Pânza de păianjen

Pânza de păianjen

Grav accident rutier pe drumul dintre Comarnic și Sinaia. Tânărul medic Alexandru Dobrescu se afla în mașină cu o domnișoară, necunoscută momentan, când mașina lor s-a răsturnat într-o curbă. Din nefericire, tânăra care se afla la volan nu a mai putu fi salvată. Din primele informații, se pare că Alexandru Dobroescu a supraviețuit însă picioarele i-au fost grav rănite. Surse apropiate spun că cei doi se îndreptau spre Predeal unde urmau să petreacă o vacanță la ski.

Dianei Ioanescu i s-au înmuiat picioarele când a aflat de accidentul de la Comarnic. Era în vacanță cu soțul ei și cu un grup de prieteni la Predeal. Unul dintre ei intrase agitat în cameră dând vestea că Alex Dobrescu se pare că a murit într-un accident de mașină. Nu era posibil! Alex să moară? Inima îi bătea cu putere, fața îi ardea și deja nu îi mai păsa că Miki își poate da seama. Și cine o fi fost fata care era cu el? Oare Colette? Spera să nu fi fost Collete.

Slavă Domnului că altcineva a intrat la câteva minute în cameră și a anunțat că Alex era teafăr, doar că își rupsese picioarele și acum era internat la spitalul din Sinaia. Diana știe că trebuie să meargă imediat să-l vadă. Pleacă spre gară, dar la ghișeul de bilete își dă seama că nu are niciun ban în buzunar. Ce să facă? Să se întoarcă să-i ceară bani lui Miki? Nu putea după tot ce se întâmplase între ea și Alex.

Nici acum nu știa cum ajunsese să se îndrăgostească atât de puternic de Alex Dobrescu. Ce o atrăgea atât de mult la el? Nici măcar studiile de medicină nu și le terminase și trăia din bani ”tăticului”. Pe când Miki muncea, avea ambiție și o iubea cu adevărat. Era sigură că o iubea, chiar dacă chiar el îi recunoscuse că avusese o aventură cu o altă femeie.

Diana Slav fusese mereu o fată extrem de atrăgătoare. Părul ei blond și ochii verzi cu gene lungi și întoarse îi făcuseră pe mulți tineri să sufere iar pe unul dintre ei chiar să se sinucidă. Dar Diana îi privea pe toți ca simpli prieteni, parteneri de distracție și dans.

Dinotdeauna familia Slav fusese săracă. Diana nu avusese niciodată jucării. Nu avusese niciodată o casă stabilă. De când se știa se mutaseră din oraș în oraș în funcție de afacerile tatălui său, care niciodată nu se dovedeau profitabile. Locuiseră la Constanța, la Ocna Sibiului, la Brăila și în București. De fiecare dată în case sărăcăcioase, în care îi era rușine să-și invite prietenii. De aceea nici nu prea era încântată să-și viziteze colegii. Știa că va veni și rândul lor să-i înoarcă vizita.

Niciunul dintre colegii și prietenii Dianei nu își închipuia une locuiește frumoasa, eleganta și stilata lor amică. Singura care descoperise fusese Ilinca Dima, prietena ei cea mai bună. Și asta pentru că Ilinca era foarte curioasă și o urmărise până acasă. Inițial credea că Diana locuiește în casa mare și somptuasă de lângă cocioaba familiei Slav.

Pe pictorul Petre Barbu, prima ei ubire, îl întâlnise într-o vară la Mangalia. Toți băieții erau înnebunuți după Diana. Însă ea îl vedea doar pe Petre Barbu. Îl căuta noaptea pe dig, ziua pe plajă, se străduise să învețe să înoate și să ajungă în largul mări, doar, doar s-o întâlni cu el în miez de noapte. Uneori i se părea că și el o privea nostalgic. Dar credea că doar i se pare.

Multă vreme s-a gândit la Petre Barbu după ce a revenit în București. Dar nu putea să-l aștepte la nesfârșit. Deja îi venise vremea să se mărite. Și chiar își dorea să se mărite, să fugă de sărăcia din casa părintească.

