Shantaram

Shantaram

O epidemie de holeră a Făcut prăpăd într-o mahala a Bombay-ului, cel mai populat oraș din India. Victimele ar fi fost și mai multe dacă un străin cu inițiativă și cu solide cunoștințe de medicină nu s-ar fi implicat în gestionarea focarului. Tânărul misterios locuiește chiar într-o cocioabă a mahalalei pe care a transformat-o de ceva timp într-un mic centru de prim ajutor. Cine este de fapt acest bărbat, ce secret ascunde și de cine fuge?

Occidentalul modest care trăiește în mahala este un infractor evadat dintr-o închisoare de maximă siguranță din Australia. Fugit din țara sa natală, departe de familia pe care nu mai speră sa o revadă, fără nicio perspectivă de viitor, a ales să-și piardă urma printre străzile aglomerate ale Bombay-ului. Și nu i-a fost deloc greu să ia decizia când primul lucru care l-a întâmpinat  pe pământ indian a fost cel mai larg și călduros zâmbet pe care îl văzuse vreodată.  Era zâmbetul lui Prabaker (Prabu), micuțul ghid vorbitor de engleză. S-au ales reciproc din mulțimea de turiști curioși și ghizi dornici să le satisfacă curiozitatea în schimbul unor bacșișuri.

De aici, pasul către o prietenie sinceră și durabilă a fost făcut foarte usor. Cei doi colindă împreună toate cotloanele orașului. Australianul face cunoștință cu clienții fideli ai barului Leopold, cu lumea mafioților și a traficanților și se îndrăgostește de Karla, misterioasa brunetă cu pielea albă și ochii verzi.

 Lin, sau Linbaba, așa cum avea să devină cunoscut în tot orașul, a fost invitat de Prabu să petreacă jumătate de an la familia lui. În satul traditional și sărăcăcios, în liniștea naturii și în sânul oamenilor simplii dar plini de recunoștință și iubire, Lin s-a regăsit pe sine și s-a identificat cu localnicii. Avea acum suflet de indian și primise chiar și un nou nume: Shantaram (Omul Păcii).

Reîntors în Bombay, fără pașaport și acte în regulă, Lin își găsește refugiu în mahalaua lui Prabu. Trăiește într-o cocioabă modestă dar este fericit alături de oamenii care l-au primit cu brațele deschise. Cunoștințele lui de medicină l-au propulsat rapid în rolul de „medic” al mahalalei. Când a izbucnit epidemia de holeră a devenit omul de bază al comunității. Faima despre curajul și dedicarea străinului a ajuns și la urechile donilor mafioți.  Este recrutat de Abdel Khader Khan, unul dintre cei mai mari capi ai Mafiei din Bombay.  Trece pe rând prin toate „departamentele”; de la traficul cu valută, la pașapoarte și la colectare de bani din punctele cheie. Pentru Khader dezvoltă o afecțiune paternă, aproape mistică. De aceea, când mentorul său îi propune să plece împreună la război în Afganistan, nu ezită nicio secundă.

Va supraviețui Lin? Și ce se va întâmpla cu frumoasa Karla? Veți afla doar citind romanul. Veți călători prin mahalalele vechiului Bombay, veți face cunoștință cu personaje pestrițe și veți trăi fiecare pagină la intensitate maximă.

Cine este Gregory David Roberts ?

  • După divorțul de soția sa a devenit dependent de heroină;
  • A început să jefuiască diverse instituții pentru a face rost de bani pentru droguri;
  • Era cunoscut drept „Banditul Gentleman” deoarece la fiecare jaf purta costum și spunea „vă rog” și „mulțumesc”
  • În anul 1980 a evadat din închisoarea Pentridge din Australia;
  • A fugit în India unde a locuit timp de 10 ani;
  • Shantaram este în mare parte un roman autobiografic, chiar dacă unele personaje au primit alte nume;
  • În prezent locuiește în Jamaica unde se concentrează pe scris și muzică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.