-i dea vestea cea mare, doctorul îl consultă fără să-l privească în ochi și părăsește camera cu capul în jos. Nu mai este nici glumeț, nici încurajator. E pur și simplu supărat. Deși Oscar nu înțelege cu ce l-a supărat. A fost cuminte și în timpul operației și după operație. Nu a plâns deloc și și-a luat toate medicamentele.

Dar iată surpriză! Tocmai se uită plictisit pe geam, când vede în parcare mașina părinților lui. Abia așteaptă să ajungă în camera lui să-i îmbrățișeze. Și așteaptă, așteaptă dar… nimic. Își pierde răbdarea și iese pe culoar. Îi aude pe părinți stând de vorbă cu medicul care le spune că în ciuda tuturor eforturilor, Oscar va muri. Părinții izbucnesc în lacrimi și părăsesc spitalul fără să se oprească și în camera lui.

„Oare nu sunt în stare să iubească decât un Oscar sănătos?”. Nu mai vrea sa vadă pe nimeni. Nu mai vrea să vorbească cu nimeni. Doar cu Tanti Roz ( aka. infirmiera). E ajunul Crăciunului, iar el e pe moarte și singur în spital.? Nu! Va face el cumva să ajungă acasă la Tanti Roz.

Și a reușit! S-a furișat în mașina ei, iar acum toată lumea îl caută.

Tanti Roz are cea mai grea misiune: să-l facă pe Oscar să plece mulțumit. Pentru asta, apelează la două trucuri: 1. Îl îndeamnă pe băiat să-i scrie zilnic câte o scrisoare lui Dumnezeu și 2) îi propune să trăiască într-un an câți alții în 10.

Și iată-l pe Oscar-adolescentul, față în față cu prima dragoste, pe Oscar-tânărul logodnic, pe Oscar-părăsitul, pe Oscar-soțul și în final pe Oscar-bătrânul împlinit care e gata să-și ia adio de la viață.

Oscar și Tanti Roz – piesă de teatru

Se poate ridica o piesă de teatru la nivelul cărții lui E.E. Smith? Iată că da! Ba mai mult! Interpretarea Oanei Pellea si a lui Marius Manole este atât de autentică încât emoția atinge cote maxime. Eu citisem cartea înainte deci eram avizată despre subiect. Așa că nu mă așteptam să ies din sală mai răvășită decât am fost când am închis cartea. Așadar, nu ezitați să vă cumpărați bilete la Oscar și Tanti Roz, în regia lui Chris Simion Mercurian la teatrul Bulandra! A! Și să vă înarmați cu multe șervețele :).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.