Nimeni nu credea că o s-o ceară chiar fiului colonelului Ioanescu. Părinții ei au fost foarte surprinși când Miki a venit la ei să le ceară mâna fetei. Umblau zvonuri că situația financiară a colonelului nu mai era ce a fost, dar nimeni, nici chiar Diana, nu își închipuia că de fapt familia Ioanescu scăpătase.

Așa că sărise din lac în puț. Dăduse sărăcia de acasă pe una și mai rea. Măcar la părinții ei avea geamuri și vedea lumina zilei chiar dacă nu aveau curent electric. Noua lor cămăruuță era într-un subsol întunecat. Și nici măcar nopțile de amor nu erau așa cum și le imaginase ea. Nu erau altceva decât un chin, din care amândoi soții ieșeau obosiți și frustrați.

Pe Alex Dobrescu l-a cunoscut la Balcic, în prima ei vară de femeie căsătorită. Plecase în vacanță împreună cu soțul ei, numai că după o săptămână a fost nevoit să se întoarcă la București din cauza serviciului. Dar ea a mai rămas. Și și-a petrecut tot timpul cu Alex. Îl vizita serile la căsuța lui cu hamac, ziua uneori mergeau cu barca la pescuit iar alteori făceau lungi plimbări pe dealurile sălbatice.

Alex avea ceva din Petre Barbu. Nu-și putea da seama ce, dar a descoperit că s-a îndrăgostit de el. A fost al doilea bărbat, înafară de Miki, care o sărutase. Se întâmplase în seara aceea în care îi prinsese furtuna și s-au adăpostit într-un cort de pe plajă. Sărutul lui era altfel. Plin de senzualtate. Nu ar fi vrut să se mai termine.

Și nu a terminat. Aventura lor a continuat cu suișuri și coborâșui multă vreme și la București. Și apoi înapoi la Balcic. Oare de câte ori nu venise acasă hotărâtă să-i spună soțului ei tot și să divorțeze? Dar ba intervenea ceva, ba nu găsea puterea să meargă până la capăt. Și nici Alex nu părea să știe ce vrea. Ba era sigur că o vrea pe Diana , că nu poate trăi fără ea, ba se afișa la film și în vacanță cu alte pretendente.

Iar acum avusese acel accident. Dar iată-l că vine. Toți prietenii lui răsuflă ușurați că este pe picioarele lui și cel mai important că este în viață.

Diana știe că nu mai poate continua așa. Prietenii ei de la Paris, și ei îndrăgostiți de ea, insistau să plece la ei. Să uite și de Miki și de Alex și să-și găsească propriul drum. Cu nici unul nu putea să fie fericită. Îi împărtășește soțului dorința de a pleca în străinătate și cu toate stăruințele lui și temerile ei, pornește spre Franța.

Dar se pare că nici Parisul nu făcea parte din destinul ei.

Știați că?

  • Pânza de păianjen este romanul de debut al autoarei Cella Serghi și este în mare parte autobiografic;
  • s-a îndrăgostit iremediabil de Camil Petrescu pentru care a și divorțat de soțul ei. Dar celebrul scriitor nu a fost dispus să-și asume relația cu Cella;
  • În Pânza de Păianjen, cel mai probabil Camil este identificat cu Alex;
  • Romanul a apărut cu o banderolă pe care scria: „Liviu Rebreanu, Camil Petrescu și Mihail Sebastian au recomandat Editurii acest roman”;
  • Cella Serghi a avut origini bulgărești, a trăit mult timp la Constanța și a fost îndrăgostită de mare;
  • Ca și Diana, Cella s-a mutat din oraș în oraș, s-a căsătorit și a divorțat și a terminat dreptul lucrând ca asistentă a mai multor maeștrii;
  • Cella Serghi a fost una dintre primele femei microbiste din românia. Scria reportaje despre fotbal la Gazeta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.