Scrisoarea lui Steinbeck către fiul său adolescent

Scrisoarea lui Steinbeck către fiul său adolescent

Dragă Thom,

Am primit scrisoarea de la tine în această dimineață. Îți voi răspunde din punctul meu de vedere și bineînțeles, Elaine, din al ei.

În primul rând – dacă este îndrăgostit – e un lucru bun – este aproape cel mai bun lucru care i se poate întâmpla cuiva. Nu lăsa pe nimeni să transforme asta într-un lucru mic sau ușor.

În al doilea rând – există câteva feluri de iubire. Unul este un lucru egoist, rău, lacom, egocentric și folosește iubirea pentru importanța de sine.

Acesta este un tip urât și debilitant. Celălalt este o revărsare a tot ceea ce este bun în tine – de bunătate, considerație și respect – nu înseamnă numai respectul social pentru maniere, ci și respectul mai profund care se referă la recunoașterea unei alte persoane ca fiind unică și valoroasă. Primul fel te poate face bolnav și mic și slab, dar al doilea poate elibera în tine putere, curaj și bunătate și chiar o înțelepciune pe care nu știai că ai.

Tu spui că nu e o iubire copilărească. Dacă tu simți atât de profund, bineînțeles că nu e o iubire copilărească.

Dar oricum, nici nu cred că mă întrebai pe mine ce simți tu. Tu știi mai bine decât oricine altcineva. Tu ai vrut să mă rogi să îți spun ce să faci – și asta pot să fac.

Slăvește iubirea și fii foarte bucuros și recunoscător că o ai.

Obiectul dragostei este cel mai bun și mai minunat. Încearcă să te ridici la importanța sa.

Dacă iubești pe cineva – nu faci niciun rău admițând asta – trebuie doar să-ți amintești că unii oameni sunt foarte timizi și uneori ceea ce spui trebuie să ia timiditatea celuilalt în considerare.

Fetele au un mod de a ști și a simți ce simți, dar le place de obicei să o și audă.

Dacă uneori se întâmplă ca ce simți să nu fie împărtășit dintr-un motiv sau altul, asta nu face sentimentele tale mai puțin valoroase sau mai puțin bune.

La final, îți cunosc sentimentele pentru că și eu le am și mă bucur că le ai și tu.

Vom fi bucuroși să o putem cunoaște pe Susan. Este binevenită la noi. Doar să știi că Elaine va face tot felul de pregătiri fiindcă e domeniul ei ăsta și va fi și ea extrem de bucuroasă. Și ea știe lucruri despre iubire și poate îți va fi de mai mare ajutor decât ți-am fost eu.

Și să nu-ți faci griji cu posibilitatea de a o pierde. Dacă un lucru trebuie să se întâmple, se va întâmpla – singurul lucru e să nu te grăbești. Lucrurile bune nu scapă.

Cu dragoste,

10. Steinbeck este în continuare unul dintre cei mai citiți autori americani. Romanele sale se vând anual în aproximativ 700 de mii de exemplare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.