Splendida cetate a celor o mie de sori

Splendida cetate a celor o mie de sori

Noi execuții pe stadionul din Kabul. O femeie a fost omorâtă după ce și-a ucis soțul. Talibanii vor să arate afganelor ce pățesc dacă le încalcă legile. Femeile nu au voie să iasă din casă fără burka și fără bărbat, nu au voie să râdă în public, nu au voie să asculte muzică, să cânte sau să danseze. Pentru oricare dintre aceste delicte vor fi bătute și chiar arestate iar dacă se fac vinovate de adulter vor fi ucise cu pietre.

Mariam și-a petrecut copilăria într-o kolba, aflată într-o pădure de la marginea orașului Herat. Locuia în căsuța de chirpici împreună cu mama ei. Tatăl ei nu o recunoscuse niciodată oficial drept fiică, deci era o harami, iar mama ei nu scăpa nicio ocazie să-i amintească. Tatăl ei, Jalil, venea totuși aproape în fiecare joi să o viziteze. Mariam îl iubea pe Jalil. Îi admira eleganța, inteligența și cultura. Adora să-l audă povestindu-i despre lumea cea mare.

Jalil era unul dintre cei mai bogați oameni din Herat. Avea trei neveste, o casă cât un palat și un cinematograf. Dar niciodată nu a dus-o pe Mariam în lumea lui. Așa că la 14 ani, fata a decis să intre singură în viața tatălui său. Doar că el nu era pregătit să-și înfrunte nevestele.

În timp ce făcea eforturi uriașe să o accepte Jalil, într-o zi și-a găsit mama atârnând de o creangă în fața casei. Acum era într-adevăr singură pe lume.

Jalil s-a văzut nevoit să o ia la el acasă pentru o scurtă perioadă de timp, în care fata stătea închisă într-o cameră. Într-o dimineață, tatăl ei și cele trei neveste au anunțat-o că avea un pretendent, cu care se va mărita rapid și va pleca la Kabul.

Viața lui Mariam alături de Rasheed a fost grea încă de la început. Totuși, o mai scotea din casă, îi mai arăta orașul și nu dădea în ea. Dar când Mariam pierdea sarcină după sarcină și nu-i oferea niciodată băiatul pe care și-l dorea atât, Rasheed devenea pe zi ce trecea mai violent și mai bădăran. Mariam învățase să trăiască în resemnare. Era soțul ei, iar ea trebuia să i se supună.

Rasheed o găsise pe Laila mai mult moartă decât vie, sub dărâmăturile casei ei. Părinții îi muriseră spulberați de o rachetă în războiul dintre facțiunile din Afganistan, iar Tariq, iubitul și cel mai bun prieten al ei, plecase cu familia la Pakistan.

Laila s-a trezit în casa lui Rasheed și a lui Miriam. A aflat cu durere că murise și Tariq iar grețurile matinale o anunțau că îi poartă copilul. Așa că a acceptat fără să crâcnească atunci când Rasheed i-a spus că o vrea a doua nevastă.

La început Mariam nu o agrea pe tânăra atrăgătoare care devenise preferata soțului ei. Dar cu timpul au devenit prietene. Atât de bune, încât încasau una pentru cealaltă bătăile bărbatului lor. Așa s-a întâmplat și în ziua în care Laila descoperise că Tariq trăia. Rasheed a aflat de vizita tânărului în casa lui iar furia a pus stăpânire pe el. Laila aproape își dădu ultima suflare sub mainile lui, când Mariam l-a lovit cu lopata.

Laila făcuse tot ce-i stătea în putință să o convingă pe Mariam să plece din Afganistan împreună cu Tariq și copiii ei. Dar Mariam știa că însoțindu-i, nu făcea decât să-i pună în pericol.

Mi-a plăcut?

Cred că a fost unul dintre cele mai bune romane citite în ultimul timp. M-a trecut prin toate stările posibile. De la indignare, la milă, furie și iubire. Spelndida cetate a celor 1000 de sori este o cronică a istoriei recente a Afganistanului, care transpune cititorul într-o lume pe care acesta o cunoaște doar vag, de la televizor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.