Iubita locotenentului francez

Iubita locotenentului francez

de John Fowles

Oricine poate oferi orice informație care poate duce la găsirea domnișoarei Sarah Woodruff este rugat să ne contacteze. Dispăruta are în jur de 25 de ani,  este de înălțime medie, cu părul lung și roșcat și cel mai probabil poartă haine închise la culoare. Ultima dată a fost văzută în apropierea Londrei. Se oferă recompensă. Așa suna anunțul disperat care a apărut în toate marile ziare britanice. Cine este persoana căutată și cine dorește să o găsească cu orice preț? Click pe link și veți afla:

Charles Smithon este un tânăr aristocrat educat, pasionat de biologie, cu o moștenire decentă și o logodnică cu o avere considerabilă. Pe scurt, dispune de toate ingredientele necesare pentru a-și asigura un viitor fără griji în rigida epoca victoriană.  E convins că o iubește pe drăgălașa Ernestina, fiica unui mare negustor, devenit unul dintre primii fondatori de companii din Europa. Când Ernestina se duce în vacanță la mătușa ei, în orășelul Lyme, Charles merge cu ea. El stă la hotel, ea la mătușă. Doar așa permiteau rigorile vremii.

Își petrec timpul cu plimbări lungi de-a lungul golfului, presărate cu discuții despre viitorul lor conjugal.  Exact asta făceau și în ziua în care Charles a văzut-o pe Ea pentru prima dată. Din depărtare părea o siluetă întunecată și misterioasă. De aproape, o făptură melanciolică, a cărei privire rătăcește pierdută în largul mării. I-a atras atenția din prima clipă. Ernestina i-a împărtășit povestea nenorocitei necunoscute.

Meryl Streep French Lieutenant’s Woman

Se numea Sarah Woodruff și fusese până de curând guvernantă într-o casă respectabilă. Drama ei a început când în casa în care lucra, și-a făcut apariția un soldat rănit. Fata l-a îngrijit și a sfârșit prin a se îndrăgosti de el. Părea că sentimentele sunt reciproce, locotenentul francez promițându-i că se va întoarce și o va lua de soție. Lumea ei s-a prăbușit când bărbatul a plecat și nu a mai dat niciun semn de viață. De atunci și-a pierdut slujba și privește neîncetat către mare cu speranța că va vedea în zare corabia iubitului dispărut.

Lesne de înțeles că în comunitatea orășelului, Sarah a devenit o proscrisă. O femeie fără onoare, pe care orice om respectabil trebuia să o ocolească. Multe porecle i s-au atribuit, ce mai cunoscută dintre ele fiind Logodnica locotenentului francez.

Nici Charles nu a trecut neobservat pe lângă Sarah. Fata, profitând de misterul si tragismul de care este înconjurată, îl cheamă constant pe dealurile ce se ridică deasupra golfului. De la o întâlnire la alta Charles realizează cât de periculoasă e atracția dintre ei și o sfătuiește să înceapă o nouă viață la Londra.

Tocmai când speră că și-a recâștigat liniștea sufletească, tânărul primește un bilețel cu noua adresă a domnișoarei Woodruff. Nu poate rezista și se duce în camera ei de hotel unde trăiesc clipe pasionale, călcând în picioare orice rigoare a societății de atunci.

Această noapte este decisivă pentru Charles. Știe că va rupe logodna cu Ernestina și se va căsători cu Sarah, pe care realizează că o iubește mai presus de orice.

Odată cu încălcarea angajamentului de căsătorie și cu leșinul nedreptățitei mirese, își asumă că va deveni un paria. Viitorul lui nu va mai fi nici pe departe atât de strălucit, dar cu Sarah alături putea înfrunta orice.

Cu aceste gânduri se întoarce la hotelul din ajun, unde descoperă că fata a plecat. Este hotărât totuși să lupte pentru iubirea lui cu toate armele. Anunțuri ca cel de mai sus au apărut în toate ziarele londoneze. Nimeni nu răspundea însă la ele. Deznădăjduit, Charles, pleacă într-o lungă călătorie prin America. Aici se afla când a primit telegrama că Sarah a fost găsită.

Desigur se îmbarcă în primul transatlantic și fuge spre Londra. Mai departe, vă las pe voi să descoperiți. Finalul…sau mai bine spus finalurile sunt surprinzătoare.

Mi-a plăcut?

Da! Un „roman” clasic dar foarte diferit de clasicism. O poveste plasată în epoca victoriana, recunoscută pentru rigorile mult prea stricte. Inferioritatea femeii, judecarea ei fără niciun fundament și ostracizarea oricui își încălca angajamentul nupțial sunt laitmotivele romanului. În cartea lui Fowles există personaje demne de societatea lor și personaje care dintr-un motiv sau altul refuză să se conformeze. La polul opus dogmelor se află mișcarea feministă, încă la început ce-i drept, dar dătătoare de speranță doamnelor moderne.

Știați că…?

Majoritatea romanelor lui Fowles conțin elemente autobiografice? După succesul primului roman, Colecționarul, Fowles s-a mutat cu familia în Lyme Regis, care mai târziu avea să devină locul acțiunii din Logodnica locotenentului francez;

Pe Sarah a creat-o după ce a văzut o femeie îmbrăcată în negru ce privea melancolic spre ceața golfului;

Precum Charles, și el este un pasionat de biologie. A predat Engleză pe o insulă grecească, experiență care i-a servit pentru Magicianul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.